Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 03.05.2024, 20:41

Головна » 2013 » Лютий » 28 » про шкідливість сучасних продуктів
14:25
про шкідливість сучасних продуктів

Отрута на тарілці



До написання цієї статті мене спонукав перегляд по телебаченні передачі із назвою "Що ми їмо?". Автори цієї передачі виявили, що основна маса сучасних продуктів харчування містить шкідливі для людського організму добавки та компоненти. Особливо вразив мене епізод у якому автори передачі купили у одному з кіосків з приготування швидкої їжі так звані біляші і спробували нагодувати ними приблудних собак. Собаки понюхавши і навіть не торкнувшись запропонованої їжі відійшли убік, зрештою ці пиріжки з'їли ворони. 

Цей епізод змусив мене більш детально заглибитись у дану проблематику і спробувати розібратися та надати інформацію про виявлені результати, які на мою думку будуть досить цікавими, для молодих людей, особливо школярів.

Проблема шкідливої чи неякісної їжі посідає у житті сучасного суспільства чи не одне з перших місць. Адже, сучасні виробники продуктів харчування у гонитві за захмарними прибутками та скороченням збитків від короткотермінової придатності до споживання окремих продуктів не гребують жодними засобами. Складається враження, що люди засліплені перспективою власної вигоди не розуміють, що роблять. І дане зауваження стосується, як дрібних підприємців, так і великих потужних підприємств. Цим горе підприємцям хочеться зауважити, що вони порушують одну із головних церковних заповідей, яка гласить "Не вбий!".

Хтось може заперечити, що ця заповідь занадто радикальна і не може бути застосована до даного випадку. Так, з першого погляду дійсно може здатися, що продукція виробників харчової промисловості не має нічого спільного із вбивством. І зрештою безпосереднього вбивства й не відбувається (хоча знаємо і такі непоодинокі приклади). Але це вбивство ми можемо назвати опосередкованим чи розтягнутим у часі, тому що випускаючи шкідливу для людського організму продукцію, ці "бізнесмени" свідомо шкодять здоров'ю свого ближнього, вкорочують йому життя. А це вже тягне за собою відповідальність не лише перед людським судом, але й перед Божим, станувши перед котрим доведеться таки дати відповідь за свої вчинки.

Ще з десяток років тому, наші співвітчизники дивлячись закордонне телебачення відверто заздрили тамтешнім мешканцям, споглядаючи, які гарні у них продукти, як красиво і яскраво вони запаковані. Але минув час і всю цю красу ми спостерігаємо на полицях наших магазинів. Ми протягом цілого року можемо купити "вічні" яблука, груші чи, якісь екзотичні фрукти, молокопродукти, котрі можуть зберігатися місяцями (хай кине каменем у автора статті той, хто жодного разу не отруювався магазинними йогуртами-сирками), соки у яскравих упаковках у котрих від соків лише назва на тій самій упаковці (промовчимо вже про напої цілком хімічного походження), м'ясопродукти котрі мають зовсім не м'ясний присмак, кондитерські вироби котрі через їх довговічність і список перелічених інгредієнтів чомусь дедалі страшніше їсти, та безліч інших продуктів, котрі старше покоління пам'ятає зовсім іншими на смак та вигляд. І дедалі частіше наш споживач почав уважно вчитуватися у список складників та інгредієнтів на упаковці продукту, а там чого тільки не знайдеш: консерванти у "кінських" дозах, заборонені хімічні барвники, харчові добавки, емульгатори, стабілізатори, генномодифіковані організми і рослини, антибіотики, бактерицидні та бактеріостатичні додатки, котрі не дають продуктові псуватися і втрачати товарний вигляд. І це лише те, що виробникові дозволила надрукувати (мікроскопічним шрифтом десь у куточку) його природна "скромність", а що вже говорити про ті складники, котрі (маємо підозру) виробник скромно опустив чи замовчав?

Всі вищезгадані добавки викликають безліч складних у лікуванні хвороб, згубно впливають на кровотворення та функції мозку, спричиняють пришвидшене старіння організму.

Останнім часом медики та науковці наполягають на тому, що постійне вживання продуктів із вище переліченими добавками призводить до руйнування всієї мікрофлори організму, а також до незворотніх шкідливих змін у ньому. На підтвердження цього маємо одну із найпоширеніших сучасних хвороб дисбактеріоз (а простіше розбалансування всіх функцій шлунково-кишкового тракту, що поступово тягне за собою більш серйозні наслідки) від котрої часто страждають навіть новонароджені діти. Останнім часом медики все наполегливіше застерігають батьків від харчування дітей подібними продуктами, адже на дитячий організм їхній вплив особливо відчутний. Однак, проблема полягає у тому, що різноманітні шкідливі та хімічні добавки все частіше виявляють саме у продуктах дитячого харчування. Крім того, за останнє десятиліття українські гінекологи виявили, що на тлі споживання шкідливих добавок, що містяться у сучасних продуктах, майже у всіх жінок репродуктивного віку зафіксовані ті чи інші відхилення та порушення у функціонуванні статевих органів. У переважної більшості жінок через знищений харчуванням імунітет розвивається кандідоз, грибкове захворювання, котре виникає саме по собі, і мало б достатньо легко і ефективно лікуватися, якби не проблема низького імунітету організму. А тому, дане захворювання спокійно поступово прогресує і зрештою призводить до серйозних наслідків, найчастіше до цілковитого безпліддя. Крім того, всі штучні і хімічні добавки спричиняються до виникнення ракових, серцево-судинних та багатьох інших важких хвороб, котрі не лише через погану екологію, але й через погані продукти харчування різко "помолодшали".

Сучасний ринок харчової промисловості на 60 відсотків складає саме шкідлива продукція.

А багато хто з нас пам'ятає ті часи, коли, наприклад, напої вироблялися із натуральних продуктів і строк їх придатності до вживання був досить коротким, та ще й за умови правильного зберігання. Сучасні напої можуть зберігатися роками, як на пекучому сонці так і в тріскучі морози. Виникає питання, що ж це за чудо продукт?

Для прикладу візьмемо хоча б ту ж "Фанту" і "Кока-колу". Ні для кого не є таємницею, що, "Фантою" можна чистити потемнілі мідні монети, а "Кока-кола" може роз'їсти навіть найстійкіший барвник на одязі. Коментувати вплив цих напоїв на організм людини, а особливо дитини, мабуть, вже немає потреби. Те саме стосується і жувальних гумок, котрими наші діти захоплюються змалку. Лікарі вважають, що феніланінова амінокислота, котра міститься у них в великій кількості шкідливо впливає на мозок, його розвиток.

До особливо шкідливих речовин, котрі зустрічаються у харчовому виробництві лікарі відносять речовину, що позначається символом "Е" і має безліч різновидів, котрі шкідливі кожен по-своєму, так, наприклад, до категорії небезпечних відносяться; Е -102, 110, 120, 124, 127. Дуже небезпечний - Е 123. Підозрілий - Е 104,122,141,150,171,173, 180, 243, 417. Заборонений - Е 103, 105, 111, 121, 125,126,130, 152. Такий, що спричиняє утворення ракових пухлин - Е 142, 210-217, 240, 330. Викликає розлади шлунка -Е 338-341, 407,450, 461-466. Шкідливий для шкіри - Е 230, 231, 232, 239. Викликає висипи - Е 311, 312. Викликає перепади тиску - Е 250, 251. Підвищує рівень холестерину - Е 250, 251. І це лише речовини групи "Е", а скільки ще є речовин у харчових продуктах чию дію на один людський організм визначено, як шкідливу чи недосліджену. Зауважмо, що знайти подібні добавки можна у звичайних, повсякденних продуктах харчування не кажучи вже про різноманітні підробки.

Також, на жаль саме та продукція, котра є найбільш шкідливою, найчастіше є найбільш розрекламованою, і якщо, на старших осіб реклама впливає не дуже ефективно, то діти і молоді люди стараються не відставати від сучасних віянь харчової моди.

Насамкінець, один невеличкий факт, кожен з нас знає осіб, котрі дотичні до виробництва чи збуту тої чи іншої харчової продукції, і часто стикається з тим фактом, що людина, яка її продає сама ніколи не вживає, і взагалі ставиться досить прохолодно. Чи задумувався хтось над тим чому?

Тому, споживачам варто пам'ятати і ретельніше ставитися до всього, що купується, а виробникам усвідомлювати, що навколо живуть такі самі люди і у першу чергу дбати саме про їхнє добро, а не про власні скороминущі прибутки.

Викладач ЛПБА УПЦ КП, ієрей Іван Голуб
Переглядів: 746 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz