Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 04:16

Головна » 2013 » Червень » 25 » НЕДІЛЬНА ПРОПОВІДЬ
11:24
НЕДІЛЬНА ПРОПОВІДЬ

                       ПРОПОВІДЬ В НЕДІЛЮ ВСІХ СВЯТИХ

                         Радуйтеся різного віку і звання

                         що догодили Богові чоловіки та жінки

                         Бо ви єдині є в Господі і душі ваші в руках Божих.

                                                                                (12 ікос акафісту).

       Дорогі браття і сестри! Господь Ісус Христос, прийняв на себе наші гріхи, хресною смертю звершив діло відкуплення всього людського роду: примирив людину з Богом, із дитини гніву знову зробив її дитиною Божою. Своїм тридневним Воскресінням Він виявив Божественну перемогу над смертю став первенцем нашого майбутнього загального воскресіння, поклав початок прославленню людського єства. Вознісшись на небо з Пречистим Своїм Тілом і засівши по правиці Бога Отця, Христос возніс і прославив людство, відкрив двері Царства Небесного, приготовив багато жилищ, в котрі закликає слідувати за ним всіх віруючих. Він послав у світ святого духа котрий із того часу живе і безперестанно діє в Церкві Христовій, своєю всеосвячуючою благодаттю котра котра допомагає людям засвоювати плоди звершеного Христом на Хресті відкуплення і чинити особисте спасіння.

       Йдучи за покликом Спасителя: «Хто хоче йти за мною, нехай відречеться себе, візьме хрест свій і йде за Мною» (Мк.8.34) – люди відреклися від своєї злої волі та всеціло передали себе добрій волі Божій, прийняли на себе життєвий Хрест дарований Господом і пішли за Христом. Пройшовши за Ним тісним шляхом Хрестоносіння вони своїм життям догодили Богові, сподобилися  прославлення від Нього і сьогодні насолоджуються спогляданням Слави Божої в небесних оселях. Їх велика кількість складає сонм святих, що від віку догодили Богові і разом із ангельськими чинами називаються церквою небесною торжествуючою.

       Заключний день пам’яті найважливіших подій, що визначають наше спасіння, - Голгофських страждань Христа Його тридневного Воскресіння, славного Вознесіння Христа на небо і зішестя Святого Духа на апостолів, - свята Церква присвячує прославленню Всіх святих, що від віку вгодили Богові. Адже, тільки для того, щоб дати людям можливість досягати святості та наслідувати Царство Небесне, Христос перетерпів хресну смерть, воскрес із мертвих, вознісся на небо і зіслав у світ Святого Духа.

       Загальне прославлення Всіх святих звершується ще і тому, що в їх сонмі є багато таємних угодників Божих імена котрих Церкві невідомі. До лику святих ці люди не зачислені, але однак вже прославлені Богом на небесах, щоб не бути по відношенню до них не пам’ятливими, земна Церква прославляє їх разом із відомими, їй всіма святими.

       Дорогі брати і сестри! Воістину незчисленний сонм святих угодників Божих! Серед них старці і стариці, чоловіки і жінки, юнаки і дівчата – люди різного звання – духовного – від патріархів до дияконів і простих монахів, та світського – відомі та не відомі люди, що жили в різні історичні епохи від древніх старозавітніх часів і до наших днів.

       Ці люди йшли до Бога, і кожний із них творив своє спасіння у відповідності до свого духовного покликання. Одні догодили Богові проповідництвом Слова Божого і розповсюдженням віри Христової, другі засвідчили свою вірність Христу мученичим пролиттям крові, треті відрікалися від світу, посвятили себе Богові, віддавались постійній молитві та умертвляли свою плоть подвигами строгого стримання, інші залишаючись у світі, догодили Богові своїм праведним і благочестивим  життям.

       Всіх їх єднала тверда віра в Христа, котра не знала сумнівів, надія на Нього і гаряча всеобіймаюча любов до Нього. Христос, Його Божественна Особистість, Його спасительне вчення, – ось що живило розум і серця всіх святих. Заради Господа і скорого з’єднання з Ним вони, за Його заповідями йшли на різні подвиги, з радістю терпіли недостатки, кривди, зневаги, хвороби, а багато з них добровільно віддавали себе на мученичу смерть. Ніщо не могло їх зупинити на шляху до Христа. Полюбивши Спасителя всім серцем, душею і думками, вони зберегли любов і вірність Йому і Його вченню до кінця свого життя.

       Їх надія не була марною і після свого відходу вони найтіснішим способом з’єдналися з Господом у Царстві Небеснім об’єдналися один з одним і з’єдналися з Головою цього Царства Христом Спасителем. Сповнилося те до чого вони так ревно спішили у своєму земному житті сьогодні Всі Святі, що від віку догодили Богові в єдиному сонмі святих являють небесну торжествуючу Церкву голова котрої – сам Христос Спаситель, насолоджується невимовним блаженством спогляданням Його Божественної слави.

       Дорогі брати і сестри! Сьогодні Церква Христова єдина. Всі святі складають її небесну, торжествуючу частину, ми ж віруючі християни, – земну. Але наше перебування тут тимчасове. За словами Святого Письма, подорожній я на землі (Пс.118.19), подорожні ми перед Тобою і пришельці (1Пар.29.15), наша ж оселя – на небесах (Флп.3.20) де знаходиться Христос котрий сидить праворуч Отця (Кол.3.1), де Його Пречиста Мати, і всі Святі Угодники Божі. І нам приготовані там оселі, бо і ми за словами Апостола співгромадяни святим і свої Богові (Еф.2.20).

       Чи можемо ми грішні надіятися на життя із святими у Царстві Небесному, адже туди ніщо погане не входить? Але в нас є можливість зробити себе достойними небесного блаженства. Прикладом  для цього є прославлення сьогодні Всіх святих. Вони святими не народилися. Подібно як ми, вони з’явилися на світ гріховно немічними із пошкодженим розумом і волею, та схильними до гріха тілом, що піддається спокусам. Однак вони діяльно боролися з гріхом із допомогою сили благодаті Божої, знищували в собі гріховні пристрасті стриманням, перемагали всі спокуси терпінням і страхом Божим. В суворій боротьбі вони досягнули тієї святості, до котрої закликає святий апостол Петро: «Але за Святим, що покликав вас, будьте і самі святі в усім вашім поводженні, бо написано: «Будьте святі, – бо Я святий» (1Петр.1.15-16; Лев.19.2), а другий апостол говорить – «святість ваша – це воля Божа» (1Сол.4.3).

       І ми з вами дорогі брати і сестри можемо і повинні прагнути до того, чого досягнули святі. У нас є такі ж благодатні засоби які були в них. В таїнстві Хрещення ми також відроджуємося духовним народженням, очищаємося і виправдовуємося кров’ю Христовою, як відродилися і оправдалися всі святі; в таїнстві Миропомазання ми освячуємося Святим Духом, котрим і вони освятилися; в таїнстві Причастя ми стаємо членами тіла Христового, членами котрого являлися і вони; в таїнстві Покаяння і нам дана можливість, очищатися від усієї гріховної нечистоти, і від нас не скрито Слово Боже, котре може умудрити кожного на спасіння. Інакше кажучи за словами апостола: «Усе, що потрібне для життя і побожності подала нам Його Божа сила, славою та чеснотою» (2Петр.1.3).

       Дорогі брати і сестри! Щоб жити із святими на небі, ми повинні, звертатися за допомогою благодаті Божої, наслідувати святих тут на землі, за словами апостола: «Будьте наслідувачами мене як я Христа» (1Кор.11.1). Наслідувати їх ми повинні не тільки у вірі, але й у житті. Нам потрібно засвоїти їх святі звичаї, їх спосіб думок і почуттів, їх святі діла і непохитну твердість у виконанні заповідей Божих, їх ревність до збереження і тіла і духа сльозами сердечного покаяння, молитовними подвигами і трудами.

       Тільки таким шляхом ми можемо достойно увійти в небесні оселі, з’єднатися із святими у Господі в єдиному сонмі тих, що від віку догодили Богові та разом з ними насолодитися невимовним блаженством споглядання Божественної слави Христа Спасителя. 

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ. ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП.

Переглядів: 619 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz