Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 00:09

Головна » 2014 » Вересень » 25 » ПРОПОВІДЬ НА ВОЗДВИЖЕННЯ ЧЕСНОГО І ЖИВОТВОРЯЩОГО ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО
18:14
ПРОПОВІДЬ НА ВОЗДВИЖЕННЯ ЧЕСНОГО І ЖИВОТВОРЯЩОГО ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО

ПРОПОВІДЬ НА ВОЗДВИЖЕННЯ ЧЕСНОГО І ЖИВОТВОРЯЩОГО ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО

Хрест – охоронець вселенної

Хрест – утвердження вірних

Хрест – ангелів слава і знищення демонів

       Такими словами Свята Церква свідчить про Животворящий Хрест Господній. В сьогоднішнє свято, дорогі брати і сестри підноситься Святий Хрест для нашого поклоніння і для того, щоб Хресним деревом Господнім осінити наше життя і наші вчинки. Господь постраждав на Хресті за наші гріхи, із цього часу Живоносне хресне дерево являється зміцнюючою силою для боротьби з гріхом.

       Сьогодні в Святих Церквах залунають піснеспіви значення яких особливо глибоке і спасительне. Пригадаймо возлюблені брати і сестри слова святкового тропаря. Як гарно молиться Свята Церква: «Спаси Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє». Церква вважає нас грішних людей Божими людьми, які являються наслідниками Христа Спасителя нашого, бо за всіх людей Господь на Хресті пролив Свою Божественну Кров. Гідні здивування і подальші слова тропаря: «І Твоє зберігаючи хрестом Твоїм людство». В цьому зміст Животворчого Хреста. Він являється охоронцем, утвердженням нашого життя в Христі, щоб жити по Його заповітах.

       Ще один піснеспів, а саме кондак теж заключає в собі глибоко повчальні слова: «Вознесися на Хрест волею…». Тут виражено свідчення Церкви проте, що Господь прийшов на землю, щоб виконати волю Свого Отця Небесного, для того, щоб постраждати за людський рід, викупити його від гріха, прокляття та смерті. Наші думки переносяться на Фавор для зрозуміння вільного страждання через розп’яття на хресті. «Вознесися на хрест волею…». Ці слова дорогі брати і сестри, мають відношення не тільки до цих далеких часів, але й до життя кожного з нас. Адже кожний християнин, що приймає на себе образ Христа, керується Його заповітами, Його вченням, добровільно сходить на хрест. Християнин наслідує Христа, розпинаючи свою плоть із страстями та похотями.

       Наступними словами: «Даруй щедроти Твої Новій Державі, що носить ім’я Твоє» - Свята Церква випрошує нових милостей для своїх вірних людей називаючи їх новими благовірними людьми. І це зрозуміло, адже ж ми християни, слідуємо слідами Христа, тобто ми своїм життям уподібнюємося до нашого Спасителя і Господа.

       Але яке ж це нове життя? Це життя по заповітах Христа, по Його вченню, по Його настановах і по Його прикладах, які стали можливими тільки після розп’яття і воскресіння Христа Спасителя.

       Солодкими будуть згадки для християнина нагадування про ці церковні піснеспіви і про те, як був винесений і піднятий Святий Хрест і як були осінені всі чотири сторони світу Животворчим Хрестом – і благословлені на нове життя разом з Христом Спасителем. Ось тоді безперечно буде оправдано і виконано молитовне бажання Церкви, щоб Господь зберіг всіх нас поставив наше життя під опіку Свого Хреста, повідомляючи нам животворчу силу. Хрест дається Церквою кожному християнину ще тоді коли він в дитинстві приймає Святу Тайну Хрещення. Хрест присутній з нами впродовж нашого земного життя. І накінець хрест осіняє останній притулок людини на землі могилу на цвинтарі.

       Велика сила Животворчого Хреста! І наш обов’язок – з особливим благоволінням пам’ятати про хрест.  Отже молімося до Господа, щоб Він осінив нас і наш життєвий християнський шлях Своїм Животворящим Хрестом і дарував нам сили для несіння нашого Хреста.

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ. ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП.

Переглядів: 589 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz