Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 07:48

Головна » 2017 » Січень » 7 » ПРО РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯ
01:16
ПРО РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯ

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ ЧИ ХРИСТОС НАРОДИВСЯ?

Пов’язане зображення

       Шановні читачі сайту ми переживаємо з вами різдвяний період. І ми неодноразово чуємо привітання Христос рождається або Христос народився і у багатьох людей виникають сумніви як має бути правильно Христос народився! чи Христос раждається!? Тому шановні читачі я би хотів поділитися своїми роздумами, як правильно вітатися у різдвяний період «Христос рождається!» чи «Христос народився!».

       Як вже було сказано, що ми переживаємо різдвяний період коли весь православний світ вітає один одного чудовим різдв’яним привітом ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! і колядуючи прославляє чудесне народження Сина Божого на землі. «Ангели співають, архангели оспівують, херувими взивають, серафими величають, всі торжествують, бачачи Бога на землі». (Св. Іоан Золотоустий «Гомілія на Різдво Христове»).

       Також ми дуже часто не тільки повторяємо, але й дуже часто чуємо слова різдвяного привіту Христос рождається, але чи у повній мірі ми усвідомлюємо велич цих слів? Чому саме «рождається», а не «народився», а тому що ми повинні сприймати Різдво Христове не просто як історичну подію двохтисячолітньої давнини, а як незбагненну таємницю Боговтілення. Спаситель світу знову і знову повинен народжуватися у кожній християнській душі, яка розкриває перед Ним своє серце.

       Що ж все таки означають слова «Христос рождається!»? А означають вони те, що Христа потрібно прославляти не тільки язиком, а перш за все своїм життям, відриваючи свої серця від усього земного, суєтного і тлінного. Адже Христос прийшов із небес, тому зустрічаймо Його вірою і добрими ділами, які нерозривно пов'язані.

       Яке ж значення має для нас християн Різдво Христове? Дуже гарне пояснення цього свята ми знаходимо у словах святого Григорія Богослова: «Поклонися Різдву, віддай честь малому Вифлеємові, що тебе знову привів у рай. Стань на коліна перед яслами, через які бувши нерозумним, ти оживився словом...іди за зорею, принеси із мудрецями дари: золото, кадило й миро, як Цареві, як Богові, і як померлому заради тебе. Прославляй з пастухами, торжествуй з ангелами, оспівуй з архангелами, щоб утворилось спільне торжество небесних і земних сил» (Св. Григорій Богослов «Гомілія на Різдво Христове»).

       У ці різдвяні дні «Слово стало тілом» (Ін.6.14), бо Син Божий собезначальний Отцю і Святому Духові, став людиною воплотившись від Духа Святого і Марії Діви. Бог став людиною не перестаючи бути Богом, Неприступний, перед Котрим тремтять Херувими і Серафими, для всіх стає доступним. Син Божий прийшов у світ, щоби нас земних зробити небесними, грішних святими, щоб від тління піднятися до нетління, від землі до неба, від гріховного рабства до свободи дітей Божих, від смерті до безсмертя, щоби нас зробити синами і дочками Божими.

       Прийдімо нині всі і схилімося над смиренними яслами, осяяними Божественною славою, бо Немовля-Христос тут починає Свою хресну дорогу, схилімося бо тут початок нашого спасіння, нашого вічного життя. Поклонімося Його любові, котра звела Його на землю з небес.

       Прийдімо до Нього: хто шляхом мудреців із Сходу, хто стежиною смиренних Вифлеємських пастухів - і з'єднаймося перед Ним у вірі, любові та радості та вознесімо разом славу в вишніх Богу. Бо «немає вищої мудрості, як зректися лукавої мудрості цього світу для Ісуса, немає більшої слави, як розділити безчестя з Ісусом, немає більшого багатства, як бідність Ісуса, немає кращої прикраси для душі, в якій Він повинен перебувати, як бачити себе чужою для всіх прикрас світу цього, а бути подібною до Його ясел» -стверджує святитель Філарет.

       У ці дні на землю зійшла з неба велика радість, щоб примирити люд свій весь і очистити від гріха людське єство. Ось тому і вчора у день великого Божого народження ми принесли до младенця Ісуса подяку своїх сердець, прохання свого розуму. І стоячи біля ясел і споглядаючи на новонародженого Спасителя світу наше єство сповняючись невимовною радістю виголошує: «Вселенная веселися, нині від Діви Бог родився».

       «Цей празник є великою радістю духа, - повчає святитель Феофан, при розумінні великих милостей Божих, що відкриваються цим святом». Тому, що «На святах світських ми розтрачуємо те, що збираємо в дні праці, на святах церковних можна і потрібно збирати духовний скарб мудрості духовної. Чим чистіша душа, тим світліший для неї празник - говорить святитель Філарет.

Свящ. Іван Голуб

Переглядів: 406 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz