Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 05.05.2024, 10:25

Головна » 2024 » Лютий » 9 » ПРО ВОРОЖБУ ТА ЇЇ МОЖЛИВІ НАСЛІДКИ
11:36
ПРО ВОРОЖБУ ТА ЇЇ МОЖЛИВІ НАСЛІДКИ

ПРО ВОРОЖБУ ТА ЇЇ МОЖЛИВІ НАСЛІДКИ

       Людство завжди прагнуло привідкрити завісу таємничості над майбутнім. Прагнення людей вміло скеровував у своєму руслі диявол. Раз людина хоче – чому б їй не допомогти. І в тенета диявола потрапляють не тільки люди, котрі займаються ворожінням, але і люди, котрі звертаються по допомогу до ворожок, магів та їм подібним. Але дорогі у Христі ми повинні зрозуміти, що все це є творіння диявола, який старається звести нас на шлях безбожництва та ідолослужіння, зрозуміймо, що це є зневаження Провидіння Божого, це гріх, який занапастить людську душу та внесе в неї духовний дисбаланс, духовну дисгармонію.

       Тому у своїх роздумах дорогі брати і сестри я би хотів загострити вашу увагу на так званих гороскопах, ворожіннях, хіромантіях.

       Здавалося б на дворі 21-е століття зі своїм науково-технічним прогресом, але попри розвиток науки сучасне людство виявляє глибоку зацікавленість не до наукових розробок і досягнень, а до окультних наук. Сучасні люди приділяють більше уваги не духовному, або інтелектуальному розвитку, а різного роду сонникам, та книгам з практичної магії та ворожіння.

       Надалі спробуємо розглянути основну різновидність та згубний вплив цього гріха на людину.

      Перший вид цього гріха це ворожіння, яке засноване на переконанні, що:

       - майбутнє людини наперед визначене і чітко заплановане;

       - існують таємні (окультні) науки, з допомогою яких можна визначити, взнати майбутнє і підкорити його собі.

       Прикладом найбільш розповсюджених прийомів ворожіння є:

       1) гадання, або віщування майбутнього на картах;

       2) астрологія, або передбачення майбутніх подій на основі розміщення зірок;

       3) хіромантія, або читання майбутнього по лініях руки;

       4) спіритизм, або викликання духів померлих з ціллю отримання інформації;

       5) виливання воску. Коли хтось розтоплений віск виливає на холодну воду і з укладу утворених фігур ворожить про різні справи людей;

       6) замовляння. Замовлянням грішать ті, що при помочі якихось магічних слів чи формул хочуть відвернути від когось якесь лихо, хворобу чи нещастя.

       Ми навели різноманітні види чи способи окультизму якими можна маніпулювати людьми. Але надалі спробуємо показати їх шкідливий вплив на людське життя.

       Всім відомий і досить поширений вид гадання являється обманом, котрий суперечить основній богословській істині: майбутнє відоме лише Богові. Гадання – це абсолютна ілюзія. Навіть диявол (якщо допустити, що він діє за допомогою своєї зброї, котрою може бути ворожка) не знає майбутнього, тому що воно створюється тільки через добровільну співпрацю людини з Богом. Диявол, чудово вміючи робити висновки на основі скритих для людей механізмів природи, може лише передбачити можливий сценарій подій майбутнього, котрий не обов’язково повинен здійснитися.

       Той факт, що людина схильна грішити і прагне уникати бід і негараздів, які рано чи пізно до неї приходять і щоб їх попередити чи бути до них готовими люди звертаються до гадалок, ворожок. Підтвердженням цієї думки може бути, наприклад, висловлювання преподобного Григорія Нисського, який говорить: «У плотолюбця у тогочасному житті є бажання заглянути у майбутнє, щоб уникнути бід і негараздів».

       Але той незаперечний факт, що тільки Богові відомі майбутні події, ніяким чином не применшує людських можливостей будувати своє власне життя (перш за все, в найголовнішому – в питанні власного спасіння). Пророцтва котрі походять від Бога (тобто дані людині Богом знання відносно майбутнього), відрізняються від ворожіння тим, що вони ніколи не віщують наперед майбутнього, але застерігають від трагічних наслідків гріхів людини. Таким чином, пророцтво умовно, так як і його виконання, по суті, із самого початку залежить від самої людини, в той час як віщування ворожки пропонує такі дії, в яких свобідна воля людини бездієва.

       Прагнучи знати своє майбутнє людина здатна на все. Вона забуває про Бога, про Церкву і тим самим сходить на манівці і починає вірити різноманітним магам і ворожкам, які своїм так званим ворожінням надзвичайно вміло її обманюють. Вони ошукують не тільки матеріально, але й духовно, адже своїми «пророкуваннями» змушують людину грішити. Тому що, спілкуючись з різного роду магами і ворожбитами людина зневажає свого Творця, втрачаючи зв'язок з Богом.

      Переважно вчені ділять магію на два види. Чорну і білу. Сутність чорної магії полягає в тому, щоб нанести комусь шкоду, звертаючись при цьому за допомогою до темних сил. Другий вид магії становить біла магія, тобто лікувальна. Вона тісно пов’язана народною медициною – з перевіреними тисячолітніми засобами і прийомами лікування від ран та хвороб. Але святі Отці Церкви Христової застерігають і від цього виду магії. Адже, якого б виду магія не була вона порушує плани Божі. Так наприклад святитель Іоан Золотоустий говорить: «Як торговці невільниками заманюють малих дітей солодощами у свої приманки і продають у рабство, так само і чародії, обіцяючи вилікувати хворобу, позбавляють людину спасіння душі».

       Ще один досить відомий і надзвичайно поширений вид магії, це гадання на картах. Як же відбувається вгадування минулого і майбутнього за допомогою карт. Слід сказати, що переважно всі гадання в тому числі і на картах здійснюються у формі питань-стверджень, при цьому відслідковується реакція людини на запитання. І тим самим виявляється, яка проблема для людини на даний час найбільш актуальна. Як правило, кожна людина сама знає або принаймні здогадується, що її чекає у майбутньому і як їй належить вирішувати проблеми. У віщунки людина хоче знайти, по-перше підтвердження своїх власних думок, при чому так, щоб це виглядало об’єктивно, а по-друге, отримати інформацію про можливі несподіванки. Зрозуміло, що якщо перша ціль може бути досягнута, то друга – навряд чи. Основним правилом всіх ворожок є те, що не дивлячись на неприємний прогноз, людині все ж таки дають надію на краще. І саме за цю надію люди платять гроші, вірячи, що якимось чином гадалка через свої карти забезпечує її здійснення. Але є й такі, котрі навпаки ще більше залякують, щоб потім отримати ще більший зиск. Природно, що за зняття різного роду заклять на смерть чаклуни вимагають великих грошей, нещасні ж готові віддати навіть останнє, щоб їх обминуло це лихо.

       Крім віщування долі на картах є ще й такий спосіб «пізнання» майбутнього, як хіромантія. Тисячі років для цього використовувалась людська долоня. Лінії, рівці служать для хіромантів багатим матеріалом для фантастичних підтверджень. Зрозуміло, що головну інформацію хіромант отримує не з долоні, а від таємного спостерігання за реакцією свого клієнта на ряд запитань-відповідей певного роду. 

       Наведені основні методи окультизму чи способи ворожіння, це досить маленька дещиця, адже сучасні маги – за відповідну плату, будуть віщувати майбутнє, знімати вроки, причаровувати коханого чи кохану і навіть вкажуть на сприятливий час у підписанні важливого договору. Але все ж таки, кожен ворожбит, коли надає свої послуги чомусь дуже часто стверджує, що займається іншим видом паранормальної науки, але спробує допомогти. 

       На сьогоднішній день в Україні діє не менше двадцяти тисяч різного роду ворожок, магів, екстрасенсів, чаклунів. Близько 15% займається тільки віщуванням, 30% знімають порчу, зурочення, близько 30% варять приворотне зілля. Всі ворожбити діляться на вуличних і домашніх, салонних і підпільних (тих, які не рекламують свою діяльність, а працюють тільки по рекомендаціях). Вуличний віщун – їх 3-5% від загальної кількості – має в день від 3-ох до 12-ти клієнтів, кожен з яких оплачує від 5 до 10 доларів за сеанс. Людина, котра працює на дому, може прийняти кожен день від 2-ох до 8-ми бажаючих, подібна ситуація в салонах, різниця тільки в цінах від 20-ти до 200 доларів. А от список клієнтів у підпільних магів заповнений на кілька днів на перед, кожного дня, такі чаклуни приймають по 12 людей в день, ціни – також близько 300 доларів. Таким чином, кожного дня в Україні піддаються обману близько 50-ти тисяч людей, шахраї ж кладуть у свої кишені величезні суми грошей.

       Експерти, підрахували, що в Україні на сьогодні «працює» не менше 60 тисяч екстрасенсів на 200 тисяч традиційних лікарів. За їх даними, щорічно ринок ворожок та цілителів спустошує кишені українців не менш ніж на 1 млрд грн. Однак, якщо припустити, що кількість працюючих на цьому ринку дійсно близько 60 тис. осіб, то прибутки екстрасенсів явно занижені. Оскільки виходить, що кожен з них заробляє лише 16,7 тис. грн на рік, тобто менше 1400 грн в місяць. Підрахунок від зворотного, якщо допустити, що прийнятним вважається місячний дохід 4-5 тис. грн, дасть, відповідно, місткість ринку приблизно 3 млрд грн і більше. Судячи з усього, істина знаходиться десь посередині – ворожки сукупно отримують близько 2 млрд грн на рік. Про мільярди на ринку ворожбитів свідчать і ті суми, які провидці і астрологи витрачають на рекламу.

       В одному з медіахолдингів повідомили, що 163 ведуна і ворожки, які розмістили свої пропозиції з магічної допомоги на сторінках або дуже дешевих, або зовсім безкоштовних газет, сукупно витратили на це в 2010 році 5,6 млн грн, а за десять місяців 2011 року – 4,4 млн грн.       

       Розглядаючи різноманітні способи окультних наук ми виявили, що Боже Одкровення, котре об’явлене через Святе Письмо та вчення Церкви, ради блага самої людини суворо забороняє будь-які форми ворожіння. Тому Святі Отці Церкви Христової прирівнюють різного роду ворожбитів, до «грішних ангелів, що спокушують людський рід», і строго забороняють спілкування християн з «ворогами Божими». Святий Іоан Золотоустий говорить, що різного роду ворожбити, це діти диявола, що цілеспрямовано підривають багатовікові традиції народів, вступають у конфлікт із суспільними інститутами, оголошують війну Церкві Христовій. А ми, православні християни будемо триматися однієї віри в Істинного Бога, і краще бути хворим, ніж для видужання від хвороби впасти у нечистоту, прибігаючи до заговорів. Демон, якщо і вилікує, більше зашкодить, ніж принесе користь тілу, але пошкодить безсмертну душу.

       Отже, якщо християни користуються гороскопами, або послугами різноманітного роду гадалок, ясновидців, магів, то вони вступають у конфлікт з Богом, і тим самим потрапляють під вплив злого духа, який прагне за будь-яку ціну розірвати зв'язок людини з Богом і привести її не тільки до духовної смерті, а як часто буває і до смерті тілесної.

       Послуговуватися або використовувати який-небудь вид ворожіння – значить свідомо грішити проти першої заповіді десятислів’я. Адже ця заповідь гласить: «Я Господь, Бог твій, Який вивів тебе із землі Єгипетської, з дому рабства; нехай не буде в тебе інших богів перед лицем Моїм» (Вих.20.2; Втор.5.6). На перший погляд можна сказати, що ця заповідь немає нічого спільного з ворожінням, але все ж таки заповідь закликає шанувати Бога, а ворожіння передбачає і говорить про те, що людське життя підкоряється не Божому провидінню, а таємничим силам, як правило, вороже настроєним або принаймні, недоброзичливим по відношенню до людини. Ворожіння веде до послаблення, а врешті решт і до розриву духовного зв’язку людини з Богом, опертого на послуху, вірі та любові. Людина, бажаючи знати майбутнє і надіючись на віщування ворожки, стає неспосібною до молитви та до життя в церковній громаді поступово піддається впливу диявола.

       Ворожіння, являється відкиненням істинного та єдиного Бога, а це є гріх. Гортаючи Святе Письмо, знаходимо ряд суворих застережень щодо цього гріха. Так зокрема на сторінках книги Левит ми читаємо: «Чи чоловік чи жінка, якщо будуть вони викликати мертвих чи чарувати, так будуть віддані смерті: каменями повинно побити їх, кров їх на них» (Лев.20.27). Також, ця книга говорить: «Не звертайтеся до тих, хто викликає мертвих, і до волхвів не ходіть, і не доводьте себе до осквернення від них. Я Господь Бог ваш» (Лев.19.31). «А якщо якась душа звернеться до тих, хто викликає мертвих і до чаклунів, щоб облудно ходити по їхніх слідах, то Я зверну лице Моє на цю душу і знищу її з народу Мого. Освячуйте себе і будьте святі, бо Я Господь, Бог ваш святий» (Лев.20.6-7).

       Спираючись на вчення Святого Письма подібні застереження висловлювали і святі подвижники християнського благочестя. Так наприклад преподобний Єфрем Сирин говорив: «Остерігайтеся змішувати зілля, ворожити, гадати, бо ви так попадаєте в узи диявола». 

       Ворожіння в корені перекреслює шлях християнського розвитку і святості. Пропагуючи детермінізм (майбутнє визначене) і фаталізм (життєві події змінити неможливо), ворожіння, немовби робить неможливим те, щоб людина вибирала між добром і злом. З тієї точки зору повністю нівелюється одкровення про вічність (рай та пекло). Також у людей, які схильні беззаперечно вірити ворожкам відбуваються різноманітні розумові відхилення. Крім психічних порушень (включаючи одержимість), у людини, котра вірить у пророцтва та слова ворожок, виникає почуття страху, безсилля, безнадії і відчаю, що в кінцевому результаті веде до тяжких психічних захворювань.

       Насущний та єдиний лік від спокуси дізнатися про своє майбутнє, становить молитва та праведне життя згідно заповідей Божих. Свідченням цього може бути наведена історія, яку мені довелося почути від одного старенького священика. На своїй проповіді він звертав увагу вірних на більшій вірі до Господа Бога, на щиріших молитвах до Спасителя і Пресвятої Богородиці, котрі готові нам допомогти у кожній потребі. Тільки щира молитва може охоронити нас від лиха, або підняти з тяжкої недуги. Але замість молитви ми спішимо за допомогою до учнів диявола, до так званих екстрасенсів, ворожбитів і таке інше. Цей священик розповідав, що це історія трапилася в його родині, яка була дуже віруючою з цієї родини вийшло кілька священиків. Дід цього священика був заможним селянином, мав багато поля, худоби і йому потрібно було багато робочої сили. Дід мав трьох синів і всіх оженив до дому. Баба Марина молодшу невістку Ксеню чомусь незлюбила і завжди мала до неї якісь претензії.

       Кожна невістка по черзі, по тижневі варила на кухні їсти. Варити потрібно було дуже багато, бо люди працювали в них на полі, та й свиням теж потрібно було варити великі казани бо і свиней також було багато. В цей час дід продав корову, а гроші загорнули у шматину і поклали на припічку. Якраз настала черга Оксани куховарити. Вона дуже старалася догодити свекрусі бо знала, що та її недолюблює. Робота кипіла у її руках, вона бігала від казана до казана там помішає там закришить, але прийшла баба Марина, сіла собі з боку і спостерігала як невістка справляється коло тих баняків з роботою і тут її погляд впав на припічок: «О Боже! А де ж гроші?» - закричала баба і накинулася з кулаками на невістку.

       Хоч як Оксана відпиралася, що в очі не бачила тих грошей, проте баба її лупцювала і кричала на цілий хутір, що Оксана вкрала гроші. Саме підходив обід і дід з сином приїхали кіньми до дому, щоб взяти обід для працівників котрі працювали в полі на жнивах. І ще здалеку почули на своєму обійстю (подвір’ї) крики. Коли вони в’їхали на подвір’я то побачили таку картину, Оксана аж запухла від сліз, а баба Марина кричала, що кип’ятить воду і випарить її очі, якщо вона не віддасть грошей. Дід  дуже розгубився, але почав втихомирювати свою дружину Марину, але хоча йому також було жаль Оксани, однак і гроші не випарувалися на тому п’єцові (печі). Не знаючи як зарадити тій біді котра як грім з ясного неба звалилася на їх дім, він згадав, що у сусідньому місті є добрий ворожбит і що люди їдуть до нього у всякій потребі і він всім допомагає. Як ми вже згадували цей дід був дуже побожним, але згарячу розгубився та й каже: «Марино зачекай! Я їду до ворожбита і як він скаже, що то Оксана вкрала гроші, то роби з нею що хочеш». Тоді скочив на воза і розвернув коней і щодуху помчав до міста, хоча дорога була досить далека, але він заїхав досить швидко.

       Коли він в’їхав на подвір’я ворожбита то до нього вийшла жінка і сказала: «Ви напевно приїхали до мого чоловіка, але його немає вдома, але він скоро буде тому прошу трохи зачекати». На подвір’ї ріс великий розлогий крислатий горіх, дід під’їхав під той горіх і почав чекати того ворожбита. Але втомлений швидкою їздою і розімлілий гарячим літнім сонцем, він заснув на возі. Це сталося напевно через те що він був добрим, побожним і милосердним чоловіком, і Божий Промисел відвернув його від цього гріха.

       Крізь сон він побачив, а вірніше почув, як у стодолі двоє чоловіків розмовляли про його справу. Дід чув все від початку і до кінця, від почутого його обвіяло страшним холодом, хоч на дворі був спекотний сонячний день. Він почав ворушитися на возі і кахикати даючи знати, що він вже прокинувся, і тут двері заскрипіли із стодоли до нього вийшов ворожбит і каже: «Я знаю у якій справі ви до мене приїхали, але нічого доброго вам сказати не можу, бо то Оксана вкрала гроші». Дід ледве стримуючи хвилювання заплатив ворожбиту гроші і поспішно покинув це злощасне подвір’я. повертаючись до дому він всю дорогу молився і дякував Богові за те провидіння, яке він йому відкрив, і весь час оглядався чи бува хто його не наздоганяє. Додому він приїхав над вечір, сини вже повернулися з поля, а сусіди із цікавості заглядали крадькома через паркани, щоб побачити чим закінчиться ця історія.

       Дід не заходячи до хати покликав синів і вигукнув: «Марино нагрівай воду», а сам із синами виволік на подвір’я свиноматку, що недавно народила поросят і зарізав. Вони почали обробляти свиню, коли баба вийшла на подвір’я з казанком кип’яченої води і побачила заколоту свиню мало не вмерла, вона думала що ошпарить невістку, а тут побачила зарізану свиню, яка мала годувати маленьких поросят, заломивши руки почала кричати, що дід зійшов з глузду зарізавши свиноматку, адже загинуть всі поросята. Але дід не слухав її лементу і далі із синами продовжували розбирати свинячу тушу. Розрізавши живіт дід дістав шматинку із грошима і звернувшись до баби Марини каже: «Нині із нашого подвір’я диявол мав забрати три душі. Ти мала ошпарити невістку окропом, а Петро мав тебе сокирою зарубати, а сам з того всього мав повіситися, але милостивий Господь врятував нас від цього страшного гріха». Далі дід детально розповів про свій візит до ворожбита. Він розказав, як увісні почув, як тому ворожбитові хтось говорив, що гроші злетіли в казан у якому варився корм для свиней, і свиноматка з’їла ці гроші, але ти тому хлопові так не кажи, а скажи, що то невістка вкрала і до вечора будемо мати три душі».

       Ось дорогі браття і сестри, вам яскравий приклад до чого могла і може призвести віра в різних екстрасенсів та ворожбитів. Яке страшне горе могло спіткати цю родину, отже дивлячись на цей приклад відкиньмо свої надії на допомогу різних слуг диявола, а покладаймо надію на Господа нашого Ісуса Христа і Його Матір Пресвяту Діву Марію, яка є нашою надією в небі та заступницею в потребі.

       Завершуючи дану розповідь про гріх окультизму і спіритизму сміливо можна стверджувати, що будь-які види магії це дії, котрі позбавляють людину Царства Божого. Про це, попереджає нас Апостол Павло, коли говорить, що «учинки тіла явні: ідолослужіння, чари, ворожіння… Я про це попереджаю вас, як попереджав був, що хто чинить таке, не успадкує Царства Божого!» (Гал.5.19-21).

       Тому ми повинні завжди пам’ятати, що все наше земне життя підвладне єдиному нашому Творцеві Господу Богу, який нас створив і про нас дбає. Без Його волі з нашої голови не впаде ні один волосок з голови. Ми повинні завжди надіятися на Господа Вседержителя, який краще знає чого нам потрібно, а ніж всі так звані гороскопи і «пророки майбутнього».

прот. Іван Голуб. Кандидат богословських наук. Викладач ЛПБА ПЦУ

Переглядів: 21 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 StevenDaync  
0
У вас есть невероятно вещь на этом веб-сайте. Посетите также мою страничку

http://forum.prolifeclinics.ro/viewtopic.php?id=938296 ответственность уведомление об открытии расчетного счета в иностранном банке

gg=+

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz