Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 03.05.2024, 22:06

Головна » 2013 » Лютий » 8 » празнична проповідь
23:32
празнична проповідь

ПРОПОВІДЬ НА СТРІТЕННЯ

       Ніхто сьогодні у цей святковий день не вийде з храму не отримавши щось для поучення від Стрітення Господнього: ні багатий ні бідний, ні простий ні знатний, ні злий ні добрий. Всі вони отримають сьогодні щось в дар від Пречистої Діви Марії, Котра як сонце зігріває людські душі. В церковних піснеспівах ЇЇ дуже часто називають «чистою голубкою», «непорочною агницею», Котра згідно єврейського закону прийшла в 40-вий день у Єрусалимський храм. Сьогоднішня подія може дати перш за все науку батькам і дітям, а потім всім іншим.

       Сьогодні Пречиста Діва принесла в храм Свого Божественного Сина, і тому всі матері християнки наслідуючи приклад Пресвятої Богородиці повинні приносити і приводити своїх дітей до храму, бо вони відповідають за дітей перед Богом.

       Читаючи Святе Письмо Старого Завіту ми можемо побачити, що в єврейського народу існував звичай записувати в книгу не тільки імена правителів, але й імена їх матерів і їх діяння. Так наприклад правитель Аса мав матір Ану, котра за прикладом язичників зробила статую Астарти, за це Аса позбавив її всіх почестей, котрі їй належали (3Цар.15.13). І якщо в древніх народів записувались імена матерів та їх діла, то тим більше християнські матері повинні пам’ятати, що у книзі життя з якою кожна людина стане на суд Божий також буде записано все добре і погане, що вони зробили для своїх дітей.

       У храмах ми часто чуємо, як моляться за заблудших, а хто вони ці заблудші? Та це все діти матерів, котрі не належно виконували свої материнські обов’язки, не прищепили своїм дітям з малих літ віру і любов до Бога. Спочатку коли дитина ще маленька мати повинна приносити її до церкви. В історії Церкви є свідчення що звичай приносити немовлят до храму існував ще з древніх часів. Свідченням цього є ось така історія. В 4-му столітті один правитель послав свого підданого Модеста спалювати християн котрі не підкорялися аріанському вченню. І ось коли раннім ранком Модест йшов містом, він побачив, як із одного будинку вибігла майже роздягнена жінка з дитинкою на руках і кудись поспішає. Модест зупинивши її запитав, куди вона йде, а вона відповіла: «Я чула, що будуть палити християн, так оті я йду туди і несу свою дитину, щоб і вона разом з багатьма іншими отримала вінець мучеництва». Так при імператорі Максиміані в Никомидійському храмі було спалено 20-ть тисяч християн, і серед них багато грудних дітей. Із цього можна зробити висновок, що вже в 4-му столітті матері носили своїх дітей у храм.

       Тому сучасні матері відганяючи всяке лінивство всякі перешкоди також повинні приносити своїх дітей до храму Божого, бо тільки тут знаходиться повнота Божественної благодаті, яка осіняє християнські душі. Потім коли діти підростуть матері повинні водити їх до Церкви, тому що будучи малими, вони ще не розуміють, що їм потрібно. Часто діти в церкві запитують, чи скоро закінчиться служба, чи скоро підуть до дому, і ось тут матері християнці потрібно проявити все своє терпіння і вміння подіяти на душу дитини.

       Для того щоб дитина не почувалася чужою в храмі дитину потрібно навчити хоча б вимовляти слова «Господи помилуй» і тим самим привертати її увагу до служби, що звершується. Перед тим як брати дитину до храму потрібно постаратися їй пояснити в міру її сприйняття все що стосується церкви і служби. В дома потрібно говорити дітям, що вони завжди перебувають перед лицем Божественного Судді перед Яким неможливо приховати ніякі вчинки. Взагалі обов’язок батьків прививати дітям добрі навики і почуття, бо в м’якій і ніжній душі дитини, як на чистому листку записуються знаки добра. І можливо насіння добра кинене у чутливу дитячу душу турботливою і люблячою матір’ю, принесе стократний плід.

       Ті матері котрі не приклали ніяких зусиль для того, щоб діти були добрими християнами, будуть завжди мучитися за своїх дітей, і вічною чорною плямою ляже на їх совість така дитина, бо обов’язок батьків представити дитину перед Богом чистою і твердою у вірі.

       Ось такі обов’язки і настанови для матерів по відношенню до своїх дітей у сьогоднішньому святі дає Мати Божа, Котра Сама була яскравим прикладом благочестивої і люблячої матері, що всеціло віддала Себе вихованню Свого Єдиного Сина.

       Тож дорогі матері християнки виховуйте своїх дітей найперше у страсі Божому, навчаючи їх творити добро, а коли діти стануть дорослими поручайте їх в опіку Пресвятій Богородиці, а також в опіку Святій Матері Церкві, котра веде всіх нас до Небесного Царства, до щасливого і вічного життя з Богом.

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ. ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП

Переглядів: 433 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz