Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 03.05.2024, 08:56

Головна » 2017 » Липень » 3 » ПРОТ. А. ВЕТЕЛЕВ: ПРО ГРІХОПАДІННЯ ПРАБАТЬКІВ І ЙОГО НАСЛІДКИ частина 5
09:55
ПРОТ. А. ВЕТЕЛЕВ: ПРО ГРІХОПАДІННЯ ПРАБАТЬКІВ І ЙОГО НАСЛІДКИ частина 5

ПРОТ. А. ВЕТЕЛЕВ: ПРО ГРІХОПАДІННЯ ПРАБАТЬКІВ І ЙОГО НАСЛІДКИ частина 5

Зло і гріх прийшли в світ одночасно з гріхопадінням перших людей. Спочатку ж не було зла, говорить святий Афанасій Великий («Слово на язычников», с.60). Бог не створив його. Світ, в його цілому, створений був - «добрим» (Бут.1,31). Зло, з'явившись при гріхопадінні, стало швидко розвиватися в світі, передаючись спадково від покоління до покоління. Перед пришестям Спасителя вже всі ухилилися, разом стали «огидними, немає тих, хто робить добро, нема ні єдиного »(Пс.13,3). Весь світ став таким, що «лежить у злі» (1Ін.5,19). І «діла його лихі» (Ін.7,7). Зло почалося з повстання денниці (диявола) проти Бога. Воно проявилося як особисте, суб'єктивне, свідоме волевиявлення у вищому тварному духовному світі. Своєю головною метою воно мало боротьбу з Богом, як джерелом світла і правди, добра і блага; знищуючи в світі божественне, воно прагнуло насадити своє, демонське.

Гріхопадіння Адама відкрило можливість впливу на людську природу злих демонічних сил, але, однак, не змінило радикально цю природу, не змогло позбавити її основних духовних якостей, а лише послабило її, привело в розлад її внутрішні сили, і стала схильною до зла.[1]

У падінні Адама були риси спільності та відмінності з падінням денниці. І та, і інша створена істота прагнули утвердитися у власній волі, але денницею володіли свідоме заперечення Бога, як верховного і для всіх необхідного Джерела життя, ненависть до Нього, тоді як гріх Адама з'явився результатом зловживання своєю свободою, наївною довірою до обманця-демона і забуття Божественної заповіді.

Гріх денниці складався в боготворенні себе самого, в бажанні поставити себе на місці Бога.

Гріх людини позначився в тому, що вона повернула обличчя своє до зовнішнього світу, упереджено зацікавилася ним як нібито джерелом знання, життєвих благ і плотських задоволень, але свідоме бажання поставити цей світ на місце Бога і відмовитися від Нього було чуже людині.

Падіння денниці було незмірно глибше падіння Адама. Диявол по своїй волі перетворився в закінчене злісну істоту, в носія нещадного підступного зла і ненависті до Бога і людини.[2] Зло для нього стало самодостатнім початком. Він творить його заради самого зла, заради його перемоги і торжества, за що і піддається повному осуду (прокляттю). Людина ж таки не порвала зв'язку з Богом і зберегла в собі зачатки добра і духовні сили, щоб розвивати їх і відновлювати добрі відносини з Богом і людьми. Вона заслужила тимчасовий осуд і отримала надію на прощення і спасіння викупною жертвою Спасителя, обіцяного від «насіння жінки».

Зло людини не становило і не становить необхідної приналежності людської природи. Воно не стало також необхідністю для неї.[3] Воно ззовні приходить в нашу душу у вигляді спокус, і може бути зусиллям волі і благодаті Божої видалено з неї і замінено добром.

Демонічне ж зло абсолютно заперечує добро, знаходиться в постійній і активній боротьбі з ним.

Самодостатнє зло чуже людині. Для неї зло - не принципове заперечення добра, а нестача добра. Пережите нею зло завжди пов'язане з певним ступенем добра, таємно або явно діючого в ньому. Навіть тоді, коли людина на ділі служить злу, вона не позбавлена внутрішньої впевненості, що діє в інтересах істини і добра,[4] хоча б і по-своєму понятих. Зло для Адама стало помилково зрозумілим добром.[5]

Маючи духовну природу, диявол може діяти в світі переважно через духовну природу людини. Людина ж, на превеликий жаль, є найближчим провідником, знаряддям злої волі ворога роду людського.

Все це ускладнює для християнина боротьбу зі злою, підступною, ворожою силою. Противник - не слабка істота, не тіло і кров, як каже апостол (Еф.6,12), а владика злих сил.[6]

Про дії злої сили на людину так говорить преподобний Макарій Великий: «З усією проникливістю потрібно дивитися, чи немає від ворога з якогось одного боку обману, хитрості, злодійства ... З тими, що моляться він прикидається ніби він молиться разом з ними, щоб звабити і вселити зарозумілість … тим хто постить прагне вселити теж зарозумілість (марнославство), тих які читають Святе Письмо ввести в оману ... Для всіх всякі приймає види, щоб підпорядкувати собі і погубити» («Духовные беседы...» Изд. 3, 1904 г., с. 445).

Не дивно, що святий апостол Павло закликає нас вживати всіх заходів для боротьби з ним, закликає «зодягнутися в повну зброю Божу ... проти хитрощів диявольських» (Еф.6,11).[7]

Коли демонічне зло опановує людиною повністю, боротьба з ним дуже складна і важка. Так було з Каїном, - який не вжив спроб боротися з спокусником-дияволом: виключно сильна була влада підступного навіювання і підступної волі диявола над обтяженою прабатьківським гріхом волею Каїна.[8]

Після гріхопадіння Адама тільки Господь може припиняти дію демонічних сил в людині, якщо вони вже цілком опанували нею. Євангельські оповіді про зустрічі Спасителя з біснуватими підтверджують це.

Від віруючої людини залежить - відкрити «двері» серця свого проникненню в нього злої, ворожої сили або не відкривати її.

Найнадійнішим засобом боротьби з нею є жива, гаряча віра в Бога, живий постійно діючий молитовно-благодатна зв'язок з Ним, що заповнює всю істоту людини, яка визначає її поведінку і не залишає місця для впливу сторонньої, ворожої, згубної сили.

Іншим вірним засобом боротьби з підступним і злісним ворогом є добро, що твориться безперервно. Сам Бог вказав на це засіб Каїну перед його злочином (Бут.4,7).

* * *

У фізичній природі все відбувається за законами природної необхідності, закладеної в природу Творцем. У духовно-моральній природі людини все, в тому числі і виконання заповіді про послух Богу, має відбуватися відповідно до закону духовно-розумної свободи.

Господь, даючи першу моральну заповідь людям, не виявив її тому в формі безумовної вимоги, кажучи: Серед оньже аще день знести від нього, смертю помрете (Бут.2,17). У словах Господа звучало радше попередження, ніж категорична вимога.

не выразил её поэтому в форме безусловного требования, когда сказал: в оньже аще день снесте от него, смертию умрете (Бут.2,17). В словах Господа звучало скорее предупреждение, чем категорическое требование.

Єдино розумним рішенням, що визначає поведінку людини, є тому постійний вільний послух волі Божій. Найвищий дар розумної волі людина і повинна спрямовувати на це послух. І якщо воно було порушено, порушився і зв'язок з Богом. У цьому полягала і досі полягає вихідна протиприродна сутність гріха.[9]

Порушуючи закон Бога, людина творить беззаконня (1Ін.3,4), творить ворожнечу проти Бога (Рим.8,7), проти Правди (Ін.7,18), суспільства і самої себе.

Святий Василій Великий вказує, що тут криється «таємниця гріха». Таємниця того, як, яким чином райські невинні люди, що знаходяться в живому спілкуванні з Богом, раптом здійснили перехід від добра і блага, від правди і життя в Бозі - до зла, гріха, до неправди і духовної смерті.

Унаслідок спокуси диявола? Але ж диявол спокушував і Ісуса Христа, і, проте, ці спокуси не наклали ніякої гріховної тіні на Його моральність, анітрохи не пошкодили Йому. Спокушаючи прабатьків, диявол справив на них великий, але не вбивчий вплив. Значить, основна причина падіння полягала не в дияволі, а в самій людині, в її душевному стані.

Початок гріха, говорить святий Іоанн Златоуст, - в душевному настрої і в вільної волі (Творения, т.4, кн.1. СПб., с.302) прабатьків. Гріх виник в душі, в помислах перших людей, в спрямованості їхньої уваги на розгляд самих себе, як каже святий Афанасій Великий (в «Слові на язичників»). «Гріх є утвердження себе ... Цей « самоупор » і є корінь всіх гріхів» (Священник Павел Флоренский. Столп и утверждение истины, М., 1914, с. 177).

На думку єпископа Феофана, перша людина захотіла бути цілком «сама собою». Звичайною мовою така виняткова увага до себе називається егоїзмом, самолюбством, самістю. Адам захотів бути як бог, тобто надумав бути незалежним у своїх власних нових потягах і прагненнях. Інакше кажучи, Адам «захотів виконати свою волю замість волі Божої. Таємниця гріха і є таємниця свободи» (Проф. М. Олесницкий. «Из системы христианского нравоучения». Киев, 1896, с. 154).

І ось з тих пір, за словом апостола, шукають свого (Флп.2,21). І ця своя, самість, гордовита самозакоханість і є самий корінь гріха, його рушійна сила.

«Ми грішники, але ми і хочемо бути грішниками. Ми добровільно присвоюємо собі успадкований гріх і продовжуємо, подальший розвиток його в особистих гріхах, на відміну від гріха первородного» (Проф. М. Олесницкий, там же, с. 155.)

До гріха ми маємо більше захоплення і схильності, ніж до чистоти і святості. Гріх іде назустріч нашим бажанням і пристрастям, тоді як чистота і святість вимагають боротьби і подвигу. Гріх починається з зваблень, з спокушаючих спокус (Як.1,13-15).

Гріх зароджується в гріховному помислі, і якщо помисел починає тішити душу, то він рано чи пізно приносить лихо. З гріхом пов'язані самозакоханість, обман, брехня, втрата правди й істини.

Найгіршим видом обману є лицемірство, коли людина навмисне бреше і прикидається перед іншими, щоб обманювати їх. Найгірший вид неправди, коли людина порушує справедливість, коли вона немилосердна. Так, будучи винною, вона звинувачує і засуджує інших, а себе виправдовує, будучи сильною, покликаною носити немочі безсилих (Рим.15,1), вона проходить повз них, лише собі догоджаючи.

Коли гріх перетворюється в пристрасть, а потім - в стійкий порок, він може бути викорінений лише за допомогою благодаті Божої, при безперервному подвигу боротьби з ним.

Види вад настільки ж різноманітні і численні, як і пристрастей. Апостол Іоанн зводить їх, однак, до трьох основних: похоті плоті (догоджання тілові, обжерливість, хтивість), похоті очей (жадібність, зажерливість, заздрість) і гордості життєвої (зарозумілість, гордість, гнів) (1Ін.2,16).[10]

Слід ще раз нагадати, що «матір'ю всіх вад є самість, самолюбство ... Воно передує всім пристрастям, породжуючи обжерливість, марнославство, грошолюбство і інші пристрасті».[11]

Всі біди в нашому житті відбуваються від того, що ми любимо не так Бога і ближніх, скільки самих себе, зваблюючись, обманюючись і віддаляючись від правди і істини Xpистової.

Однак свобідноразумний дух людини, зміцнюваний духом Божим, може і повинен підпорядкувати її волю закону духовно-морального відродження. Це може статися, якщо людина до особистих зусиль про своє відродження приєднає благодатні засоби Христової Церкви.

Проф.-протоієрей Александр ВЕТЕЛЕВ

ПЕРЕКЛАДЕНО ІЗ Журналу Московської Патріархії

1974, № 11, ст.61-75

Кандидатом богословських наук, викладачем ЛПБА УПЦ КП, священиком Іваном Голубом

 

[1] В людині хоча і затьмарився, але зберігся образ Божий, совість, розум, зв'язок з Богом, усвідомлення своєї провини, збереглися сором і прагнення до примирення з Богом. Все це і стало запорукою до духовного розвитку в подальшому релігійно-моральному житті людей.

 

[2] Було б, однак, помилково вважати, демон перетворився в абсолютно злу істоту. Ніяких абсолютних задатків в його тварній істоті не було і немає. В його природі, як творінні Божому, зберігається свій, хоча і мізерно малий, залишок добра, бо «і біси вірують і тремтять». Злоба і ненависть гніздяться в демонічній волі, в її постійно діючій руйнівній силі. Звідси зло не онтологічне поняття, що має підставу в самій природі зовнішнього світу, а моральне, пов'язане зі збоченою волею створеного духовного світу, тобто людини, і злого, підступного духу.

[3] Воно «стало вільним порушенням людиною заповіді Творця, носило слушний характер і не було справою необхідності для людини», — говорить проф.-прот. П. Лепорский («Лекции по догматическому богословию», с. 193).

[4] Згадаймо, що кожен, хто вбиває апостолів, «буде думати, ніби службу приносить він Богові» (Ін.16,2).

[5] Стало «хибним самовизначенням» (архиеп. Гурий. «Богозданный человек», с. 33). «Стало не протилежністю добру, а помилковою крайністю добра ... Адам не захотів бути самим собою, а чимось іншим, ніж бажає Творець», — говорить проф. прот. П. Лепорский («Лекции по догматическому богословию», с. 187).

«Зло, - каже проф. С. Глаголєв, - полягало в думці Адама, що порушення Божественної заборони дасть справжнє благо ». «Из чтений о религии», с. 258.

«Для християнства, - каже прот. А. Шмеман, - зло є падіння і пов'язані з ним страждання, жах і горе. Жах від зла, як неналежного, від невідповідності його початкового «добра».

[6] Ми знаємо, що він спокушав в пустелі Спасителя, намагаючись відвернути Його від спасенного подвигу (Мф.4,3-10), страшив в келії преподобного Антонія Великого, прагнучи відвернути його від аскетичного подвижництва (див. Житіє його, складене святим Афанасієм Великим ). Святий Іриней Ліонський називає диявола «главою і вождем гріха», особливо гріха боговідступництва і зваблювання людей» («Против ересей», кн. III, гл. 23).

[7] Все вищевикладене про зло і відносинах до нього демона і людини було написано нами з використанням (у вільній передачі) основних суджень з цього питання проф.-прот. П. Лепорского. См. «Лекции по догматическому богословию», с.193-197.

[8] Не так було при гріхопадіння Адама, його природа була безгрішною і, при близькості в раю до нього Бога, допомога Його легко була доступною, якби воля Адама захотіла цього. Тут, - каже проф. С. Глаголєв, - «не було умов, які з необхідністю народили б злу волю Адама. Адам був створений з вільною волею і вільно вибрав не свободу, а рабство, і не добро, а зло »(там же, с. 258-259).

 

[9]Поняття гріха рівносильно поняттю зла в тому сенсі, що обидва є виходом за межу добра, порушенням моральних норм і порядків життя. Зло є продукт переважно підступів ворога роду людського, а гріх - доля збоченої волі людини.

 

[10] Преподобні Ніл Синайський, Іоанн Ліствичник, Єфрем Сирин вказують вісім головних пристрастей або гріхів: обжерливість, блуд, грошолюбство, гнів, печаль, лінощі, пихатість, гордість. Інші подвижники додають ще скупість, заздрість, ненависть та ін.

[11] Преподобный авва Фалассий. «Христианское чтение», 1822, ч. VI, с. 265, 286.

Переглядів: 432 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz