Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 06.05.2024, 21:17

Головна » 2013 » Травень » 2 » про обливний понеділок
12:14
про обливний понеділок

ПРО ОБЛИВНИЙ ПОНЕДІЛОК

       Серед великодніх свят чи не найцікавіше відзначається другий день великодніх свят тобто понеділок. Він носить різні назви: Обливний, Поливальний, Водяний. В давнину вогонь і вода були «найвищими чистителями й святителями» такими залишалися до сьогодні. Ці стихії, за віруваннями мали необмежені сили й властивості: проганяти й відвертати лихі сили, передавати силу матері- землі для її родючості, для високих врожаїв та приплоду, додавти силу и здоров'я людині, радість, добробут, богатство і т.д. Ці давні вірування легко з'явилися в народному побуті з прийняттям християнства, бо ж знаємо, що Іоан Хреститель хрестив водою, а грішники каратимуться вогнем вічним, щоб знищити зло.

       Зокрема ж глибока віра в силу води коли на весні дівчина і хлопець будуть облиті водою - будуть в літку дощі, буде урожай, а облиті водою будуть всю весну й літо чисті, здорові, сильні, розумні... Дівчата вийдуть заміж за вимріяних хлопців, а хлопці одружаться з своїми дівчатами... Самий спосіб обливання виконувався дуже приховано, зненацька. Цей «магічний», колись чарівний і «дуже важливий» звичай, яким викликали весняний дощ, а тим і урожай, щасливе парування й добробут, існував та існує майже по всій Україні [1.с.10].

Олекса Воропай свідчить, що подібний звичай існує в багатьох європейських країнах .зокрема в Сербії, Боснії, Чехії, Польщі, Німеччині. Зокрема: У Боснії – купаються у джерельній воді.

Польщі – так само як і у Нас. Напевно це пов’язано із близькістю одна до іншої країни.

Німеччина – у цій країні вважають, що дуже добре когось облити водою чи навіть самого себе, набраною о 12 годині ночі. Ще вони кажуть, що якщо у Великодню неділю мовчки зачерпнути води з струмка за течією, то така вода є цілющою.

Сербія – цей народ у Великодню суботу обливає свої будинки. Вони вірять, що таким чином цим виганяють злі духи [2.].

 

Із цих тверджень ми бачимо, що кожна країна має свої традиції пов’язані із обливним понеділком. Дослідники стверджують, що «Був подібний звичай і в стародавніх римлян. На камені Неаполітанського музею під «майським календарем» зазначено: «lustratio ad flumen»(очищення текучою водою).

Цілком ймовірно, що звичай обливатися водою та ще й біля річки як у гуцулів з метою «очищення» прийшов до нас із стародавнього Риму через Західно-європейські країни. Очевидно, цей звичай трактувався - і у нас, і на Заході - як поганський. Доказом цього , як і в багатьох інших випадках, є протести збоку християнської церкви. Так , один з пунктів Познанського собору 1420 р. забороняє на Великодньому тижні обливати водою чи обливатися. У наказі «Правительственого сената» від 17 квітня 1721 року забороняється обливати водою в день Великодня тих людей які не були присутні на заутрені [3.с.298].

Обливайтеся, ніхто ж не заперечує, але майте міру як і у всьому. Чуть-чуть зранку і вистачить, а не так, що люди згодом можуть захворіти від ваших дій.

Наприклад нижче наведені фотографії нічого спільного не мають із народними традиціями це звичайне хамство.

 

 









































ПРИМІТКИ

1.    Кущинський А. Великодні звичаї українського народу. - Православний українець 1975 №3-4, с.10

2.    Обливний понеділок. http://vorobus.com/2010/04/oblyvnyj-ponedilok.html

3.    Воропай О. звичаї нашого народу. – К., 1993. – с.298

 

Свящ. Іван Голуб. Викладач ЛПБА УПЦ КП

Переглядів: 1052 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz