Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 07.05.2024, 19:01

Головна » 2013 » Липень » 1 » ПРАЗНИЧНА ПРОПОВІДЬ
09:06
ПРАЗНИЧНА ПРОПОВІДЬ

ПРОПОВІДЬ НА РІЗДВО ІВАНА ПРЕДТЕЧІ

       Сьогодні Свята Церква святкує пам'ять святого пророка і предтечі та хрестителя Господнього Іоана, а саме сьогодні ми світло святкуємо його народження. Це один єдиний святий, який має дату народження окрім Різдва Господа Ісуса Христа та Різдва Богородиці, яке святкується Церквою, адже в основному Свята Церква вшановує дату відходу тих чи інших святих у вічність.

       Святий пророк і предтеча Господній Іоан – це приклад і взірець для кожного християнина і можливо тому Свята Церква так багато пам’ятних днів присвячує святому Іоану. Але повернімося до сьогоднішнього свята Різдва Іоана Хрестителя.

       Про подію народження Іоана Предтечі нам яскраво розповідає сьогоднішня євангельська розповідь. Тому я не буду на цьому зупинятися скажу лише те що Предтеча Господній був людиною суворого подвижницького життя. Він як говорить нам Святе Письмо: «Не пив вина, ані хмільного напою» (Лк.1,16), одежу носив з верблюжого волосу, підперезувався шкіряним поясом, їжею його були акриди. Це вид сарани, яку дозволяв їсти закон Мойсея, та мед диких бджіл (Мф.3,4; 9,14; Мк.1,16). Життя в пустині загартувало його дух, звеличило його душу, а всі тілесні пожадання підкорило духовному прагненню любити Бога й бути готовим зносити всі труднощі та всяку небезпеку при самовідданому служінню людям. Він виховав у собі прекрасні якості свідомої людини: прямоту, відвертість, смирення, вимогливість до себе і до оточуючих. Був далекий від лукавства, лицемірства. Він однаково засуджував грішні вчинки кожного, хто б він не був, раб, воїн чи навіть цар. Предтечі Христовому було тридцять років, коли розпочалося його служіння людям. Як сказано в Єванглії «було слово Боже в пустині до Іоана» (Лк.3,1-2), яке закликало його на відкриту всенародну проповідь. «І він ходив по всій землі Йорданській проповідуючи хрещення покаяння для прощення гріхів» (Лк.3,3). Люди йшли на заклик проповідника «покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне» (Мф.3,2) і відкриваючи йому свої гріхи хрестилися у водах Йордану. Так виконував Іоан свою місію попередника Христа Спасителя, Його Предтечі, щоб зробити серця людей добрим ґрунтом для благовістя Божественного миру т а любові. Владний голос проповідника наполегливо кликав відцуратися усього лихого і гріховного, занехаяти неправду, ворожнечу, ненависть, залишити все, що перешкоджає вступати в нове Царство Божої правди і благодаті. Проповідник великої любові закликав людей до милосердя, взаємоповаги, миру і правди. Багато людей слухаючи заклики святого Пророка змінювали своє гріховне життя і ставали на шлях спасіння.

       А хіба вам мої дорогі брати і сестри не здається, що в кожному з нас, хоч ми з вами називаємося християнами, нажаль ще живуть ті ж самі пороки та різні гріховні нахили, які так наполегливо засуджував святий пророк?. Отже «голос взиваючого в пустині» сягає совісті і кожного з нас, щоб і ми відкрили шлях для Христа до наших сердець.

       Святий Іоан Хреститель своїм геройським життям вчить нас, що високі та святі ідеали виростають тільки на любові, посвяті та жертві. Без духа жертви немає служби Богові, немає любові ближнього, немає чесноти, немає героїв. Тож і ми дорогі брати і сестри тішмося світлим празником Господнього Предтечі та прикрасімо себе добрими ділами. Наслідуймо цього великого пророка Іоана, що його Бог поставив за приклад усім, що хочуть спастися… не сміємо бути християнами тільки на словах, але потрібно набувати добі діла, щоб явитися без закиду на страшному суді, де не допоможе слуга панові, ані батько синові, ані мати доньці, ані брат братові, а тільки добрі діла введуть нас і щасливе вічне життя, а злі діла із соромом відженуть на вічні муки.

       Тож дорогі у Христі брати і сестри просімо, щоб Господь за молитвами і через заступництво святого Іоана Хрестителя охоронив нас від пекельних мук, а дарував нам вічне блаженство У Царстві Небесному.
СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ. ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП. 
Переглядів: 469 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz