Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 07:31

Головна » 2014 » Вересень » 9 » ПРОПОВІДЬ НА УСІКНОВЕННЯ ГЛАВИ СВЯТОГО ПРОРОКА І ПРЕДТЕЧІ ГОСПОДНЬОГО ІОАНА
10:23
ПРОПОВІДЬ НА УСІКНОВЕННЯ ГЛАВИ СВЯТОГО ПРОРОКА І ПРЕДТЕЧІ ГОСПОДНЬОГО ІОАНА

ПРОПОВІДЬ НА УСІКНОВЕННЯ ГЛАВИ СВЯТОГО ПРОРОКА І ПРЕДТЕЧІ ГОСПОДНЬОГО ІОАНА

       Сьогодні, Свята Христова Церква вшановує пам'ять усікновення глави святого пророка і предтечі Господнього Іоана. Предтеча Господній, згідно слів Спасителя найбільший з народжених від жінки, а тому, ми постараємось докладніше зупинитися на його пророчій діяльності. Адже, це він прийшов на зламі двох завітів і став немов би містком від закону Мойсея до благодаті Христа.

       Живучи в пустині, Предтеча Господній став неначе тілесним ангелом, який не тільки словом своєї проповіді, але і самим своїм життям проповідував про прихід Господній. Це він, силою своєї проповіді готував дорогу для Господа і прикладом власного життя рівняв стежки перед приходом Спасителя. Та не зважаючи на праведність і заклики пророка Господнього, мало хто змінював своє життя. Ось тому в сьогоднішньому апостольському читанні ми чуємо наступні слова про Хрестителя: «Бо мешканці Єрусалиму та їхня старшина його не пізнали, а пророчі слова, які що суботи читаються – вони сповнили присудом (Діян.13.27). Ці слова апостол Павла одночасно можна віднести як до Христа, так і до Іоана Хрестителя. Щоб краще зрозуміти і вияснити значення цих слів мусимо звернутись до Святого Письма і там знайти відповідь на поставлене питання.

       До Іоана на Йордан приходили різні верстви єврейського народу і до кожного з них він звертав слова своєї проповіді. До книжників і фарисеїв звернувся словами: «Роде зміїний – хто навчив вас тікати від гніву майбутнього?» (Лк.3.7). Іоан ясно і відкрито висвітлював гріхи єврейської знаті і говорив про грядущу кару: «Бо вже он, до коріння дерев сокира прикладена!» Але ці звертання пророка не вплинули на закам’янілі серця фарисеїв.

       З історії Нового Завіту знаємо ставлення фарисеїв і книжників до Христа, а це ж Іоан проповідував про Нього. Особлива злоба і зачерствілість фарисеїв виявилась у дні проповіді Спасителя. Це вони стали причиною розп’яття Спасителя. Слова Предтечі Господнього, не торкнулися сердець фарисеїв, не розчулили закам’янілої душі законовчителів. Народ, який так чисельно приходив на береги Йордану, також, не сприйняв слів Великого Пророка і не прийняв Того про кого він говорив. Люди ці хрестилися в покаяння, але в преторії Пилата кричали: «Кров Його на нас і на дітях наших!», а пригадаймо Голгофу, що там кричав збурений натовп: «Інших спасав, а себе спасти не може. Зійди з хреста і ми увіруємо!». Все це стало наслідком морального занепаду народу, релігійної байдужості, духовної закаменілості.

       Дорогі в Христі брати і сестри! Проповідь Іоана Хрестителя звернена не лише до тогочасних євреїв, але і до кожного з нас. Предтеча закликає і нас покаятися, щоб ми у чисте серце, у чисту душу прийняли Христа у Святій Євхаристії. Адже, без покаяння наша душа не може бути здатною прийняти благодать Христа. Якщо ми не виправляємо свого життя, то це означає, що ми нічим не відрізняємося від тодішніх євреїв, а тому у Своєму житті не йдемо за Спасителем, а звертаємо на дорогу спокус та гріха.

       Коли проаналізуємо життя святого пророка і Хрестителя Іоана, його мученицьку смерть, то зможемо зауважити наскільки ми далеко стоїмо від справжньої релігійності та духовності. Ми навіть нездатні розлучитися з гріхом заради Христа, а не те, щоб бути готовим йти на смерть, як зробив це Хреститель Господній. Послухаймося голосу найбільшого Пророка, покаймося і виправмо своє життя, навернімося до Бога бо інакше будуть звернені до нас слова пророка: «Кожне ж дерево, що доброго плоду не приносить, буде зрубане та вкинене у вогонь»…

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ. ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП.

Переглядів: 537 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz