Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 04:17

Головна » 2013 » Липень » 21 » НЕДІЛЬНА ПРОПОВІДЬ
21:29
НЕДІЛЬНА ПРОПОВІДЬ

НЕДІЛЯ 5-та ПІСЛЯ П'ЯТИДЕСЯТНИЦІ

Зцілення двох біснуватих

       Сьогодні в 5-ту неділю після П’ятидесятниці, дорогі браття і сестри! в Євангелії розповідається про вигнання бісів із двох біснуватих людей, які вийшли із гробових печер Гергесинського краю. Вони були настільки люті, що ніхто не насмілювався проходити тим шляхом, де вони знаходились.

       В існуванні злих духів ми переконуємося читаючи книги Святого Письма Старого та Нового Завіту, зі свідчень святих отців та життєписів угодників Божих.

       У книзі Буття йдеться про те, як диявол у зміїній подобі спокусив нашу праматір Єву, намовивши її порушити заповідь Божу. Єва ж переконала ослухатися Бога і праотця Адама... Ось чому диявол і називається «людиновбивцею споконвіку» (Ін.8,44) – від самого початку прагнув він занапастити людство.

       У книзі Іова оповідається, що диявол, за попущення Божого, вразив Іова багатьма хворобами, але не домігся з уст праведника хули на Бога.

       Євангельська розповідь про зцілення Ісусом Христом двох біснуватих у країні Гадаринській іще раз свідчить нам про те, що злі духи існують у світі й творять над людьми свої згубні справи. Відтоді, як злий дух намовив Адама на гріх, скільки темна сила скоїла на світі лих! В які тільки гріхи не впадало людство, яких жахливих злочинів не було скоєно через цього, за висловом Спасителя, людиновбивці, який споконвіку, «як рикаючий лев, шукає, кого б пожерти» (1Петр.5,8) - диявола.

       Біси шкодять людям. Вони намагаються відвести людей від Бога і залучити їх до свого царства, підпорядкувавши їх своїй злій волі. Єдинородний Син Божий Господь наш Ісус Христос прийшов у світ, щоб зруйнувати діла диявола і перемогти його зі всім його воїнством. Апостол Іоан Богослов говорить: «Заради цього і явився Син Божий, щоб зруйнувати діла диявола» (1Ін.3,8).

       Господь вигнав бісів із двох гадаринських біснуватих і тим самим засвідчив, що має над ними владу. Та й самі біси визнавали, що Він має над ними таку силу, бо просили Його дозволу ввійти у стадо свиней. Якщо злі духи просили дозволу Господнього, то це означає, що без волі Божої вони не можуть вселятися не тільки в людей, а навіть і в тварин.

       Чому Христос дозволяє бісам увійти в свиней? Чому Він просто не відправляє їх в безодню? Коли ми читаємо Святе Письмо Старого Завіту, то побачимо, що єврейський народ не споживав свинини. Свині представляють нечистих і демонів. Ті, хто доглядав за свинями і став свідком чуда Господнього побігли назад до міста і розповіли, як Христос оздоровив біснуватих, як демони і біси увійшли в свиней, а потім убили їх. З подальшої історії ми бачимо що мешканці міста були більше стурбовані втратою своїх свиней, ніж зціленням одержимих людей. Зрештою, під римської окупацією вони можуть підняти багато грошей, продаючи свинину римським солдатам. Жителі міста прийшли, щоб не поклонятися Христу, але і просити Його, щоб Він відійшов. Адже Його присутність приносить шкоду для їхнього бізнесу! 

       Деякі речі ніколи не змінюються. Споживацтво і матеріалізм були більш важливі для цих людей, ніж порятунок, який був запропонований Господом Ісусом Христом. Ми бачимо те ж саме сьогодні. Ті, хто думають, що вони можуть вижити хлібом єдиним жорстоко помиляються. 

       Злі духи вселяються рідко в кого, а спокушують всіх без винятку. Диявол спокушував навіть Самого Господа нашого Ісуса Христа підчас Його сорокаденного перебування в пустелі, намагаючись розпалити в Ньому нетерплячість, владолюбство та марнославство (Мф.4,2-10). Спокуси бувають найрізноманітніші, але всі вони спрямовані на те, щоб схилити людину до гріха.

       Злі духи по-різному шкодять людям і гублять необережних. Біс завжди зміцнюється нашою слабкістю. Тому слово Боже говорить: «Не давайте місця дияволові» (Еф.4,27). Зло, гнів, пияцтво, лихослів'я, ненависть, скнарість, срібролюбство, нечистота, блуд, лукавство, неправда та інші людські вади можна впевнено назвати біснуванням, а носіїв цих пороків – одержимими чи біснуватими.

       Звідки може в людині взятися стільки вад? Очевидно, від диявола, котрий є початком усякого зла. «Хто чинить гріх, той від диявола, бо спочатку диявол согрішив» (1Ін.3,8). Тому апостол Павло радить всім нам прийняти повну зброю Божу, щоб протистояти підступам диявольським. Він говорить, перш за все візьміть щит віри, яким зможете погасити всі розпечені стріли лукавого, підпережіть себе істиною, одягніть на себе броню праведності і візьміть меч духовний, яким є слово Боже (Еф.6,13-17).

       Від пришестя Христа диявол став для нас не страшний. Біснуваті, побачивши Христа, кричали: «Що Тобі до нас, Ісусе, Сину Божий? прийшов Ти сюди передчасно мучити нас» (Мф.8,29). Отже, Ісус Христос - це мука для злих духів. Тому ми можемо звернутися за допомогою до нашого Спасителя, Господа нашого Ісуса Христа. Для цього нам перш за все потрібно так само як демони визнати, що Ісус насправді Син Божий і Він має владу над всім. Наша віра повинна бути дієвою тобто не обмежуватися тільки словами, що ми віруючі, наша віра повинна бути дієвою.

       Читання Святого Письма – це великий захист від гріха, вчив авва Єпіфаній, але найкраща зброя для боротьби з дияволом, це хресне знамення. Священномученику Кипріану злі духи говорили: «Ми не можемо дивитися на хресне знамення, воно, як вогонь, обпалює нас і відганяє». Також дуже важливим є молитва і піст. Цей рід, сказав Господь про бісів, виганяється лише молитвою і постом (Мк.9,29). Тому і говорить преподобний Симеон Новий Богослов говорить, що  «Демони не наважуються наблизитися до того, хто веде бесіду з Богом». «Немає сильнішої і міцнішої зброї у духовній брані, ніж Ісусова молитва», - свідчив авва Іов, а блаженний Ієронім і преподобний Пимен говорили: «Думай постійно про щось добре, щоб диявол завжди знаходив тебе зайнятим: доки людина перебуває в духовній праці, ворог не може вразити її» (Еф.6,12).

       Отже якщо ми дорогі брати і сестри будемо дотримуватися всі цих порад великих подвижників християнського благочестя, якщо в наших душах буде Господь, то злі духи тікатимуть від нас, як від вогню.

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ, ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП.

Переглядів: 692 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz