Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 05.05.2024, 20:36

Головна » 2018 » Липень » 14 » протоієрей Олександр Ветелев Про Царство Боже
11:07
протоієрей Олександр Ветелев Про Царство Боже

протоієрей Олександр Ветелев

I. Царство Боже

Картинки по запросу зображення про царство Боже

1. Старозавітні сподівання Царства Божого

Вихідним початком євангельської проповіді Спасителя, як відомо, було вчення про Царство Боже. У першому ж Своєму зверненні до народу Він говорив про Царство Боже як про ту мету, заради якої потрібно «покаятися», тобто перемінитися, виправитися. «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне» (Мф.4:17). Ісус Христос говорив також: «Сповнився час і наблизилось Царство Боже: покайтеся і віруйте в Євангеліє» (Мк.1:15). І цю проповідь Він вважав Своєю невідкладною місією: «І іншим містам Я повинен благовістити Царство Боже, бо на те Мене послано» (Лк.4:43). В останні сорок днів Свого перебування на землі Спаситель переважно вчив про Царство Боже. Спаситель не тільки Сам проповідував про настання Царства Божого, але до такої ж проповіді ще на початку Свого суспільного служіння закликав і апостолів (Лк.10:9).

Раніше від Нього з таким же закликом звернувся до єврейського народу Іоанн Предтеча (Мф.3:2).

В тому і іншому заклику говорилося про Царство Боже, що воно «наблизилося», тобто стало ближче. Де ж було воно раніше і як уявлялось?

Воно знаходилося в свідомості ще перших людей на землі, коли вони чули голос Бога, «що ходить в раю» (Бут.3:8), і передавалося з покоління в покоління як священна ідея, як плекана мрія про життя під проводом і покровом Бога. Ця ідея і оформилася згодом у ідею Царства Божого, Царства Небесного. Вона пережила кілька стадій (періодів) в своєму розвитку.

Ще першим людям дано було звістку про переможне «насіння жінки», що скасує владу диявола (Бут.3:15). Обітниця про «сім'я жінки» з'явилося як би Першоєвангелієм в ряді наступних обітниць і пророцтв. «сім'я жінки» в подальшому стало називатися «сім'ям Авраама», в якому «благословляться всі народи землі» (Бут.12:3, 18:18, 28:14).

Так було в першому періоді життя єврейського народу, періоді патріархів, пов'язаному з початковою стадією теократії.

Теократичний лад в життя обраного народу склався в період Синайського законодавства, коли Бог (Ягве) уклав з єврейським народом завіт, за яким народ повинен виконувати заповіді Закону Божого, дані через Мойсея, і жити надією на виконання обітниць про Месію, даних Адаму, Аврааму, Ною, а потім і Мойсеєві: «Пророка з-посеред тебе, з братів твоїх ... поставить тобі Господь Бог твій, - Його слухайте» (Втор.18:15, 18). «Синайське законодавство, - каже проф. Ф. А. Голубинський, - було початковим приготуванням до всесвітнього благодатному Царства Христового» (Премудрость и благость Божия. СПб, 1894, стр. 228).

В цей саме період більш точно визначилися відносини Бога до людини і людини до Бога. Відносно народу Бог визначився як Законодавець, Суддя, Правитель і Цар над народом (Вих.33:2; Суд.8:23). Відносно ж народу визначилася вимога до нього - «бути святим, як святий Господь Бог» (Лев.19:2), бути особливим уділом Божим, «царством священиків і народом святим» (Вих.19:5-6, 23:2).

Ці вимоги відповідали високій ідеї Царства Божого, але їм не відповідав низький рівень релігійно-морального життя народу. Тут переважало зовнішнє, формальне ставлення до Бога, рабське почуття страху перед Ним і прихильність до обрядової, зовнішній стороні релігії.

Становище дещо змінилося в наступний період - період великих пророків, коли очікуване Царство Боже більш наблизилося до свідомості народу і стало називатися прийдешнім «Царством Давида» (Єр.33:15; Мк.11:10). «Від плоду його стегон (Давида)» Бог поставить Христа у плоті і посадить на престолі його (Діян.2:30).

Пророки докладно говорять про очікуваного царя (Месію). Вони кажуть про чудесне Його народження від Діви (Іс.7:14) називають «Еммануїлом», наділяють достоїнствами царя (Пс.71:8; Дан.7:13-14) і разом наділяють рисами лагідності і смиренності. Він «очеретини надломленої не доломить, і льону тліючого не погасить» (Іс.42:3). Він «виллється від Духа ... на кожне тіло» (Йоіл. 2:28) і дасть людям «нове серце, і нового духа», і будуть люди, говорив він, «Моїм народом, і Я буду їм Богом» (Єз.36:26, 28).

І при всьому тому Він (Месія) буде принижений, зганьблений, зранений і помре на хресті за гріхи людей (Іс.53; Пс.21). А станеться все це тому, що через черствість свою Ізраїль не визнає, «не прийме Його» (Ін.1:10). У черствість й немудрість Ізраїль впав внаслідок того, що в останні три сторіччя перед Різдвом Христовим замовк віщий, викриваючий і караючий голос пророків. Його замінив голос книжників і фарисеїв, цих «сліпих вождів» народу, «котрі закрили Царство Небесне» (Мф.23:13, 16).

Спираючись на закон Мойсея і зберігаючи передання старших, ці вожді гордовито вважали лише себе «праведниками» від закону і виховували народ в формальному, односторонньому розумінні цього закону і в очікуванні Месії як земного царя. А тим часом очікування Месії як Ізбавителя, як Посланника небес серед народів стало всезагальним. (Проф. Ф. Зелинский. Из жизни идей. СПб, 1905, стр. 357–358; прот. П. Матвеевский. Евангельская история о Боге Слове. Издание 2. М., 1912, стр. 135–136).

І ось, коли Він явив Себе єврейському народу, то в першому ж зверненні до нього закликав до покаяння, щоб бути гідним зустрічі наступаючого Царства Божого. Цей заклик у євангеліста Матвія пролунав 38 разів, з них 34 рази наступаюче Царство називалося Небесним і тільки 4 рази (6:33; 12:28; 19:24; 21:31, 43) - Царством Божим. «Обидва терміни, - говорить проф. С. Трубецькой, - мають безумовно однаковий сенс, тому що на мові того часу євреї постійно говорили «небо», щоб не згадувати всує святе ім'я Бога ... бо під Царством Небесним зрозуміло не Престол Бога, а Того Хто сидить на ньому (Мф.23:22)» (Учение о Логосе в его истории. М., 1906, стр. 402–403). Потрібно сказати, що вираз «Царство Небесне» пояснюється ще й наміром євангеліста підкреслити неземний, небесний характер Царства Божого, на противагу чуттєвим поглядам євреїв, яким призначалась Євангеліє.

* * *

Перекладено з російської кандидатом богословських наук, викладачем ЛПБА УПЦ КП. прот. Іваном Голубом

ДАЛІ БУДЕ...........

 

Переглядів: 272 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz