Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 30.04.2024, 08:53

Головна » 2019 » Жовтень » 25 » ІСУСОВА МОЛИТВА В ПРАВОСЛАВНІЙ ДУХОВНОСТІ ЧАСТИНА 2
09:52
ІСУСОВА МОЛИТВА В ПРАВОСЛАВНІЙ ДУХОВНОСТІ ЧАСТИНА 2

ІСУСОВА МОЛИТВА В ПРАВОСЛАВНІЙ ДУХОВНОСТІ

Copyrighted_Image_Reuse_Prohibited_620767

4. Повнота

Руський Мандрівник мав рацію, стверджуючи що богословські Ісусова молитва «зміщує у собі все євангельські істини» і «є скорочення всього Євангелія» [17]. Її коротка формула виражає два головних таїнства християнської віри: Втілення і Трійці. Про дві природи Христа Боголюдини молитва говорить перш за все: про людство, якщо Він іменується людським ім’ям «Ісус», яке Марія дала Йому по народженні Його у Віфлеємі, і про вічне Божество, оскільки Він прославляється як «Господь» і «Син Божий» . Крім того, Ісусова молитва перекривання вказує на три Особи Святої Трійці. Звернення до другої Іпостасі, Ісусу, як до «Сину Божому», передбачає присутність Отця; Дух же Святий присутній, оскільки «ніхто не може назвати Ісуса Господом, як тільки Духом Святим» (1 Кор. 12:3). Таким чином, Ісусова молитва є не тільки Христоцентричною, але і тринітарною.

Універсальна вона не тільки богословські, а й духовно, оскільки обіймає дві головні сторони християнського досвіду: по-перше, поклоніння, благоговіння перед славою Божою і повне любові звернення до Бога; по-друге, покаяння, усвідомлення своєї гріховності і своєї негідності. Читаючи Ісусову молитву, ми рухаємося по колу — то йдемо вгору, то сходять вниз. Промовляючи на початку: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий …», ми піднімаємося до Бога, укладаючи ж: «… помилуй мене грішного», з покаянням повертаємося до себе. «А коли людина споживає благодаті Господньої, — йдеться в бесідах Макарія Великого, — вона радіє, але разом журиться та боїться» [18]. Така внутрішня динаміка Ісусової молить.

Прохання «помилуй» пов’язує і примиряє дві згадані «сторони» — бачення божественної слави і переживання людської гріховності. «Милість» є міст від Праведного Бога до занепалого творіння. Звертаючись до Бога «помилуй», ми оплакуємо свою безпорадність, але і кличемо до Нього з надією; сповідуємо гріх, але і віримо в його подолання; стверджуємо, що Бог у Своїй славі приймає грішника, і просимо здатності прийняти Його прощення. Ісусова молитва не тільки кличе до покаяння, але і народжує впевненість в тому, що Бог прощає і оновлює. Саме ім’я «Ісус», що становить серцевину молитви, прямо говорить про порятунок: «даси Йому ймення Ісус, бо Він спасе людей Своїх від їхніх гріхів» (Мт. 1:21). У Ісусову молитву є смуток про гріх, але немає безвиході. Це, за висловом преподобного Іоана Ліствичника (+649), — «радіснотворчі плач».

До богословського і духовного багатства Ісусової молитви не можна ставитися як до чогось абстрактного, навпаки, воно — живе й діяльне. Тим і цінна ця молитва, що з її допомогою оживають істини віри, які перш сприймалися лише зовні, теоретично. Все наше єство відкривається їм назустріч. Але для того, щоб зрозуміти, в чому її секрет, потрібно поговорити ще про силу Імені і про дисципліну повторення.

5. Сила Імені

«Ім’я Сина Божого велике і незмірно, і воно тримає весь світ», — йдеться в «Пастирі» Єрма [19]. Тільки усвідомивши, в чому сила і гідність Божественного Імені, можна оцінити ту роль, яку відіграє Ісусова молитва в православній духовності. Якщо ця молитва і перевершує багато інших по творчій силі, то саме тому, що містить Ім’я Бога.

У старозавітній традиції, та й в інших стародавніх культурах, ім’я людини таємниче пов’язано з її душею [20]. Ім’я в якомусь сенсі відображає особистість людини в усьому її багатстві. Дізнатися його — то ж, що, пізнавши внутрішню суть людини, встановити з нею зв’язок і навіть отримати якусь владу над їй. Саме тому приховали свої імена і таємничий посланник, який боровся з Яковом у потоку вод (Бут. 32:29), і ангел, який відповідав Маною: «Навіщо ти питаєш про моє ім’я, воно чудно» (Суд. 13:18). При будь-якої глибокої зміни в житті змінюють і ім’я. Так, Аврам стає Авраамом (Бут. 17:5), а Яків — Ізраїлем (Бут. 32:28). Савл після звернення нарікається Павлом (Дії. 13:9), і ченцеві при постригу підбирають нове ім’я — в знак радикального оновлення, яке він зазнає.

У старозавітній традиції дуже серйозно ставилися до дії в ім’я іншого, до того, щоб закликати ім’я або покликати по імені. «Коли ім’я вимовляють, воно оживає і тут же підноситься до душі його володаря. Тут все наповнено глибокої значущості» [21].

Якщо все сказане вище про людину вірно, то до Бога це відноситься в найвищому ступені. Сила і слава Бога розкриваються і діють через Його Ім’я. Воно — ріtер praesens, з нами Бог, «Еммануїл». Закликаючи його уважно і шанобливо, ми постаємо перед Богом, відкриваючись Його дії і пропонуючи себе в Його руки, як слухняне знаряддя і жертву живу. Велич божественного Ім’я так гостро відчувався в пізньому юдаїзмі, що на синагогальних зборах tetragrammaton (чотирибуквене ім’я, відкрите Самим Богом Мойсею «Бог сказав Мойсеєві: Я Той, що є (Ягве)» (Вих. 3:14). Буквально це ім’я означає «Я є Той, Хто Я є». Юдеї перестали вимовляти його з часу закінчення вавилонського полону. Звучало воно лише раз на рік з вуст первосвященика, коли той входив до Святого святих. У грецькому перекладі ім’я Боже замінили словом «Кіріос», що означає Господь – ред.) не вимовляли вголос. Ім’я Всевишнього навіювало священний жах [22].

Новий Завіт багато в чому успадкував старозавітну юдейську традицію. Ім’я Ісуса виганяє бісів і зціляє людей. оскільки в ньому міститься величезна сила. Якщо пам’ятати про це, то багато хто з добре знайомих уривків Нового Завіту знаходять новий сенс і гостроту: прохання молитви Господньої «Нехай святиться ім’я Твоє»; Христове обітницю на Таємної вечері «Чого тільки попросите ви від Отця в Ім’я Моє, дасть вам» (Ін. 16:23), останнім велінням апостолам: «Отже, ідіть, і навчіть всі народи, хрестячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа» (Мт. 28:19); твердження апостола Петра про те, що спасіння можливо тільки «ім’ям Ісуса Христа Назарянина» (Дії. 4:10-12); слова апостола Павла «щоб перед іменем Ісуса схилилося всяке коліно» (Флп. 2:10); нове і таємниче ім’я, написане на білому камені і очікує нас в житті будучого віку (Об’явл. 2:17).

Практика Ісусової молитви покоїться саме на біблійному шанування Імені. Бог потаємно пов’язаний зі Своїм Ім’ям, і тому, закликаючи його, ми таємно діємо, і Бог в цей момент незримо присутній і діє. Для сучасних християн, як і в апостольські часи, Ім’я Ісуса — сила. За словами святих Варсонофія і Іоана Гаазьких (VI століття), «Ім’я Боже, будучи покликане, вбиває всі пристрасті» [23]. «Бий супостатів іменем Ісусовим, — закликає преподобний Іоан Ліствичник, — бо немає найсильнішої зброї ні на небі, ні на землі <…> Пам’ять Ісусова та з’єднається з диханням твоїм: і тоді пізнаєш користь мовчання» [24].

Хоча в імені і прихована сила, чисто механічне повторення його безплідно. Ісусова молитва — це не магічний талісман. У внутрішньому укладення, як і при здійсненні таїнств, людина через живу віру і аскетичне зусилля повинна стати співпрацівником Бога. Закликати Ім’я потрібно зосереджено й тверезо, укладаючи розум у слова молитви, усвідомлюючи, до Кого ми звертаємося і Чий відгук чуємо в серці. Така молитва вимагає напруги і спочатку дається дуже нелегко, тому батьки-подвижники писали про неї як про таємне мучеництво. Св. Григорій Синаїт не втомлюється нагадувати тим, хто встав на цей шлях, про «спонукання і праці», «безперервному зусиллі», спокусу все кинути ( «через невідчепна болю, яку часом завдає розумна праця»). «Більше серцем і всім, хто потрудився себе тілом, — говорить він, — шукаючи Господа в серці» [25]. Сила Імені відкривається тільки терплячим і вірним.

Вірність і наполегливість перевіряються насамперед тим, наскільки уважно і як довго ми повторюємо молитву. «Молячись, не говоріть зайвого, як язичники», — говорив Христос своїм учням (Мт. 6:7). Слова ці ні в якій мірі не відносяться до тих, хто уважно і без лукавства творить Ісусову молитву. Їх зусилля з часом принесе плоди, і молитва стане більш цілісною і духовною.

6. Набуття цілісності (Unification)

Всерйоз намагаючись молитися в дусі та в правді, ми негайно виявляємо, що ми внутрішньо розколоті, позбавлені єдності та цілісності. Ми намагаємося постати перед Богом, але невгамовні пусті думки миготять у голові, немов комарі (за висловом єпископа Феофана Затворника). Споглядати — значить бути присутнім там, де ти є, бути тут і зараз; ми ж, як правило, безсилі приборкати власний розум, довільно блукаючий в просторі і часі. Ми то згадуємо минуле, то смакуємо майбутнє, то плануємо, чим зайнятися. Люди і місця нескінченною низкою кочують перед нашим внутрішнім зором, і нам не вистачає сил, щоб утримати себе там, де ми повинні бути — тут, в присутності Божої. Ми нездатні повноцінно жити зараз, в безпосередньому сьогоденні — єдиної реально існуючої миті: внутрішня роз’єднаність є одним із трагічних наслідків первородного гріха. Як показує життєвий досвід, справа йде добре саме у тих, хто у кожен момент часу зайнятий чимось одним. Якщо цей корисний навик нелегко дається в звичайному житті, то знайти його у внутрішній праці ще важче.

Як же навчитися жити в сьогоденному вічному «Зараз»? Як приборкати kairoz; і бути напоготові в вирішальну мить? Саме тут приходить на допомогу Ісусова молитва. Терпляче покликання Імені, за благодаттю Божою, робить нас цілісними, перемагаючи нашу розколотість, приводить від розсіювання і множинності до єдності. «Думки товчуться в голові … як комарі, — каже єпископ Феофан. — Щоб припинити цю штовханину, треба зв’язати розум одною думкою, або думкою про Єдиного» [26].

Отці-аскети, і зокрема Варсонофій і Іоан, пишуть про два шляхи боротьби з помислами. Перший — для «сильних» і «досконалих» — полягає в тому, щоб «суперечити» їм, це значить — лицем до лиця виступив проти їх, в прямій сутичці відбивати їх напади. Але це — шлях обраних; він складний і загрожує небезпеками. Прямий конфлікт, спроби зусиллям волі вигнати і викорінити помисли, як правило, лише живлять їх, і одного разу пригнічена уява починає згодом працювати з подвоєною силою. Тому доцільніше не боротися з помислами, напружуючи волю, а ухилятися від них, зосередивши увагу на чомусь іншому.

Замість того, щоб збираючи сили для відбиття помислів, вдивлятися вниз, в надра неспокійного уяви, краще дивитися вгору, до Господа Ісуса, віддаючи себе в Його руки і закликаючи Його Ім’я. Тоді діюча через нього благодать відгонить помисли, проти яких самі ми безсилі. Наша духовна стратегія повинна бути позитивною, а не негативною: замість того, щоб очищати розум від злих помислів, потрібно наповнювати його добрими. «Не супереч ж, тому що вороги цього бажають і, бачачи протиріччя, не перестануть нападати, — радять Варсонофій і Іоан, — але помолися через їх напади до Господа, відкриваючи перед Ним свою неміч, і Він може не тільки відігнати, але і абсолютно знищити їх» [27].

Отже, Ісусова молитва відводить увагу від сторонніх думок і образів, які неможливо зупинити зусиллям волі. Перешкоди під час молитви неминучі. Не можна просто, повернувши вимикач, погасити екран внутрішнього телевізора.

Безглуздо говорити собі «не думай»; з таким же успіхом можна сказати і «не дихай». «Розум не може залишатися пустим», — писав св. Марк Подвижник [28]; думки невпинно вітряться в ньому. І хоча ми неспроможні розігнати їх, ми в силах відволіктися від них, «зв’язавши» невгамовний розум «однією думкою, або думкою про Одного» — про Ім’я Ісуса. Повністю зупинити потік думок не вдасться, але Ісусова молитва допоможе відсторонитися від нього, і врешті-решт він стане лише фоном, майже не привертаючи уваги.

Євагрій Понтійський (+ 399) писав: «Молитва є відмова від думок» [29]. Саме відмова, відкладення, спокійне, але тверде, а не нещадна війна або гнівне придушення. Закликаючи Ім’я, ми цуріаємось наших фантазій, як невинних, так і згубних, звільняємося від них, все підпорядковуючи думки про Ісуса. Слід зазначити, що, хоча на молитві і не корисно насильно придушувати ні уява, ні дискурсивне мислення, їх тим більше не корисно підживлювати. Ісусова молитва не схожа на медитацію над тим чи іншим епізодом з життя Христа або над євангельською притчею; ще менше спільного у неї з міркуванням або роздумом над тим чи іншим догматом, наприклад, над догматом «єдиносутності» або Халкидонською формулою. Це відрізняє її від популярної на Заході з часів контрреформації дискурсивної медитації (рекомендованої Ігнатієм Лойолою, Франциском Сальським, Альфонсом Лігурія та іншими).

Закликаючи Ім’я, не потрібно навмисно уявляти Спасителя. Ісусову молитву зазвичай читають не дивлячись на ікони, а у темряві або з закритими очима. «Пам’ять про добрих і злих речах звичайно заховує в розумі образи їх та вводить його в мріяння, — пише св. Григорій Синаїт. — Тоді відчуває це буває вже мрійником (phantasies), а не мовчальником (hesy-chastes)» [30]. «А щоб при укладенні розумної молитви не впасти в спокусу, — пише преподобний Ніл Сорський (+ 1508), — не допускай в собі ніяких уявлень, ніяких образів і уявлень» [31]. «У дії Ісусової молитви не повинно бути жодної постаті, посередника між розумом і Господом, — пише єпископ Феофан. — Сенс розумної молитви — в ходінні перед Богом; а ходіння перед Богом тобто не відходить від свідомості переконання, що Бог як скрізь є, так і в вас є, і бачить все, навіть внутрішнє, бачить навіть більше, ніж ми самі. Це свідомість ока Божого, яке дивиться всередину вас, теж не повинно мати образу, а все повинно складатися в одному простому переконанні або почутті» [32]. Тільки так закликаючи Ім’я, — не уявляючи Спасителя, а просто відчуваючи Його присутність, — ми випробуємо всю силу Ісусової молитви, яка збирає воєдино та дарує цілісність.

Ісусова молитва вимагає вимовляти слова. Однак завдяки своїй простоті та стислості вона сходить над словом — до живого мовчання Вічного. З Божою допомогою вона поступово стає дискурсивною, не-образною, не просто твердженням про Бога або зверненням до Нього, не просто представленням собі Христа, але «єднанням» з Ним у всепоглинаючої безпосередній зустрічі. Закликаючи Ім’я, ми привчаємося відчувати духовним чуттям близькість Христа, подібно до того, як ми зігріваємося, входячи в жарко натоплену кімнату. Ми пізнаємо Його не образах і поняттях, що чергуються, але — цільним і відкритим серцем. Таким чином, Ісусова молитва ставить нас в тут і зараз, збирає навколо єдиного центру, призводить нас від множинності помислів до єдності з Христом. «Пам’яттю про Христа Ісуса збирай розкиданий розум свій», — говорить св. Філофей Синайський (IX століття)

Багато хто, дізнавшись про те, що покликання Імені має стати не-дискурсивним і не-образним, що воно виводить за межі образів і думок, роблять висновок, що така молитва їм не під силу. Для таких нагадаємо: цей шлях відкритий не тільки обраним. Всякий може піти по нього. Якщо ви тільки почали творити Ісусову молитву, не прагніть відразу вигнати все думки і образи. Пам’ятайте, що стратегія повинна бути позитивною, а не негативною. Не тримайте у голові зайвого, але пам’ятайте про головне. Думайте про Ісуса, а не про те, як прогнати помисли. Всім своїм єством, усією ревністю і вірою зверніться до особистого Спасителя. Відчуйте Його присутність. З любов’ю говорите з Ним. Якщо увага вислизає — а це неминуче — не впадайте у відчай: м’яко, без озлоблення і гніву повертайте її. І скільки б раз вона не розпорошувалася, стільки раз повертайте її. Прагніть рухатися завжди до центру — живому і особовому — Ісусу Христу.

Ставтеся до покликання Ім’я як до молитви, яку наповнює Улюблений, а не як до молитви, яку потрібно звільнити від помислів. Творити Ісусову молитву потрібно дійсно з почуттям, хоча і без штучного емоційного збудження. Вона незмірно глибше молитви «з почуттям», як її розуміють зараз на Заході, і починати її потрібно саме з пориву любові. Закликаючи Ім’я, будемо внутрішньо наслідувати св. Річарду Чичестерському:

О милостивий Спаситель, Друг і Брат,

Дай мені бачити Тебе ясніше,

любити гаряче і слідувати прямо за Тобою.

                                                                                                                                               

Єпископ Діоклійський Калліст (Уер)

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я» ДАЛІ БУДЕ,,,,,,,,,,,

Переглядів: 149 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz