Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 30.04.2024, 03:44

Головна » 2019 » Жовтень » 25 » ІСУСОВА МОЛИТВА В ПРАВОСЛАВНІЙ ДУХОВНОСТІ ЧАСТИНА 1
09:17
ІСУСОВА МОЛИТВА В ПРАВОСЛАВНІЙ ДУХОВНОСТІ ЧАСТИНА 1

ІСУСОВА МОЛИТВА В ПРАВОСЛАВНІЙ ДУХОВНОСТІ

Copyrighted_Image_Reuse_Prohibited_620767

1. Молитва та мовчання

Коли молишся, залишайся безмовний. «Сам ти повинен мовчати: нехай молитва говорить», — пише православний автор [1]. Досягти тиші — найважче та вирішальне у мистецтві молитви. Тиша — не тільки негативний стан, пауза між словами, тимчасова зупинка мови, але надзвичайно позитивний — стан уважній пильності, очікування і перш за все вслухання. Ісіхаст — той, хто здобував gsucia, внутрішню тишу, або мовчання, par excelence є той, хто слухає. Він слухає голос молитви в своєму серці, усвідомлюючи, що цей голос не його власний, але Іншого, говорить всередині нього.

Розглянемо чотири коротких визначення, і нам стане ясніше, як співвідносяться молитва і мовчання. Для початку звернемося до «Короткому Оксфордському Словника». Там сказано, що молитва — це «… звернене до Бога урочисте прохання … це формула, що вживається в молитві». Оскільки тут маються на увазі тільки слова і прохання про дарування благ, це значиться зовнішня, а не внутрішня молитва, це визначення видається мало задовільним.

Набагато більше про внутрішній стороні молитовній праці говорить один із старців минулого століття. «Головне — треба стати умом у серці перед Господом, — пише єпископ Феофан Затворник (1815-1894), — і стояти перед Ним невідступно день і ніч до кінця життя» [2]. Молитися, згідно з цим визначенням, можна і нічого не просячи, і навіть — не промовляючи будь-яких слів. Акцент переноситься з дії, обмеженого відрізком часу, на безперервний стан. Молитися означає стояти Богу в особистому і безпосередньому спілкуванні; знати всім своїм єством — і інтуїтивно, і раціонально і в підсвідомості, і в надсвідомості — що ми в Бозі, і Бог в нас. Особисті відносини між людьми не стають глибшими тому, що ми без угаву запитуємо і вимовляємо слова. Навпаки, чим краще ми знаємо один одного і чим сильніше любимо, тим менше потреби говорити, як ми один до одного ставимося. Особисте спілкування з Богом будується точно так же.

Два перших визначення ріднить одна спільна риса: вони більше говорять про людські дії, ніж про божественне. Але ініціатива в молитовному спілкуванні належить Богу, а не людині. Тут все ґрунтується на Його дії. В уривку, взятому нами у св. Григорія Синаїта (+ 1346), говориться саме про це. «І що багато говорити? Молитва є Бог, який діє все у всіх» [3], — виголошує він, закінчуючи досить своєрідний текст, в якому, нанизуючи епітети один на інший, намагається пояснити суть розумної молитви. Молитва і є Бог: я не творю її, але долучаюся до неї; Не я дію, але Бог діє в мені. «Не я, але Христос в мені», — писав апостол Павло (Гал. 2:20).

Слова св. Іоана Предтечі про Христа «Він має рости, я ж маліти» (Ін. 3:30) дуже точно вказують шлях розумної молитви: саме в цьому сенсі молитися і значить зберігати мовчання. «Залишайся мовчазним, і нехай в тебе говорить молитва» — вірніше, нехай говорить Бог. Молитися духом значить замовкнути і слухати Бога, без слів говорить в серці; перестати робити самому і віддатися дії Бога. За візантійським чину Літургії, на самому початку, коли вже все готово до вчинення Євхаристії, диякон підходить до священика і вимовляє: «Час служити Господеві (час, щоб діяти)» [4]. Так потрібно ставитися не тільки до Євхаристії, але і до будь-якої молитви — приватної чи громадської.

Четверте визначення, взяте у того ж св. Григорія Синаїта, пояснює те, як Господь діє в нас. «Молитва — виявлення хрещення», — пише святий [5]. Бог звичайно ж діє не в одних тільки хрещених. Він піклується про кожного без винятку, оскільки кожен створений за Його образом. Гріхопадіння затьмарило і занудило його, але не стерло безслідно. І в таїнстві хрещення він повстає в первозданній красі і величі: тоді, як говорили святі отці, Христос і Святий Дух поселяються у «внутрішньому і таємному святилище серця». Більшість людей не пам’ятає свого хрещена, отриманого в далекому дитинстві. І хоча Христос, в Якого вбирається приймаючий хрещення, і Утішитель, Який сходить в миропомазанні, ні на мить не перестають діяти в нас, майже всі ми — за рідкісним винятком — перебуваємо в повному невіданні.

І ось в справжній молитві ми заново відкриваємо в собі благодать хрещення і виявляємо її. Якщо раніше ми не відали про таємно живе в серці благодаті, то в молитві внутрішньо прозріваємо, пізнаємо і відчуваємо дію Духа — прямо і безпосередньо. За словами святих XIV століття Каліста і Ігнатія Ксанфопулов, «треба всіляко та всіма силами намагатися жити по законоположенню всіх боготворчих заповідей Спасителя, щоб через дотримання їх зійти знову до того досконалого духовно-благодатної вияви і відтворення, яке спочатку задарма було даровано нам у святій купелі … » [6].

«Я досяг мети вже на початку». Сенс молитви можна висловити однією фразою: «Стань тим, створена за образом Бога і заново створена в хрещенні. Стань самим собою; точніше — повернися до себе, відкрий Того, Хто вже твій, прислухайся до Того, Хто невпинно говорить в тобі, володій Тим, Хто і в цю мить володіє тобою. Кожному, хто хоче молитися, Бог говорить: «Ти не шукав би Мене, якби вже не знайшов».

З чого ж почати? Як, увійшовши до свого дому і зачини свої двері, помолитися, не просто вичитуючи написане в книгах, але — духом, живою молитвою творчого мовчання? Як скінчив говорити, почати слухати? Коли наша молитва стане бесідою Бога з нами, а не нашої спробою щось сказати Йому? Як від словесної молитви перейти до мовчазної, яка вимагає самопримусу до «саморуху» (за висловом єпископа Феофана), від моєї молитви до молитви Христа в мені?

Один із шляхів всередину є Покликання Імені.

2. «Господи, Ісусе …»

Є, звичайно, й інші шляхи. Справжнє спілкування між людьми не складається поза волі і безпосередності, тим більше без них не народжується духовна молитва. На тих, хто шукає молитви, не накладаються визначене і незмінні правила; і ніякі способи — тілесні або розумові — не можуть примусити Бога відгукнутися. Його благодать сходить як вільний дар: ніякі методи або засобами автоматично не притягнуть її. Бог і людина зустрічаються в царстві серця кожного разу по-новому. У Православній Церкві є подвижники, які мало говорять про Ісусову молитву, а то і зовсім мовчать про неї [7]. У неї немає виняткової монополії у внутрішньому діянні, але разом з тим, ось уже кілька століть багато християн східної традиції знаходять царський шлях, вдаючись до неї. Втім, і не однієї лише східної [8]. В останні сімдесят років про Православ’я дізналися на Заході, і ніщо з його спадщина не викликало такого інтересу, як Ісусова молитва; жодної книжкою не зачитувалися так, як «Відвертими розповідями мандрівника». У неправославному світі на вдачу цієї загадкової і мало відомої в дореволюційній Росії книги випав приголомшливий успіх, і з того часу, як в 20-х роках нашого століття вона з’явилася на Заході, її перевели на багато мов [9].

Чим же так приваблива Ісусова молитва і чому вона так дієва? Чи не пояснюється це чотирма її головними властивостями? По-перше, простотою і доступністю. По-друге, повнотою змісту. По-третє, силою Імені. І нарешті, четверте, внутрішньою дисципліною невідступного повторення. Розберемо все перераховане по черзі.

3. Простота і доступність

Молитва з прикликанням Імені, з одного боку, вкрай проста і доступна кожному християнинові, з іншого — вводить в таємничі глибини споглядання. Той, хто має намір читати її кожен день і подовгу, а тим більше — поєднувати її з диханням або іншим тілесним ритмом, неодмінно повинен знайти досвідченого духовного наставника, старця, хоча зробити це в наші дні дуже нелегко. Ті ж, у кого особистої зв’язку зі старцем немає, можуть без побоювання, чи не залучаючи тілесних ритмів, починати з малого: десяти-п’ятнадцяти хвилин безперервної молитви.

Ні вчитися Ісусовій молитві, ні готуватися до неї заздалегідь не потрібно. Рада починаючому: просто почни. «Не зробивши перший крок, — не підеш, і не пірнувши у воду — не попливеш. Те ж і з призиванням Імені. Почни з любов’ю і благоговінням, будь наполегливий. Думай не про те, що кличеш Ім’я, а тільки про те, що стоїш перед Ісусом. Вимовляй Ім’я неспішно, тихо і спокійно» [10].

Вивчити слова молитви не складе труднощів. Найчастіше її вимовляють так: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене». Але однаковості тут немає: іноді «Помилуй мене» замінюють на «помилуй нас» або скорочують молитву до: «Господи, Ісусе Христе, помилуй мене» або навіть до «Господи, Ісусе»; нарешті — вкрай рідко — до «Ісусе». Деякі, навпаки, додають «мене грішного», посилюючи покаянний аспект молитви. Або, пам’ятаючи про сповідання апостола Петра по дорозі до Кесарії Філіппової, вимовляють «… Сина Бога Живого …». Іноді в Ісусову молитву вставляють звернення до Божої Матері або святих. Але Ім’я «Ісус», що становить суть молитви, присутній в ній завжди. Ми можемо пробувати різні поєднання слів і підбирати то з них, яке нам більше підходить. Одного разу обрану формулу згодом можна міняти, але тільки — не надто часто. «Як рослини не вкорінюються, якщо часто їх пересаджувати, так і молитовні рух у серці, при частій зміні слів молитовних», — застерігає св. Григорій Синаїт [11].

Ісусову молитву читають в самих різних обставинах. У тих, хто хоче до неї приступити, є вибір: молитися «вільно» або «за правилом». «Вільно» — значить не відриваючись від повсякденних занять, одноразово або кілька разів поспіль — тоді, коли, як нам здається, час пролітає даремно. Як часто ми здійснюємо добре знайомі дії напівавтоматична: одягаємося, вимиваємось, штопаємо шкарпетки і возимося в саду; йдемо або ведемо машину, простоюємо на зупинці або в автомобільній пробці. У нас є час, коли нам випадає посидіти в тиші перед тяжкою або важкою зустріччю; коли не спиться або коли ми вже прокинулися, але ще не прийшли в себе. Ісусова молитва хороша і своєю стислістю. Коли важко зосередитися, коли ми напружені або сильно стурбовані, вона просто незамінна.

Ісусова молитва допомагає перекинути міст від навмисних «молитовних зусиль» — за богослужінням або будинку — до повсякденного життя. «Молитися без перерви», — наставляє апостол Павло (1 Сол. 5:17). Але чи можливо це, коли стільки потрібно встигнути? Відповідь дає єпископ Феофан, радячи: «Руками справу робити, а розумом і серцем з Богом бути» [12]. Невпинно повторюючи Ісусову молитву, звикаючи з нею і даючи їй вкоренитися у свідомості, ми відчуваємо присутність Бога всюди: в храмі і на самоті, на кухні, в цеху або в офісі. Ми стаємо схожі на брата Лоренца, який був «ближче до Бога за повсякденними справами, ніж за духовними вправами». «Велика омана, — писав він, — вважати, ніби час молитви — це щось особливе. Ми покликані бути з Богом і за роботою і під час молитви» [13].

Ісусова молитва робиться повніше й ефективніше, якщо читати її не тільки «вільно», а й «за правилом», тобто віддаючи всю свою увагу молитві і припиняючи всякі зовнішні дії. Призивання Імені відводять частина особливого «часу молитви», того часу, який ми щодня присвячуємо спілкуванню з Богом. Зазвичай, крім Ісусової молитви, читають правило з молитовників, псалми, уривки з Писання та моляться за інших. Тільки далеко не всі відчувають покликання цілком віддатися Ісусову молитву. По-справжньому, той, хто вважає за краще молитися «вільно» і ніколи не закликає Імені «за правилом», не робить нічого поганого, і немає приводу для занепокоєння. Ці два шляхи цілком незалежні.

Для молитви «за правилом», як і для «вільної», немає строгих правил. Положення тіла не має особливого значення. У православній традиції молитву найчастіше читають сидячи, але можна і стоячи, і ставши навколішки, а якщо долають хвороби або стомлення, то і — лежачи. І, як правило, в темряві або з закритими очима, а не перед іконою, що освітлюється лампадою або свічкою. Старець Силуан Афонський (1866-1938), коли молився, ховав у шафу годинник, щоб не відволікало цокання, і насував на очі і вуха товсту вовняну чернечу шапку [14].

Темрява, однак, діє як снодійне! Якщо на молитві хилить в сон, потрібно встати з колін або сидіння, осяяти себе хресним знаменням після прохання та поклонитися, торкаючись підлоги правою рукою. Можна зробити і земний уклін — ставши навколішки і торкнувшись лобом підлоги. Сидіння для молитви не повинно бути розслаблюючим, а тим більше — пишним, добре, якщо воно без ручок. У православних монастирях зазвичай використовують низьку лавку без спинки. Можна молитися і стоячи, підняв руки.

Ісусову молитву часто читають, перебираючи чотки, зазвичай з сотнею вузликів. Роблять це не стільки для того, щоб вважати, скільки для того, щоб зосередитися і утримати ритм. З досвіду добре відомо, що якщо руки зайняті, легше заспокоїти тіло і сконцентруватися на молитві. Захоплення ж кількісними оцінками — на чотках або якось ще — аж ніяк не заохочується. У «Відвертих оповіданнях мандрівника» старець суворо навчав, скільки разів в день потрібно повторювати Ісусову молитву: спершу 3 тисячі, потім — 6 тисяч, і нарешті, — 12 тисяч, не більше і не менше. Це — абсолютно незвичайна увага щодо кількості. Мабуть, справа тут не просто в числі, а у внутрішньому розташуванні мандрівника: старець хотів випробувати його слухняність та подивитися, чи готовий той без вагань виконати все, що він йому наказує. Нам же більше годиться рада єпископа Феофана: «Ви говорите, що іноді забуваєте рахунок молитов на чотках. Біда невелика. Коли є припадання до Господа, як існуючому, зі страхом і надією, це краще будь-якого виконання числа молитов» [15].

Іноді Ісусову молитву читають на зборах, але найчастіше — поодинці, вголос або про себе. Православні, якщо і читають вголос, то чи не співуче. На молитві не повинно бути нічого вимученої і натягнутого. Слова не слід нарочито підкреслювати; внутрішній тиск — зайвий. Нехай молитва виробить свій ритм і розставить акценти. Згодом вона сама «заспіває» всередині нас. Старець Парфеній Київський порівнював течію Ісусової молитви з ніжним дзюрчанням струмочка [16].

Зі сказаного досить ясно, що закликати Ім’я можна в будь-яких обставинах. Ісусова молитва доступна кожному, скрізь і повсякчас. Вона підходить і «початківцям», і досвідченим; її можна читати і разом, і поодинці; вона доречна в пустелі і в місті, у тиші і спокої, у неймовірному шумі і суєті. Завжди їй знайдеться застосування.

Єпископ Діоклійський Калліст (Уер)

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я» ДАЛІ БУДЕ.............

Переглядів: 189 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz