Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 23:40

Головна » 2013 » Червень » 14 » Празнична проповідь
12:22
Празнична проповідь

ПРОПОВІДЬ В ДЕНЬ СВЯТОГО ДУХА

                                              «Дух Святий був завжди, є і буде» (Стихира свята).

       В цей світлий день святої П’ятидесятниці вітаю вас дорогі браття і сестри з цим великим святом – початком обновлення духовного життя всього людства!

       В сьогоднішній день у далекому минулому святі апостоли, перебували на молитві у Сінайській горниці «сповнені Духа Святого» (Діян.2.4). В цей день Святий Дух Своїм благодатним сходженням поклав початок Християнській Церкві.

       «Бачили всі народи в місті Давида – співає Свята Церква, як у сильному подиху вітру та у вигляді вогняних язиків зійшов Дух Святий на апостолів. Бачили всі, як відкрились уста простих галилейських рибалок і вони почали говорити на різних мовах, на яких Дух давав їм говорити» (Діян.2.4). «Бачили всі, якими славними і великими проповідниками Божественних істин стали ще недавно залякані жахливим стражданням і хресною смертю свого Вчителя Його учні. Бачили всі, як ловці риби зробилися проповідниками чоловіколюбства, через посередництво яких милосердний Господь закликав у свої Божественні обійми всю вселенну. Бо на всю землю залунав голос їх і до кінця вселенної слова їх» (Пс.18.4; Рим.10.18).

       Це море цілющої благодаті наповнило землю, пройшло через віки, освятило багато народів і в наші дні наповнює святі храми та серця віруючих, «хіба ви не знаєте, що ви Божий храм, і Дух у вас перебуває» (1Кор.3.16) – говорить святий апостол Павло до Коринфських християн. Бо всі ми в цей добропам’ятний день свого визволення в тайні Святого Хрещення наповнюємось Святим Духом (Еф.4.30; 1Кор.12.13), і в тайні святого Миропомазання відроджуємося до святості, вічного блаженства.

       Всі ми одержуємо через ці Святі Таїнства «духа мудрості і розуму», - для збагачення своїх розумових здібностей і духовних почуттів «духа поради та кріпості» - для розумного керування своїми духовними і тілесними силами, «дух видіння і благочестя» та сповнюємося «страху Божого» (Іс.11.2-3) для покори перед всесильністю і величністю Господа Бога, для благовійного служіння.

       Це є духовна пожива, яка сприяє нам жити християнським життям. «Якщо хто не родиться від води і Духа, – говорить нам Слово Боже, – не може увійти в Царство Боже» (Ін.3.5). Так само говорить нам і апостол Павло: «А коли хто не має Христового Духа, той не Його» (Рим.8.9). Але через свою неміч людина не в змозі постійно проводити своє життя в святості і благочесті. Земні спокуси звертають її з праведного шляху і ведуть на шлях гріховності. Свята Церква, як добра мати, в цьому випадку потурбувалася про людину, встановивши святі тайни Покаяння та Євхаристії.

       В таїнстві святого Покаяння через посередництво священиків, і через силу молитов Святої Церкви ми можемо, обновити свою душу, і таким чином почати своє духовне життя з початку, бо Господь посилаючи на проповідь Своїх учнів – перших священиків – дав їм владу відпускати і задержувати людські гріхи «що зв’яжете на землі буде зв’язане на небі» (Мф.18.18).

       В таїнстві Святої Євхаристії ми маємо можливість духовно і тілесно поєднатися з Христом, Котрий обіцяв перебувати із Своєю Церквою «по всі дні до закінчення світу» (Мф.28.20). Отже «якщо хто спраглий нехай прийде до Мене, – говорить Господь, і п’є. Віруючи в Мене, як каже Писання, то ріки води живої потечуть із утроби його» (Ін.7.37-38). Подібно до того як джерело черпає із земних глибин свою оживляючу вологу, так само і людина переповнена Святого Духа оточує себе ореолом добрих справ здійснює плоди гідні для наслідування.

       Які ж це плоди? Апостол Павло говорить нам, що плід духовний це любов, радість, мир, довготерпіння, благість, милосердя, віра (Гал.5.22). А із всіх цих благодійників він віддає перевагу любові і ставить її на перше місце «тому що любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається і не вихваляється… не гнівається…, усе зносить, не радіє з неправди, сподівається всього, усе терпить» (1Кор.13.4-7). «По цьому всі дізнаються, що ви Мої учні, – сказав Господь звертаючись до своїх апостолів – якщо будете мати любов між собою» (Ін.13.35).

       А там де любов там і мир, тим і радість, там і благодать Святого Духа. Бо Святий Дух, це Дух любові і миру, Дух благодаті та щедрот. Він є подателем всіх благ та істинний Утішитель для християнина. Ним «всяка душа живиться», вгамовується духовна спрага і набувається вічне життя. Він єдиний Хто об’єднує Своєю любов’ю небо і землю, з’єднуючи крики спочилих отців і родичів наших, напоумлених хоч і недостойними, але повними надії молитвами. Через животворящу силу Святого Духа царствує в світі любов і віра наша стала перемогою, яка перемогла світ (1Ін.5.4). Святим Духом зберігається єдність Церкви. Він наше спасіння, наше життя і залог вічних благ.

       Нехай же кожний з нас прагне зберігати чистоту свого серця – жилище Святого Духа. Не будемо гасити духа в серцях наших. В цей світлий і радісний день піднесімо наші молитви до престолу Всевишнього, щоб благодатним зішестям Святого Духа. Він скріпив наші сили і сили всіх миролюбних людей для досягнення великої і благородної цілі – утверджуючи мир і злагоду у суспільстві.  

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ. ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП

Переглядів: 527 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz