Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 10:39

Головна » 2013 » Червень » 3 » ПОРАДИ ОПТИНСЬКИХ СТАРЦІВ
17:57
ПОРАДИ ОПТИНСЬКИХ СТАРЦІВ

ПОРАДИ ОПТИНСЬКИХ СТАРЦІВ

Поради преподобного Льва (Наголкіна)

       Намагайся більше слухати себе, а не аналізувати діла, вчинки і поводження з тобою інших, якщо ж ти не бачиш в них любові, то це тому, що ти сам в собі любові не маєш.

        Де покора, там і простота, а ця Божа галузь не випробує установ Божих.

       Бог не нехтує молитвами, але прохання їх іноді не виконує тільки для того, щоб за Божественним Своїм наміром все влаштувати краще. Що би було, якби Бог — Всезнавець — досконало виконував наші бажання? Я думаю, хоча не стверджую, що всі земнородні загинули б.

       Ті, хто живуть без уваги до самих себе, ніколи не удостояться відвідин благодаті.

        Коли не маєте спокою — знайте, що не маєте в собі смирення. Це Господь виявив такими словами, які разом з тим показують, де шукати спокою. Він сказав: Навчіться від мене, бо я лагідний і сумирний серцем, тож знайдете полегшу душам вашим. (МФ.11,29).

Поради преподобного Мойсея (Путилова)

        Якщо змилосердитеся над кимсь колись — за це помилувані будете.

        Якщо постраждаєте з тим, хто страждає (небагато, здається, це є), — до мучеників зарахуєтеся.

        Якщо простите тому, хто ображає, і за це не тільки всі гріхи ваші простяться, але дочкою Отця Небесного будете.

       Якщо помолишся від серця про спасіння, хоч і небагато, спасешся.

       Якщо дорікнеш собі, обвинуватиш та засудиш себе перед Богом за гріхи, які відчуває совість, і за це виправдана будеш.

       Якщо сповідуєш гріхи свої перед Богом, за це вам прощення і винагорода.

       Якщо пошкодуєш за гріхи або розчулишся, або заплачеш, або зітхнеш, зітхання твоє не втаїться від Нього: "Не таїться бо від Нього,— каже св. Симеон,— сльоза, ані сльози якась частина”. А св. Золотоуст каже, що якщо пошкодуєш за гріхи, то використає це для твого спасіння.

       Перевіряй самого себе щоденно: що ти посіяв в рахунок майбутнього віку, пшеницю чи терен? Дослідивши себе, готуйся до виправлення на наступний день і таким чином все життя проводи. Якщо погано проведений був день нинішній, так що ти ні молитви порядно Богові не приніс, ні не сокрушився серцем жодного разу, ні не упокорився в думці, ні милостині чи милосердя нікому не вчинив, ні не простив винного, ні не стерпів образи, навпаки ж, не стримався від гніву, не стримався в словах, їжі, питті, або в нечистих думках розум свій тримав, все це розглянувши за совістю, засуди себе і намірся наступного дня бути уважнішим у доброму та обережнішим у злому.

Поради преподобного Макарія (Іванова)

       На запитання ваше, в чому полягає щасливе життя, чи в блиску, славі та багатстві, чи в тихому, мирному, сімейному житті, скажу, що я згоден з останнім, та ще й додам: життя, що проходить з чистою совістю і зі смиренням, доставляє мир, спокій і правдиве щастя. А багатство, честь, слава і високе достоїнство нерідко бувають причиною багатьох гріхів, і ненадійне таке щастя.

       Люди більшою мірою бажають та шукають благополуччя в цьому житті, а терпінь намагаються уникати. І здається, що це дуже добре та приємно, але повсякчасне благополуччя і щастя людині шкодить. Вона впадає в різні пристрасті і гріхи та гніває Господа, а ті, хто проходять життя з терпіннями, більше наближаються до Господа і легше отримують спасіння, тому Господь приємне життя назвав розлогим шляхом: просторі ті двері й розлога та дорога, що веде на погибель, і багато нею ходять (Мф.7,13), а скорботне життя назвав: тісні ті двері й вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що її знаходять (Мф.7,14). Отже, через любов свою до нас Господь, передбачаючи майбутню користь для тих, хто її гідний, багатьох зводить з просторого шляху, а провадить на вузький і скорботний шлях, щоб терпінням хвороб та скорбот влаштувати їх спасіння і дарувати життя вічне.

        ... Вам хочеться не тільки бути хорошою і нічого не мати поганого, але й бачити себе такою. Бажання похвальне, а бачити свої добрі якості, це вже пожива для самолюбства. Навіть якби ми все сказане зробили — все ж повинні вважати себе непотрібними рабами, а ми, й у всьому бувши несправні, не маємо в думках себе такими, а тому і бентежимося, замість того, щоб упокоритися. Тому нам Бог і не подає сили до виконання, щоб ми не виносилися, а впокорювалися і придбали би завдаток смирення. І коли воно буде в нас, то й чесноти будуть в нас міцні та воно не дозволить нам підноситися.

       Ми, недоумкуваті, думаючи влаштувати своє багатство, журимося, метушимося, позбавляємо себе спокою, виконуємо залишення боргу віри в метушінні, для того, щоб залишити дітям гарний маєток. Але чи знаємо ми, чи піде він їм на користь? Чи не бачимо дітей, що залишилися з багатством, але дурному синові не допомагає багатство – і воно тільки послужило їм приводом к поганої моральності. Потрібно дбати, щоб залишити дітям добрий приклад свого життя і виховати їх в страху Божому та в заповідях Його, це їх головне багатство. Коли будемо шукати Царства та його справедливість, а все те вам докладеться. (Мф.6,33). Ви скажете: не можна цього зробити; тепер світ вимагає не цього, а іншого! Добре; але чи ви народили дітей тільки для світу, а не для майбутнього життя? Втішайте себе словом Божим: Ненавидить вас світ – то знайте: мене він ще перед вами зненавидів (Ін.15,18), а прагнення тіла вороже Богові – бо не кориться законові Божому, та й не може. (Рим.8,7). Не бажайте дітям вашим бути славними світу, але щоб були добрими людьми, покірними дітьми, а якщо Бог влаштує,— добрі чоловік і жінка, ніжні батьки, турбувалися за підвладних, сердечні до всіх і до ворогів поблажливі.

      ... Ви маєте бажання наблизити себе до Бога і отримати спасіння. В цьому полягає весь обов'язок кожного християнина, але це довершується через виконання заповідей Божих, які полягають всі в любові до Бога та ближнього і продовжуються до любові до ворогів. Читайте Євангеліє, там знайдете шлях, істину і життя, зберігайте Православну віру і устави Святої Церкви, повчайтеся в писаннях церковних пастирів та вчителів і влаштовуйте життя своє згідно з їхнім вченням. Проте одні правила молитовні не можуть нам принести користі... раджу намагатися наскільки можливо звертати увагу вашу на діла любові до ближніх: стосовно матінки вашої, дружини й дітей, дбай про виховання їх в Православній вірі та добрій моральності до підлеглих вам людей і до всіх ближніх. Св. Апостол Павло, перелічуючи різні види чеснот і подвигів самовідречення, каже: "якщо зроблю те і це, а любові не маю, нема мені користі”.

Поради преподобного Антонія (Путілова)

       Багато живописців зображають на іконах Христа, але тільки деякі вловляють подібність. Так, християни є одушевлені образи Христові, й хто з них лагідний є, смиренний серцем і слухняний, той більш від усіх подібний до Христа.

       Ремствування на Бога остерігатися потрібно і боятися як смерті, бо Господь Бог, через велике милосердя Своє, всі гріхи наші довготерпеливо терпить, але ремствування нашого не виносить милосердя Його.

       Обітів і правил на себе не накладайте ніяких без схвалення отця духовного, з порадою якого один поклін принесе вам більше користі, ніж тисяча поклонів самочинних.

       Фарисей більше від нас і молився, і постив, але без смирення вся праця його була ніщо, а тому ревнуйте найбільше про митареве смирення, яке звичайно народжується від покірності, і достатнє для вас.

       У всякому горі: і в хворобі, і в убогості, і в тісноті, і в замішанні, і у всіх неприємностях — краще менше думати і розмовляти зі собою, а частіше з молитвою, хоча й короткою, звертатися до Христа Бога і до Пречистої Його Матері, через що й дух гіркої зневіри відступить, і серце сповниться уповання на Бога та радості.

       Лагідність та смиренне серця — такі чесноти, без яких не тільки Царства Небесного досліджувати, але ні щасливим бути на землі, ні душевного спокою відчувати в собі неможливо.

       Будемо вчитися собі думкою за все докоряти й засуджувати, а не інших, бо наскільки смиренніше, настільки прибутковіше; смиренних бо любить Бог і благодать Свою на них виливає.

       Яка б не обійняла тебе прикрість, яка б не трапилася тобі неприємність, ти скажи: "Витерплю це я для Ісуса Христа!”. Тільки скажи це, і тобі буде легше. Тому що ім'я Ісуса Христа сильне. При ньому всі неприємності вщухають, біси зникають. Вщухне і твоя прикрість, заспокоїться і твоя малодушність, коли ти будеш повторювати найсолодше ім'я Його. Господи, дай мені зріти мої провини; Господи, дай мені терпіння, великодушність та лагідність.

Поради преподобного Іларіона (Пономарьова)

       Не соромся оголювати струпи твої духовному наставникові і будь готовий прийняти від нього за гріхи свої й засоромлення, щоби через нього уникнути вічного сорому..

       Церква є для нас земним небом, де Сам Бог невидимо присутній і наглядає за предстоячими, тому в церкві треба стояти поважно, з великим благоговінням. Давайте любити Церкву і будьмо для неї старанні; вона нам розрада й потіха в скорботах і радощах.

       Для підбадьорення засмучених старець часто говорив: Коли Бог за нас, хто проти нас? (Рим.8,31).

       Кожну справу слід починати з призивання на допомогу імені Божого.

       Часто говорив старець про зберігання совісти, про уважне спостерігання за своїми думками, діями і словами, та про покаяння в них.

       Вчив немочі та недоліки підлеглих нести благодушно. "Зауваження роби,— наставляв старець,— не даючи поживи власному самолюбству, міркуючи, чи міг би ти сам понести те, що вимагаєш від іншого”.

       Якщо почуваєш, що гнів обійняв тебе, зберігай мовчання і до тих пір не говори нічого, поки безнастанною молитвою і самодокорюванням не стихне твоє серце.

       Корисніше для душі усвідомлювати себе у всьому винним і останнім серед всіх, ніж вдаватися до самовиправдання, яке походить від гордості, а гордим Бог противиться, смиренним же дає благодать.

       Часто старець наводив вислів апостола: "Істинна любов не гнівається, не мислить зла, ніколи не відпадає”.

Поради преподобного Амвросія (Грєнкова)

       Якщо залишимо свої бажання і розуміння та постараємося виконати бажання і розуміння Божі, то у всякому місці і у всякому стані спасемося. А якщо будемо триматися своїх бажань і розумінь, то ніяке місце, ніякий стан нам не допоможуть. Єва і в раю переступила заповідь Божу, а Юді безталанному життя при самому Спасителі не принесло ніякої користі. Скрізь потрібне терпіння і спонука до благочестивого життя, як читаємо в Святому Євангелії.

       ... Даремно будемо нарікати, що буцімто ті, хто живе з нами і оточує нас, заважають і перешкоджають нашому спасінню або вдосконаленню духовному... Незадоволеність наша душевна і духовна походять від нас самих, від нашого невміння та від неправильно складеної думки, з якими ніяк не хочемо розлучитися. А вони й наводять на нас і збентеження, і сумнів, і різні здивування; а все це нас мучить і обтяжує, і приводить до безвідрадного стану. Добре було би, якби ми могли зрозуміти просте святоотцівське слово: якщо упокоримося, то на всякому місці знайдемо спокій, не обходячи розумом багато інших місць, на яких може бути з нами так само, якщо не гірше.

        Головний засіб для спасіння — терпіння різноманітних скорбот, кому які придатні, за сказаним в "Діяннях апостольських”: "багатьма стражданнями нам треба ввійти в царство Боже”...

       Тому, хто хоче спастися, треба пам'ятати й не забувати апостольску заповідь: " Носіте тягарі один одного й тим робом виконаєте закон Христа”. Багато є інших заповідей, але при жодній такого додатку нема, тобто "тим робом виконаєте закон Христа”. Велике значення має заповідь ця, і більше від інших треба піклуватися про її виконання.

       ... Багато хто бажає гарного духовного життя в найпростішій формі, але тільки не багато і рідко хто насправді виконують благий свій намір — власне ті, які твердо тримаються слів Святого Письма, що "через багато страждань нам треба ввійти в царство Боже”, і, призиваючи допомогу Божу, намагаються покірливо переносити скорботи і хвороби, і різні незручності, які їх застають, утримуючи завжди в пам'яті слова Самого Господа: "якщо хочеш ввійти в життя, збережи заповіді”.

       А головні заповіді Господні: "не судіть, щоб вас не судили; не засуджуйте, та не будете засуджені; прощайте і проститься вам”. Крім цього, бажаючі спастися завжди повинні тримати в пам'яті слова преподобного Петра Дамаскіна, що творіння здійснюється між страхом і надією.

        Діло спасіння нашого вимагає на всякому місці, де б людина не жила, виконання заповідей Божих і покори волі Божій. Цим тільки здобувається мир душевний, а не чимось іншим, як сказано в псалмах: "мир тим, хто любить закон Твій, і нема їм спокуси”. А ти все шукаєш миру внутрішнього і спокою душевного від зовнішніх обставин. Все тобі здається, що ти не на тому місці живеш, не з тими людьми поселилася, що сама не так розпорядилася і що інші наче б то не так діяли. В Святому Письмі сказано: "на всякому місці панування Його”, тобто Боже, і що для Бога дорожче від усіх речей цілого світу спасіння одної християнської душі.

       Господь готовий допомагати людині в придбанні смирення, як і у всьому доброму, але потрібно, щоб і сама людина піклувалася про себе. Сказано в св. отців: "дай кров і прийми дух”. Це значить — потрудися до пролиття крові й отримаєш духовний дар. А ти дарів духовних шукаєш і просиш, а кров тобі проливати шкода, тобто весь час хочеться тобі, щоби тебе ніхто не чіпав, не турбував. Та хіба можна при спокійному житті придбати смирення? Адже смирення полягає в тому, коли людина бачить себе гіршою від всіх, не тільки людей, але й безсловесних тварин і навіть самих духів зла. І ось, коли люди тривожать тебе, ти бачиш, що не терпиш цього і гніваєшся на людей, то мимоволі будеш себе вважати поганою... Якщо при цьому будеш за поганий стан свій шкодувати і докоряти собі в несправності, та щиро каятися в цьому перед Богом і духовним отцем, то ось ти вже й на шляху смирення... А якщо б ніхто тебе не чіпав, і ти залишалася б у спокої, як же б ти могла усвідомити свій поганий стан? Як могла б побачити свої вади?.. Якщо намагаються принизити — значить хочуть упокорити тебе; а ти сама просиш в Бога смирення. Навіщо ж після цього нарікати на людей?

       На питання: "Як себе слухати, з чого починати?”, була така відповідь: "Треба спочатку записувати: як до церкви ходиш, як стоїш, як дивишся, як гордишся, як марнославишся, як гніваєшся і інше”.

       Хто має погане серце, не повинен падати в безнадію, тому що з Божою допомогою людина може виправити своє серце. Потрібно тільки уважно стежити за собою і не втрачати нагоди бути корисним ближнім, часто відкриватися старцю і творити посильну милостиню. Цього, звичайно, не можна зробити раптом, але Господь довго терпить. Він тоді тільки припиняє життя людини, коли бачить її готовою до переходу у вічність або ж коли не бачить ніякої надії на її виправлення.

      Щодо осудження і зауваження чужих гріхів та недоліків, отець сказав: "Потрібно мати увагу до свого внутрішнього життя так, щоб не помічати того, що робиться навколо тебе. Тоді засуджувати не будеш”.

        Вказуючи, що людині нема чим гордитися, старець додавав: "Та й чим власне людині тут возноситися? Обірвана, общипана просить милостині: помилуй, помилуй! А чи подасться милість, це ще хто знає”.

       Коли нападе гордість, скажи собі: "Дивачка ходить”.

       Отця запитали: "Така-ось довго не вмирає, їй весь час уявляються коти і інше. Чому так?” Відповідь: "Кожен, хоч і маленький грішок треба записувати, коли згадаєш, а потім каятися. Через то деякі довго не вмирають, що затримує який-небудь нерозкаяний гріх, а як покаються, то й відлягає... Неодмінно потрібно гріхи записувати, коли згадаєш, а то ми відкладаємо: то гріх малий, то соромно сказати або потім скажу, а прийдемо каятися і нічого сказати”.

       Три кільця чіпляються один за одного: ненависть від гніву, гнів від гордості.

      "Чого люди грішать?” — іноді задавав питання старець і сам же й відповідав на нього: "Або через те, що не знають, що потрібно робити і чого уникати; або, якщо знають, то забувають; якщо ж не забувають, то лінуються, нудьгують... Це три велетні — зневіра або лінощі, забуття і незнання,— від яких зв'язаний весь рід людський важкими кайданами. А потім вже випливає недбальство зі всім сонмом злих пристрастей. Тому ми й молимося Цариці Небесній: "Пресвята Владичице моя Богородице, святими Твоїми і всесильними молитвами віджени від мене, смиренного і окаянного раба Твого, зневіру, забуття, нерозуміння, недбальство і всі скверні, лукаві й хульні помисли”.

       Не будь як надокучлива муха, котра іноді без потреби навколо літає, а іноді й кусає, і тим та іншим набридає; а будь як мудра бджола, яка навесні старанно діло своє почала і до осені закінчила медові стільники, які такі гарні, як правильно викладені ноти. По-перше — солодко, а по-друге — приємно.

       Коли старцю написали, що важко на світі, він відповів: "Тому вона (земля) й називається долина плачу; але люди одні плачуть, а інші скачуть, але останнім буде недобре”.

       На питання: "Що значить жити за серцем?”, отець відповів: "Не втручатися в чужі справи і бачити в інших все хороше”.

       Отець говорив: "Ми повинні жити на землі так, як колесо крутиться, тільки злегка одною точкою торкається землі, а іншими безнастанно вгору поривається; а ми, як заляжемо на землю, то й підвестися не можемо”.

       На питання: "Як жити?”, отець відповідав: "Жити — не тужити, нікого не засуджувати, нікому не допікати, і всім моє вшанування”.

       Потрібно жити нелукаво і вести себе зразково, тоді наше діло буде правильне, а в іншому випадку вийде кепсько.

       Потрібно примушувати себе, хоча й усупереч волі, робити якесь добро ворогам своїм; а головне — не мстити їм і бути обережними, щоб якось не образити їх виглядом презирства і приниження.

       Щоб люди не залишалися в безтурботності й не покладали свою надію на сторонню молитовну допомогу, старець повторював звичайну народну приказку: "Боже поможи, — та й сам чоловік не лежи”. І додавав: "Згадай, дванадцять апостолів просили Спасителя за жінку хананеянку, але Він не почув їх; а сама стала просити, ублагала”.

          Отець учив, що в спасіння три ступені. Сказано у св. Івана Золотоустого:

а) не грішити,

б) згрішивши, каятися,

в) той хто погано кається, терпітиме напади скорбот.

      Заговорили якось про скорботи, одна й каже: "Краще хвороби, ніж скорботи”. Отець відповів: "Ні, в скорботах помолишся Богові й відійдуть, а хворобу і палкою не відіб'єш”.

       Коли найде хандра, не забудь докоряти собі: згадай, скільки ти провинилася перед Господом і перед собою, і усвідом, що ти не варта нічого кращого, і ти відразу відчуєш полегшення. Сказано: "багато скорбот для праведних”, і "багато ран для грішних”. Таке життя наше тут,— тільки скорботи і скорботи; а саме ними й досягається Царство Небесне. Коли будеш неспокійна, повторяй частіше: "Стягни мир і прожени їх”.

       Після приступання до Причастя треба просити Господа, щоб дар зберегти достойно і щоб подав Господь допомогу не повертатися назад, тобто до колишніх гріхів.

       Коли отця запитали: "Чому після приступання до Причастя іноді відчуваєш розраду, а іноді холодність?”, він відповів: "В того холодність буває, хто шукає розради від Причастя, а в того, хто вважає себе негідним, й залишається благодать”.

       Смирення полягає в тому, щоб поступатися іншим і вважати себе гіршою від всіх. Тоді набагато спокійніше буде.

       "Завжди краще поступатися, — говорив отець, — якщо будеш наполягати справедливо — це те саме, що карбованець асигнацій, а якщо поступишся срібний карбованець”.

      На запитання "Як здобувати страх Божий?”, отець відповідав: "Треба завжди мати Бога перед собою”.

       Коли тобі допікають, не запитуй ніколи: "навіщо” і "чому”. Цього немає ніде в Писанні. Там сказано навпаки: "вдарять тебе по правій щоці, підстав і ліву”, а це от що значить: якщо б'ють тебе за правду, то не нарікай і підстав ліву, тобто згадай свої несправедливі діла і побачиш, що гідний покарання. При цьому отець додав: "Терплячи потерпів Господа, і вислухав мене”.

       "Отче! навчіть мене терпінню”, — сказала одна сестра. "Вчися,— відповів старець,— і починай з терпіння неприємностей, які надходять і зустрічаються”. "Не можу зрозуміти, як можна не обурюватися образами й несправедливостями”. Відповідь старця: "Будь сама справедлива і не кривдь нікого”.

       Отець говорив: "Терпів Мойсей, терпів Єлисей, терпів Ілля, буду ж терпіти і я”.

       Старець часто наводив прислів'я: "Втечеш від вовка, нападеш на ведмедя”. Залишається одне – потерпіти і почекати, вслухаючись в себе і не засуджувати інших, та молячись Господеві і Цариці Небесній, щоб влаштували все тобі на користь, як Їм зручно. 

ЗІБРАНО СВЯЩ. ІВАНОМ ГОЛУБОМ

Переглядів: 536 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz