Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 07.05.2024, 10:51

Головна » 2013 » Липень » 6 » НЕДІЛЬНА ПРОПОВІДЬ
10:28
НЕДІЛЬНА ПРОПОВІДЬ

ПРОПОВІДЬ НА 3-ТЮ НЕДІЛЮ ПО П’ЯТИДЕСЯТНИЦІ

       Релігія — духовний феномен, який виражає не лише віру людини в існування надприродного. Начала, що є джерелом буття всього існуючого, а й виступає для неї засобом спілкування з ним, входження в його світ. Витоки релігії знаходять різне витлумачення в дослідників різних світоглядних орієнтацій. Хоч і матеріалістів не можна назвати безрелігійними — їхня релігія базується на матеріальному началі, примітивна, але релігія. Інакше християнство, воно наполягало і наполягає на своїй винятковості як релігії Богоодкровенної.

       В історії цивілізації стався відхід від духовних цінностей до матеріальних. Людина залишилася у світі одна, сенсом її життя стало не служіння Богові, а самоутвердження. Піднесення, звеличення людини, виведення її у центр буття — з одного боку, а з другого — ослаблення її духовних сил, нехтування основного призначення, відрив людини від Божественного, заперечення образу і подоби Божої. Таким чином, цивілізація породжує затяжну хворобу, назва якої - гуманізм, з особливим прогресом і рецидивами у нинішній день. І тоді духовно хвора і обкрадена людина, щоб заповнити духовну пустоту, вдається до різних східних релігій, окультизму, харизматичних рухів, язичницьких традицій, витворюючи релігійний синкретизм, тобто поєднанням кількох релігійних систем.

       Але дорогі у Христі брати і сестри вдаючись до такого поєднання ми забуваємо, «якою викуплені високою ціною» (1Кор.6.2), що найважливіша справа на землі — це спасіння нашої безсмертної душі: «Яка користь людині, як цілий світ здобуде, а занапастить свою душу? Що може дати людина взамін за свою душу» (Мф.16.26). Для спасіння нашої душі Бог послав свого єдинородноґо Сина: «Так Бог полюбив світ, що Сина свого єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в  Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін.3.16).

       Все, що не зв'язане вірою і християнською духовністю, — страшне явище, яке приведе в кінцевому результаті світ до глобальної катастрофи. Зважаючи на тривожний і убогий стан світу, який спостерігаємо, ми переконані, що спасіння наше звершується, цей процес триває аж до другого пришестя, історія людства — це історія спасіння людей.

       Христос Спаситель прийшов у світ побудувати Царство Боже, яке є духовним і всякому панують Бог і духовні цінності. Християнська любов — це Царство Боже, яке перебуває, за словами Христа, всередині людини: «царство Моє, — сказав Господь на суді у Пилата, — не від світу цього» (Ін.18.36). У дні свого земного служіння Ісус Христос проповідував людям Царство Боже, тобто цінності духу, що є справжнім скарбом людини, який у неї ніхто не зможе відняти. Сутність проповіді Христа і діянь Його полягала в тому, що Його пришестя є початком Царства Божого, що Син Божий прийшов відкрити і дати Царство Боже людям. Відірвані від Бога гріхом, підкорені злу і смерті, втративши справжнє життя, люди знову зможуть, через віру в Христа, пізнати єдиного істинного Бога і Його любов до світу, у єднанні з Ним одержати нове — праведне, істинне і вічне життя, для якого вони створені. І якщо у наш час світ не приймає Царства Божого і всіма силами відкидає його, то Син Божий приніс людям не тільки знання про Царство Боже. Він не тільки показав, в чому саме полягають духовні цінності, а й дав благодатну силу увійти в це царство, впустити його в своє серце. Зло і гріх переміг Собою, всім Своїм життям. Він  явив образ довершеної людини, тобто людини до кінця слухняної Богові. «Нехай буде воля Твоя», - це та сила, якою християнство вийшло з катакомб, перемогло язичеський світ, показавши приклади найдовершенішої любові через мучеництво та ісповідництво: «Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе і візьме хрест свій і за Мною йде. Бо хто хоче душу свою спасти, той погубить її, а хто погубить душу свою заради Мене і Євангелія, той спасе її» (Мк. 8.34,.35).

       Прочитаймо судові акти перших християн — нам відкриється не тільки історичний факт, а й величний вияв духу і віри, який завершується істинною любов'ю до Бога.

       Акт нашої доброї волі, згідної з волею Отця Небесного, не виключається. Ми повинні теж працювати на наше спасіння. Блаженний Августин навчає: «Сотворив тебе Бог без тебе, але не спасе тебе без тебе». Апостол Павло застерігає: «Працюйте над спасінням вашим у страсі і трепеті» (Фил.2.12).

       Де ж взяти тих сил, щоб осягнути Царство Боже? Тільки у Святій Церкві, через Святі Тайни ми одержуємо особливу сакраментальну ласку. Сьогодні і багато думок і версій щодо заміни церковної молитви на особисту домашню. Доречно у цьому випадку нагадати слова священномученика Кіпріяна Карфагенського: «Кому церква не мати, тому Бог не Отець». Святі Тайни — це надзвичайні джерела ласки, що течуть у нашій душі в життя вічне, то справді ріки води живої, через які ми усиновлюємось: «Тому ти вже не раб, а син; а коли син, то спадкоємець завдяки Богові», (Гал.4.7).

       Переходячи у вічне життя, людина зберігає свою особистість, розум, пам'ять (а не якусь розпливчасту духовну субстанцію). І що найважливіше, поклавши початок духовного росту на землі, працюючи для побудови Царства Божого, досягає успіхів у вічності) прямуючи до ідеалу досконалості: «Отже, будьте досконалі, як Отець ваш Небесний» (Мф.5.48). Тож: «Нехай не тривожиться серце ваше; віруйте в Бога і в Мене віруйте... В домі Отця Мого осель багато...» (Ін.14.1-2)  - говорить Спаситель.

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП.

Переглядів: 792 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz