Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 30.04.2024, 05:06

Головна » 2018 » Вересень » 9 » прот. Олександр Ветелев Висновки до Царство Боже
15:24
прот. Олександр Ветелев Висновки до Царство Боже

 

 

Картинки по запросу зображення про царство Божепрот. Олександр Ветелев

III. Висновки

1. Царство Боже

Ідея Царства Божого недостатньо розроблена в нашому богослов'ї. Їй присвячувалися журнальні статті переважно екзегетичного характеру, а також окремі розділи в богословських працях, наприклад. Вол. Соловйова, але великих робіт написано мало. З них слід відзначити праці проф.-прот. П. Светлова «Идея Царства Божия и её значение в христианском миросозерцании» Свято-Троицкая Сергиева Лавра. 1905 і В. Гомерова «Раскрытие евангельского понятия о Царстве Божием». Киев. 1906.

1) Царство Боже прийнято розглядати з трьох сторін; як царство зовнішньої природи, царство благодаті (Церква Христова) і царство слави (в майбутньому загробному житті) (Пространный христианский Катехизис, стр. 41.)

Зовнішня фізична природа - нерукотворний, природний храм вражає красою, гармонією, мудрістю, багатством і різноманітністю життя у всіх його куточках. Неупереджений, вдумливий, проникливий розгляд і дослідження цього храму є достатньою підставою для визнання його верховного Творця і до внутрішнього спілкування з Ним. За вченням преподобного Симеона Нового Богослова, «сутність Царства Божого полягає в богоспілкуванні» (Див. П. Аникеева «Мистика преподобного Симеона Нового Богослова», стр. 14). Однією з первинних форм спілкування з Богом є спілкування із Богом в природі і через природу, що свідчить апостол Павло (Рим.1:19-20).

Справді благодатне спілкування з Богом починається в Царстві благодаті, тобто в Церкві Христовій, і увінчається воно в Царстві слави, тобто в майбутньому загробному житті. Увінчається тим, що «Бог буде все, і в усьому». Один з православних богословів так говорить про це увінчання: «Буде Бог все, і в усьому» - ось кінець, але разом і мета благодатного Царства ... Коли життя благодатне, Божественне, прихована тепер в душах віруючих обраних, як насіння розкриється в них і заблистить... тоді гріх знищиться, смерть переможеться... і душі будуть з Христом ... і буде одне споглядання - Бог, одна любов - Бог, одна влада у всесвіті - Бог, тільки добро - Бог, одне блаженство - Бог ... все це і означає, що «Бог буде все, і в усьому». (Еп. Смоленский Иоанн. Богословские академические чтения, 1897, стр. 154–160).

2) В центрі старозавітних сподівань про Царство Боже був Месія, Який виявився не земним царем, а Христом, втіленим Сином Божим. І Царство Боже виявилося Його Царством - Царством Христовим. І шлях, вказаний Христом в це Царство, - виявився Ним же Самим, котрий сказав: «Я дорога, і правда, і життя ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене» (Ін.14:6), приходить до Отця, а тим самим - і в Царство Боже.

Через Своє втілення Христос взяв участь у всьому людському, крім гріха, щоб всіх віруючих в Нього освятити, обожити, навернути до Бога, зробивши їх «синами Божими». Так вчать святі отці Іриней Ліонський, Афанасій Великий, Григорій Богослов, Симеон Новий Богослов та інші. У сучасному богослов'ї святоотцівська точка зору на втілення Сина Божого і його результати (обоження і ін.) розкрита В. Н. Лоським (Искупление и обожение. «ЖМП», 1967, № 9, стр. 65–71).

Христос відкрив нам Бога як Отця і вигнав з душі людської рабський страх і жах, що гнобив її перед Богом і заповнив свідомістю богосинівства, любов'ю, миром і радістю. З тих пір для християнина світ, тіло, природне життя перестали бути самі в собі чимось поганим, непристойним, нечистим. Все природне, матеріальне, як таке, не заперечується Церквою Христовою, а одухотворяється і зводиться до вищого своєму «чину» і досконалості.

Головною передумовою і основою майбутнього життя в Царстві Слави є воскресіння Христа, а в Ньому - і наше майбутнє воскресіння. Бо «таємниця, захована від віків і поколінь», в тому, що Христос в нас (Кол.1:26-27; 3:3). Він з нами і в цьому земному житті (в Царстві благодаті) і в майбутньому (в Царстві слави), коли настане повнота часів і все небесне і земне з'єднається в «Христі» (Еф.1:10). І вже ніщо: ні скорбота, ні тіснота, ні гоніння, ні голод, ні смерть, ні життя, ні теперішнє, ні майбутнє - не відлучить нас від любові Христової (Рим.8:35, 38), якщо тільки ми самі будемо гідні цієї любові, і на любов Його будемо відповідати своєю самовідданою синівською любов'ю.

3) Царство Боже «всередині вас».

Ці слова Господа вказують, що Царство Боже починається «всередині» людини. Воно починається з оновлення, відродження, внутрішнього єства нашого. Бо, тільки будучи відродженою, оновленою, велелюбною, благодатною, людина може сприяти оновленню, відродженню інших людей і тим будувати царство Боже і «зовні» себе. Вказівка ​​на те, що Царство Боже "всередині вас», не те означає, що оновлюватися треба тільки всередині себе, тобто замкнуто, десь далеко від людей, поза спілкуванням з ними. Ні, оновлюватися слід в тій обстановці, де ми живемо і працюємо, серед тих людей, які оточують нас. У постійному живому спілкуванні з людьми ми краще бачимо і відчуваємо своє християнське призначення, свої недоліки, помилки, свої егоїстичні наміри, гріховні потяги й всю необхідність, і невідкладність боротьби з ними. Ми відчуваємо, що в одному випадку треба б змовчати, в іншому - стерпіти, в третьому - чим-небудь допомогти, в четвертому - засудити себе і попросити вибачення у того, кого ми образили.

Так починається боротьба з самим собою, «всередині» себе. Ця боротьба повинна завершуватися щоденним звітом перед совістю і Богом (вечірнім покаянням), щоб завтра бути вже духовно міцнішими, кращими, ніж сьогодні, і отримати ще більшу допомогу Божу в духовному зростанні, в творенні «всередині» себе Царства Божого. Так день за днем з великими зусиллями і безперервною роботою над собою і слід рухатися до жаданої мети - Царства Небесного, Христову.

4) Царство Боже «не від світу цього».

Царство Боже відрізняється від мирського царства, керованого за законами і ідеалами цього земного світу. Царство Боже управляється за іншими законами - за законами Христа. Чи означає це, що Царство Боже вороже земному царству? Ні, не означає. Царство Боже покликане одухотворяти, облагороджувати, піднімати людську гідність кожного з членів навколишнього суспільства. На першому місці у Царства Божого стоїть внутрішній духовний світ кожної людини і її відношення до Бога і людей.

Існують два шляхи в житті людини: шлях від суспільства до людини і від людини до суспільства. Спаситель пропонує йти від людини до людини і до суспільства і йти так, щоб, оновлюючись духовно сама, кожна людина допомагала оновленню і членам цього товариства, впливаючи, за законом любові, на кожного з них.

Подвижники на Русі колись йшли у віддалені місця (в ліси, на околиці держави і ін.), Щоб полегшити собі боротьбу з гріхом і досягти духовного успіху. Зростаючи духовно самі, вони допомагали всім, хто шукав у них духовної допомоги в перенесенні негараздів і скорботи в своєму житті. Таким був, наприклад, преподобний Сергій Радонезький, який допомагав силами своєї братії переносити сусіднім селянам і мор (хвороби), і голод, і розбрати, що викликалися важкими умовами життя того часу. Таким був і преподобний Серафим Саровський, який духовно живив і укріплював тих людей, які тисячами стікалися в його Саровську обитель і не тільки при його житті, але і після смерті.

Таким чином, покликані в Царство Боже повинні не замикатися в собі і в своєму середовищі, а брати участь в допомозі всім людям, які шукають спасіння і потребують братської участі.

5) «Не обманюйте себе: ні розпусники ... ні злодії, ні лихварі, ні п'яниці ... Царства Божого не успадкують» (1Кор.6:9-10).

Царство Боже Царство духу і духовної свободи. Розпусники, злодії, п'яниці та інші страстолюбці не мають внутрішньої духовної свободи. Вони - раби своїх пристрастей. Пристрасті руйнують, псують їх тіло і гублять, умертвляють душу, будучи, таким чином, смертельними ворогами цих людей.

І ось був чоловік (до пристрасті, наприклад, алкоголізму), і вже немає людини. Від нього залишилася покалічена, хвора істота, позбавлена розумної людської волі, людської гідності і колишнього нормального стану в сім'ї і в суспільстві. Як далека така людина від Царства Божого, як важко їй «наслідувати» Царство Боже! «Хто хоче наслідувати Царство Боже, - каже протоієрей В. Амфітеатров, - той повинен навчитися керувати собою, вміти бути паном (царем) над своїм тілом, почуттям, серцем і волею». (Прот. В. Амфитеатров. Восемь бесед. Беседа 8-я. стр. 194).

Пристрасть несе біду не тільки людині, а й тому суспільству, до якого належить впавша в біду людина. Тому допомагати їй звільнитися від хвороби, наприклад, алкоголізму, - священний обов'язок суспільства, в якому живе хворий. Інакше де ж любов, християнська взаємодопомога, де справа милосердя до того хто потрапив в біду? Де цієї допомоги немає, там твориться зневага справи спасіння, вчиненого для всіх нас Господом нашим Ісусом Христом.

2. Царство Боже і Церква Христова

Поняття Церкви співвідносні, суміжні поняттю Царства Божого, але не тотожне з ним. Поняття Царства Божого за обсягом своїм ширше поняття Церкви, але збігається з нею за своєю внутрішньою суттю, оскільки і Царство Боже і Церква є справа Божа, направлена на спасіння людини і оновлення навколишнього світу.

Царство Боже є мета світобудови і мета справи Христового, а Церква - засіб до здійснення цієї мети в умовах її земного, тимчасового існування. Але це такий засіб, яке, привівши до мети, зливається з нею. «Ми, - каже митрополит Сурозький Антоній, - живемо в Церкві і в той же час очікуємо повного її одкровення як Царства Божого» (О Церкви. «ЖМП». 1967, № 9, стр. 73).

«Плоть і кров» не можуть успадковувати Царства Божого (1Кор.15:50). Його наслідують не грішники, яких багато в Церкві, а «обрані», тобто духовно народжені, праведні люди. Це їх розуміє Євангеліє, коли говорить про добрий улов, про пшеницю, про людей «в шлюбних одежах», про «розсудливих» дів. У Церкві ж - всі звані, в тому числі і грішники. Тут всім надається можливість скористатися безмірними благодатними дарами Святого Духа, що її може дати Церква.

Благодать - дар Божий. Про це переконливо говорить апостол Павло: «Благодаттю ви спасенні через віру, а це не від вас, Божий дар» (Еф.2:8). «Благодаттю Божою я те, що є» (1Кор.15:10), - говорить він про себе. Метою всього життя християнина, говорить преподобний Серафим Саровський, має бути «наживання (стяжання) Святого Духа Божого». Стяжати (набувати) благодатні дари Святого Духа, значить здобувати головний засіб для морального вдосконалення і спасіння. Особливо докладно про необхідність здобування благодатних дарів Святого Духа говорить преподобний Симеон Новий Богослов. Він робить такий висновок: «Хто не має в собі Духа Святого тому неможливо мати спілкування з Христом». (Слова, стр. 456).

Неминуще, спасительне значення Церкви Христової в тому й полягає, що вона влаштовує наше спасіння благодаттю Святого Духа. Поза Церквою людина внутрішньо, духовно одинока, самотня, безперспективна. Без благодаті Божої вона черствіє серцем, втрачає серцевий зв'язок з Богом і людьми, меркне світло Боже в її душі, слабшає голос совісті, посилюється внутрішня відчуженість від людей і втрачається (що особливо страшно) бажання, хотіння бути кращим, сердечним, братолюбнии. Не маючи моральної сили і благодаті Божої, вона поступово морально дичавіє, так і не розкривши свої моральні задатки і духовні можливості, хоча, можливо, і продовжує зовні зберігати і пристойний вигляд і все, що необхідно для її існування і положення в суспільстві в сучасних умовах.

* * *

Перекладено з російської кандидатом богословських наук, викладачем ЛПБА УПЦ КП. прот. Іваном Голубом

Переглядів: 275 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz