Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 06.05.2024, 19:45

Головна » 2015 » Вересень » 20 » ПРОПОВІДЬ НА РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ
13:11
ПРОПОВІДЬ НА РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

ПРОПОВІДЬ НА РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

          Результат пошуку зображень за запитом "ікона різдва богородиці"«Ось бо спогляне Господь на смирення раби своєї, ось бо від нині величатимуть мене всі народи» (Лк.1,48). Величавими і урочистими піснеспівами прославляє Свята Церква Пречисту Діву Марію, особливо з великою радістю святкуючи преславне Різдво Тієї, Котра стала Матір’ю нашого Спасителя і Господа. В чому ж дорогі брати і сестри, полягає заслуга Богоматері перед вічною історією? Що піднесло Її на недосяжну висоту величі Чеснішої від Херувимів і Славнішої незрівнянно від Серафимів? За які великі духовні якості та досконалості сподобилася Вона величної милості вмістити Невмістимого, Єдинородного Сина Божого? Ця найвища Божественна милість, возлюблені во Христі брати і сестри, була виявлена Пресвятій Діві за Її чисте і високе життя, в котрому не було життєвого розпорошення і суєти. Більше, за всіх земноводних зберегла велику прикрасу людської, а особливо жіночої душі – смирення. На цю висоту величі Її дивної душі, що переважають висоту величі Безтілесних, Небесних сил, споглянув Господь із того часу величають Її всі народи. Смирення – вінець високорозвиненого морального почуття. Ніхто не буває таким вдячним по відношенню до ближнього і співчутливим до його потреб і його прав, до його щастя і спокою, як смиренний. Найскромніше відношення до особистих достоїнств і визнання їх у будь якій іншій людині – риса що притаманна смиренній людині. Сувора вимогливість до себе і уважна поблажливість до немочей ближнього – постійне життєве правило смиренного. І тому над ним збуваються слова Спасителя. «Останні будуть першими…» (Мф.20,16). Тому, імена смиренних не залишаються невідомими, ніколи не тонуть у мутному потоці життя – воно безперестанно виносить їх на висоту вічної, нев’янучої слави, бо хто зберіг у собі смирення, в чистому серці живе, в кого не прогнив ще корінь морального почуття, той забезпечив собі невмируще ім’я, написане на небесах (Лк.10,20). Прикладом у цьому є сама Пречиста Діва, Різдво Котрої ми сьогодні світло і радісно святкуємо.

          Пречиста Діва народилася від праведних і перестарілих батьків Іоакима і Анни, котрі жили в маленькому маловідомому юдейському містечку Назареті. В юдеїв про Назарет склалася приказка: що може бути доброго з Назарету? (Ін.1,46). Адже, у великих містах юдеї і греко-римської імперії кипить-вирує суспільне життя. Тут – діячі, котрі творять історію; ними пишаються, їм поклоняється натовп; вони ведуть за собою тисячі. Їх слова слухають із затамованим диханням. Кожне їх слово – це подія… Але їх шумна слава пропала, вона була схожою на яскравий феєрверк, що з шумом і тріском розривається в повітрі. На мить – він засліплює каскадом різнокольорових вогнів, а потім знову тишина і темрява. Але не така небесна слава, вона схожа на потік, що зароджується в надрах землі, пробиває тоненьким струмочком русло і постійно наростаючи насамкінець тече широкою річкою. Так і слава Богоматері, цієї скромної назаретської Діви: вона глибока і невичерпна, хвилі часу її не розмиють, бо вона як дім розумного (Мф.7,24-25) закладена на твердому камінні смирення…

          Отже, християнин не повинен забувати, що початок вічної слави зароджується не серед світського шуму, а в тишині, в недосяжності для нескромних людських поглядів. «Шляхи Мої – не ваші» (Іс.55,8) - говорить Господь через пророка до єврейського народу, «ви дивитесь на лице людини, а Я дивлюся на його серце (Втор.10,17; Притч 21,2). І де Господь знаходить смирення, там Він виявляє Свої невимовні милості. «На кого спогляну? – запитує Він. І відповідає: «Тільки на лагідного, і мовчазного, що тремтить від слів Моїх» (Іс.66,2). Благодать смирення, котрою повною мірою володіла Пресвята Діва, нам потрібно виховувати у собі.

          Хіба не для того нас так часто відвідують різні страшні стихійні біди і нещастя, щоб ми усвідомили необхідність Божественної допомоги. І чи не від того непроглядна картина нашого життя, особливо її моральна сторона, чи не від того так багато горя і будь якого роду страждань, що ми втратили найвище Боже добродійство до людини – смирення? Кожна людина, що вважає себе християнином повинна носити Бога в душі, зберігати в своєму серці, лагідні заповіти Спасителя, і нехай Сонце Правди, Господь наш Ісус Христос, буде для нас найвищим правилом, твердою основою, негаснучим світлом, що незмінно освічує наш життєвий шлях. Тільки тоді, над нами в нашому земному житті проллє Свої милості Пречиста Владичиця Богородиця. Помолімося до Неї ревно, щоб Вона допомагала нам виростити в собі смирення, щоб радість Її преславного Різдва була для нас початком народження для вічної радості на небесах.

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП

 

Переглядів: 490 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz