Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 03.05.2024, 05:40

Головна » 2015 » Січень » 5 » ПРОПОВІДЬ НА СОБОР БОГОРОДИЦІ
16:18
ПРОПОВІДЬ НА СОБОР БОГОРОДИЦІ

ПРОПОВІДЬ НА ПРАЗНИК СОБОРУ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

        В другий день Різдва Христового свята церква вшановує пам’ять тих, хто найбільше спричинився до цього великого торжества. Людство багато століть очікувало на Божу обіцянку – прихід Спасителя. Бог не зволікав зі своєю обіцянкою, тільки людина не була готова прийняти Його. Після падіння прародичів, людина стала підвладною своєму ворогові, який часто приводить її до гріха. Тому, треба було мати велику силу волі, щоб його перемогти. На таку людину і очікував Господь, щоб через неї здійснити свій задум. Саме Пресвяту Богородицю, через її ревне і жертовне служіння, Господь вибирає на свою матір. Святий Єфрем Сирійський, великий почитатель Божої Матері, каже: «Ніхто не знає, Господи, як має назвати Твою матір, назве її Дівицею, але ж вона має дитя, назве її заміжньою, але ніхто її не знав, тож коли Твою матір не можна збагнути, то хто в силі Тебе зрозуміти?» Як бачимо, дивні діла Господь творить для тих, хто кориться Його волі.

        У цей другий день свята Різдва, всі ми, особливо прославляємо Божу Матір, нашу Заступницю і Покровительку, яка й народила нам Сина Божого, втілене Слово. І сьогодні в наших Різдвяних піснеспівах і колядках лунає особлива похвала Божій Матері.

        Тому цей другий день різдвяних свят називається собором Богородиці. В святкування Собору згадується пам'ять святого Йосифа Обручника, царя Давида (предка за плоттю Господа Ісуса Христа) і святого Якова, брата Господнього, сина від першого шлюбу святого Йосифа Обручника. Святий Яків супроводжував разом з батьком своїм Йосифом Матір Божу і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет.

        Встановлення цього святкування відноситься до стародавніх часів Християнської Церкви. Вже Єпіфаній Кіпрський († 402), а також святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин у своїх повчаннях на свято Різдва Христового поєднували хвалу народженому Богочоловіку з хвалою Діві, що Його народила. Вказівки на святкування собору Пресвятої Богородиці наступного дня після Різдва Христового можна знайти в 79 правилі 6 Вселенського Собору, що відбувся в 691 році.

        Тож дорогі у Христі! Ми з вами побачили, яку древню історію має сьогоднішнє свято назване собором Богородиці. Тому у ці різдвяні дні, єдиним серцем і устами закличмо до Пресвятої Богородиці: «Пречиста Богомати, Богородице, Собор Твій чесний прикрашений всілякими чеснотами, дари Тобі приносять, Владичице, багато людей у світі. Окови нас грішних розірви Своєю милістю і спаси душі наші».

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ. ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП.

Переглядів: 1108 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz