Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 01:56

Головна » 2020 » Травень » 22 » ПРОПОВІДЬ В ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ СВЯТИХ РІВНОАПОСТОЛЬНИХ МЕФОДІЯ ТА КИРИЛА
12:23
ПРОПОВІДЬ В ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ СВЯТИХ РІВНОАПОСТОЛЬНИХ МЕФОДІЯ ТА КИРИЛА

ПРОПОВІДЬ В ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ СВЯТИХ РІВНОАПОСТОЛЬНИХ МЕФОДІЯ ТА КИРИЛА

ВПЛИВ СВЯТИХ РІВНОАПОСТОЛЬНИХ КИРИЛА І МЕФОДІЯ НА ХРИСТИАНІЗАЦІЮ ...

Сину мій! від юності твоєї віддайся навчанню, і до сивини твоєї знайдеш мудрість (Сир.6,18).

Сьогодні 24 травня ми святкуємо пам'ять просвітителів слов'янських народів святих братів Мефодія і Кирила. Вони походили з знатної благочестивої родини, що жила в грецькому місті Солуні. Святий Мефодій був старшим з семи братів, святий Костянтин (у чернецтві Кирило) – наймолодшим. Святий Мефодій був близько десяти років військовим правителем в одному з слов'янських князівств, очевидно в болгарському, що дало йому можливість вивчити слов'янську мову. Потім він прийняв чернецтво в монастирі на горі Олімп у Малій Азії.

Святий Костянтин відрізнявся великими здібностями і досягав успіхів у навчанні. Ще в дитинстві він бачив сон, читаємо ми в його житті, як ніби він обрав собі супутницю життя, прекрасну дівчину, ім'я якої Софія. Грецьке слово «софія» означає «мудрість», і його добрі батьки, яким він розповів свій дивний сон, зрозуміли, що Господь хоче дати їх синові Премудрість Божественну, і тому вселяли йому уроки Премудрого Соломона і Премудрого Ісуса, сина Сираха: Сину мій! Якщо ти побажаєш її (премудрість), то навчишся, і якщо віддасися їй душею твоєю, то будеш до всього здатний (Сир.6,33). Скажи мудрості: «Ти сестра моя!» І розум назви рідним твоїм! (Притч.7,4). Адже премудрість прекрасніше сонця і краще сонму зірок; в порівнянні зі світлом вона вище (Прем.7,29). Думай про накази Господа і завжди будеш роздумувати про заповіді Його: Він зміцнить твоє серце, і бажання премудрості дасться тобі (Сир.6,37). І юнак, полюбивши премудрість, здобув блискучу освіту. Він рано прийняв сан пресвітера. В Константинополі він був призначений бібліотекарем при соборному храмі в ім'я Святої Софії - Премудрості Божої і викладачем філософії у вищій Константинопольській школі. Він з успіхом проводив диспути з єретиками - іконоборцями і іновірними.

Прагнучи до усамітнення, святий Костянтин віддалився на гору Олімп до свого старшого брата Мефодію, але усамітнення тривало недовго. Обидва брати в 860 або в 861 році були послані візантійським імператором Михайлом в місіонерську подорож до хазарів. Тут вони сміливо і переконливо проповідували вчення Христове.

Через деякий час після цієї подорожі посли від князя Моравського Ростислава прийшли до імператора з проханням надіслати в Моравію вчителів, які могли б проповідувати слово Боже на слов'янській мові. Імператор закликав святого Костянтина і наказав йому йти до Моравії для проповіді. Святий Костянтин з постом і молитвою взявся до нового подвигу. Разом з братом святим Мефодієм він склав слов'янську абетку і переклав на слов'янську мову книги, без яких не могло відбуватися богослужіння: Євангеліє, Апостол, Псалтир та вибрані служби.

Приклад життя рівноапостольних Мефодія і Кирила свідчить, що, поширюючись по всьому світу, християнство несло народам світло істинної віри. Там, де не знали грамоти, з'являлися перші школи. Недарма наші предки називали появу слов'янської грамоти даром Божим. Історія слов'янських народів свідчить про те, яким великим є дарований нам через солунських братів духовний скарб. Нам принесено на рідній мові не просто земне слово, але слово Боже, проникаюче, за словом апостола, до глибин душі й духа що судить думки та наміри серця (Євр.4,12).

Багато праць і старань доклали святі брати для освіти слов'ян. Незважаючи ні на які спокуси і напасті, вони посіяли насіння віри Христової. «І раді були слов'яни, - каже літописець, - чути про велич Божу своєю мовою».

Будучи схильними до споглядального життя, брати прагнули до відокремлених подвигів, але Господь захотів був того щоб вони повністю віддалися проповідницькій діяльності. Перед смертю святий Костянтин прийняв схиму з ім'ям Кирило. Вмираючи, він сказав своєму братові Мефодію: «Ось, брат, були ми з тобою парою в одній упряжці і орали одну і ту ж борозну, і я на полі падаю, закінчивши свій день. Ти ж дуже полюбив гору (відокремлене чернече життя), але не смій заради гори залишити учительство своє, бо чим іншим можеш ти краще досягти спасіння?».

Поховавши брата, Мефодій повернувся до слов'ян, щоб продовжувати проповідування Істини. Народ, слухаючи повчання святого Мефодія, залишав язичницькі звичаї. Під його безпосереднім керівництвом віра Христова швидко поширилася не тільки по всій країні Моравській, а й інші слов'янські племена, від Хорватії і Далмації до кордонів Польщі, слухали богослужіння, що здійснюється за слов'янськими книгами, переведеним святими братами. Святитель Мефодій переконував прийняти Хрещення одного з князів в межах Польщі, а учні його ще при його житті з працею проникли в Чехію і хрестили князя Чеського Боривоя, а також посіяли насіння християнства у сербів. Після 16-річного керування Паннонскою і Моравською Церквами святитель Мефодій помер 6 квітня 885 року.

Браття і сестри! Чому навчає нас житіє святих рівноапостольних Мефодія і Кирила? Воно кличе нас до того, щоб ми повністю прагнули до світла євангельського життя. «Залиш гріховне життя, - каже єпископ Ігнатій (Брянчанінов), - залиш земні пристрасті і насолоди, відречися від душі своєї, і тоді стане доступним і зрозумілим для тебе Євангеліє. Але Євангеліє закрите для тих, хто любить душу свою, хто не наважується самовідданість. Така людина читає букву, але слово Життя, як дух, залишається для неї під непроникною завісою». Щоб зрозуміти премудру Божу тайну, (1Кор.2,7), необхідно прагнути до виконання заповідей Божих. Премудрість трохи відкривається. Якщо з любов'ю будеш слухати її, то зрозумієш її, і якщо прихилиш ухо, то будеш мудрий.

Бувай в зборах старців, і хто мудрий, приліпися до того; люби слухати всяку священну повість, і притчі розумні нехай не вислизають від тебе. Якщо побачиш розумного, ходи до нього з раннього ранку, і нехай нога твоя стирає пороги дверей його (Сир.6,34-36).

Дорогі брати і сестри, молімося до святих рівноапостольних Мефодія і Кирила, що їх пам'ять нині святкує Свята Церква, щоб Господь за їх молитвами просвітив наш розум і почуття і ми стали гідним наступниками тієї духовної спадщини, яку передали нам прославлювані нами святі мужі Кирило і Мефодій.

Прот. Іван Голуб. м. Львів

Переглядів: 241 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz