Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 06.05.2024, 23:42

Головна » 2016 » Березень » 16 » 10 правил посту
14:01
10 правил посту

10 правил посту

Правило №1
       Добре подумайте, чи варто Вам постити. Адже якщо для Вас піст є лише новою дієтичною пригодою, то для неї можна знайти і більш сприятливий час, наприклад, влітку, коли буде доступна більша кількість фруктів...
Правило №2 
       Вирішили постити? Пам'ятайте, що, згідно із церковною традицією, віруючі постять особливо строго перший тиждень Великого посту і Страсний тиждень, коли Церква літургійно згадує останні дні земного життя Христа.
Правило №3
       Перш ніж розпочати піст, зважте всі «за» і «проти». Правила посту формувалися в монашому середовищі, на основі монашого способу життя. Тому, порадившись зі священиком, Ви можете обрати форму посту, яка б відповідала Вашій життєвій ситуації і стану здоров'я.
Правило №4
       Краще їсти м'ясо, ніж своїх ближніх! Постарайтеся менше осуджувати оточуючих, і у Ваше життя повернеться втрачене у дитинстві переживання повноти життя.
Правило №5 
       Не виставляйте на показ свій піст. Якнайменше розповідайте оточуючим про те, що Ви тепер постник. Інакше Ви перетворитеся на щось набагато гірше за «непостника» - у фарисея.
Правило №6
      Не ставте заповідь посту вище за заповідь любові. Якщо Вас запросили на день народження до людини, яка не постить, Вам краще виявитися саме другом, а не постником. І якщо Ви з поваги і любові до цієї людини скуштуєте чогось скоромного, Ваш вчинок буде виправданий Вашою любов'ю.
Правило №7
       Отже, Ви почали постити. Перестаньте думати, що Ви - святий! Інакше Вашому духівнику доведеться накласти на Вас страшне покарання: змусити Вас їсти в піст м'ясо, щоб Ви знову відчули себе грішником. Пам'ятайте, Ви постите не для того, щоб відчути себе праведником, а, навпаки, усвідомити, що Ви - немічна, слабка людина, спастися якій можна виключно з милості Бога.
Правило №8 
      Пожалійте своїх близьких. Якщо вони не прийняли усвідомленого бажання дотримуватися посту, то змушуючи їх це робити, Ви відштовхуєте їх від Церкви.
Правило №9
       У багатьох християнських сім'ях під час посту існує традиція утримуватися від статевих стосунків. Однак, якщо Ваша друга «половинка» не згідна з такою вимогою, то ухилення від близькості з Вашого боку через «благочестя», з моєї особистої точки зору, було б невиправдано.
Правило №10 
       Ледь не забув... Я сподіваюся, Ви не збираєтеся провести весь піст вдома? Погодьтеся, було б дуже комічно, якби Ви дотримувалися всіх приписів посту, і не знайшли часу прийти в храм. Пам'ятайте, що смисл посту не в тому, щоб продемонструвати оточуючим і самому собі власні волю і силу, а в підготовці до покаяння. І тут наші невдалі спроби постити можуть виявитися не менш цінними, ніж дієтичні перемоги. Головне, щоб ми усвідомили, що впоратися із самими собою без Бога нам не під силу.

 

Протоієрей Петро Зуєв
Переглядів: 405 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz