Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 05.05.2024, 04:06

Головна » 2014 » Жовтень » 22 » РОЗДУМИ НАПЕРЕДОДНІ ВИБОРІВ
10:56
РОЗДУМИ НАПЕРЕДОДНІ ВИБОРІВ

Роздуми на передодні доленосного вибору українців

    Наближається день коли кожен свідомий українець у виборчій кабінці через голосування має право визначити склад вищого законодавчого органу нашої держави на наступні п’ять років.
       Вибори – це один із суттєвих елементів народовладдя, тобто демократії. Це такий державний устрій, при якому владу в державі здійснює народ – безпосередньо чи шляхом делегування частини влади вибраним представникам. Тому, в основі народовладдя лежить свідомий, добре обґрунтований і відповідальний вибір вільних громадян. 
       У житті християнського народу вибори – це дуже важливий державний акт і як такий, він не повинен відбуватися без звернення до Господа Бога, Володаря світу та історії. Доконче важливо, щоб ми доручили самих себе та всю нашу державу Його святому провидінню. 
       Для нас молитва має ключове значення, бо такі важливі історичні моменти (як і цілком буденні) ми не сміємо здійснювати без молитви до Бога. Спілкування з Господом Богом є надзвичайно важливим у цей час. Це право нерозривно пов’язане з відповідальністю. Громадянин відповідальний перед Богом, власною совістю, суспільством та законом за те, щоб вибір був зроблений свідомо. Молитва, особливо в перед виборчий час означає, що ми доручаємо себе і все наше життя в руки Премудрого і Предоброго Небесного Отця, бо все, що стається з Його предобрих Батьківських рук, є вочевидь нам на користь, навіть якщо ми її там не вбачаємо. 
       Молитва – це не ще один засіб у виборчому процесі. Це акт довіри до Небесного Отця, який усе робить для добра своїх дітей і у своїй всемогутності вміє обернути нам на користь навіть те, що тимчасово може виглядати для нас невдалим. Нам небайдужа доля нашої рідної країни! Тому ми повинні, спільно підносити молитву до Бога, щоб Він благословив і допустив до влади тих людей, котрі будуть дбати про свій народ, про рідну мову і культуру! Ми повинні обрати таких кандидатів і такі партії, які найкраще зможуть відстоювати державність, суверенітет України, інтереси всього українського суспільства. 
       У цей передвиборчий час виборці повинні докласти всіх зусиль, щоб їхнє голосування було свідомим, добре обґрунтованим і відповідальним, тому що, це буде запорукою вільної, незалежної демократичної держави із своєю мовою та культурою. Тому кожний громадянин повинен докласти зусиль, щоб добре вивчити кандидатів, яким делегуватиме частину своєї влади, усвідомити справжні потреби своєї місцевості, а також розуміти та враховувати інтереси всієї держави. 
       Ми дуже часто у сучасній передвиборчій агітації спостерігаємо те, як різні кандидати стараються різними способами згуртувати довкола себе як найбільше число виборців і в цьому немає нічого поганого. Але вражає і те, що сучасні кандидати у депутати за будь-яку ціну шукають собі виборців серед церковних людей, оскільки свідомі того, що з-посеред усіх суспільних установ саме Церква має найбільшу довіру. Вони часто звертаються до священиків, рекомендуючи себе як віруючих людей, навіть якщо їх ніхто ніколи не бачив у церкві на богослужіннях. Знаючи, якою авторитетною для людей є позиція священика, кандидати просять його замовити за них добре слово перед парафіянами, а ще краще закликати їх молитися за того чи іншого кандидата як за надійну людину. 
       Але священики повинні пам’ятати, що Церква відділена від політики, і тому священик не повинен агітувати за ту чи іншу політичну силу, партію чи кандидата, адже в храмі Божому моляться люди різних політичних поглядів, а Церква є Матір’ю для всіх віруючих, незалежно від їх політичних поглядів. Високо цінуються під час передвиборчих кампаній, церковні ордени, фотографії з групою мирян, ще більше – зі священиком, і найбільше – з якимсь єпископом. Також сучасні політики стараються запросити духовенство – єпископів чи священиків – на свої виборчі віча чи на партійні з’їзди з проханням поблагословити і виголосити якесь привітання. 
       Що можна сказати про такі заходи? На жаль, все це межує з використанням Церкви у своїх політичних цілях. Можна допустити, щоб підтримку в такій формі мав кандидат, який є справді віруючим, послідовно активним у церковній громаді членом, але і це не завжди є доречним. Мені пригадуються слова колишнього ректора Львівської Православної Богословської Академії УПЦ КП, а нині вже покійного митрополита Рівненського і Острозького Євсевія (Політила) він сказав слова, котрі я буду пам’ятати протягом свого життя: «Браття священик служить Христові, він належить до партії Христа, яка є вічною, а всі інші політичні партії як ми бачимо з історії є тимчасовими і рано чи пізно відходять». 
       Кандидати, які мають якесь поняття про цінність молитви, цілком природно самі моляться і прохають інших про молитву. Якщо це прохання щире і походить із правдивого внутрішнього переконання, воно заслуговує на похвалу. Посилання на релігійні вартості ті чи інші кандидати мали б доводити відповідною поведінкою, бо саме в ній проявляється моральний характер кандидата. Не треба боятися говорити про релігійні вартості, не треба соромитися бути релігійною людиною, бо щира релігійність має дуже велику цінність, зокрема і в політичному житті, але нажаль релігійність сучасних кандидатів у депутати проявляється тільки перед виборами. 
       Розчарувавшись у сучасних політиках багато сучасних українців не бачать сенсу брати участь у виборах серед сучасного українського суспільства дуже часто можна почути: «Мені все одно – я не буду голосувати». Таке ставлення до виборів є безвідповідальним не тільки відносно власної особистості, але й відносно майбутніх поколінь. Бо відчуття, що від мого вибору нічого не залежить, є наслідком не якоїсь хибності виборів взагалі, а суто людських і гріховних маніпуляцій, які дуже часто тут у земному житті залишаються безкарними, але якщо ми є віруючими християнами то ми повинні розуміти, що рано чи пізно кожен з нас особисто стане на суд Божий. Тому всі чиновники повинні пам’ятати, що кожен з них буде давати перед Богом відповідь за те, як він використовував свою посаду: чи сумлінно й самовіддано служив своєму народу. Кожен свідомий українець повинен усвідомити, що ситуацію можна виправити не бойкотом виборів, а правильним і відповідальним голосуванням за належного кандидата. Пам’ятаймо, що ми маємо бути гідними послідовниками свої дідів і прадідів, які були свідомими громадянами, навіть жертвували своїм життям за те щоб здобути виборче право, щоб їхні нащадки жили у незалежній демократичній Україні. Злегковажити цим правом сьогодні означає виявити крайню непошану до їхньої жертви, а ще – знехтувати можливістю забезпечити своїм нащадкам гідне життя. 
       Аналізуючи сучасний стан Українського суспільства можна прийти до висновку, що в Україні існує подвійна небезпека; перша з них – це непошана до волі народу, а друга – непошана народом самого себе і ми бачимо, що виборчим правом народу легковажить як влада, так і сам народ. 
      Тому хочеться, щоб влада надала всім політичним силам однаково на рівних правах донести свою позицію всім людям, як на Заході України так і на Сході. А кожен громадянин України, що має право голосу повинен прийти на виборчу дільницю і голосуванням виразити свою життєву позицію, свої прагнення, свої переконання, своє бачення майбутнього країни, в якій живе сам і в якій живуть чи житимуть його діти та онуки. Тому, ставлячись із байдужістю до виборчого права, ми самі закладаємо міну сповільненої дії під майбуття наше і наших нащадків. 
       Наш вибір мусить бути конкретним і відповідальним. Це вимагає від нас, громадян, немалого зусилля, бо потрібно проявити справжню громадянську свідомість, подолати свою байдужість чи своє лінивство, не піддатися спокусі продати свій голос за гроші, продовольчі дарунки або за вигідну посаду. Ганьбою і приниженням людської гідності є продавати свій голос за матеріальні блага або обіцянки. Це є гріх неправди перед Богом і людьми. Продаючи голос на виборах людина ганьбить себе як особистість і громадянина. «Продаж голосу, за будь що, починаючи від синонімічної гречки, і закінчуючи солодкими обіцянками, які, очевидно є нездійсненими, продаючи свій голос людина ганьбить себе, як особистість, як громадянина, і тому нехай не скаржиться, чому ми так погано живемо, чому не приймаються правильні закони, чому крадуть гроші і так далі», - заявив Архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря. 
       Якщо Церкви та релігійні організації завжди остерігають виборців, щоб не зневажали своє виборче право і не продавали свої голоси, то наскільки більшим лихом є купівля голосів! Бо це не лише прямий злочин перед законом, а й спокушання людей до гріха. Рівно ж злочинною є фальсифікація результатів голосування, яка здійснюється через маніпуляції зі складом виборчих комісій, різні «технології» накручування голосів за якусь одну партію чи кандидата, нечесний підрахунок бюлетенів тощо. Така фальсифікація спотворює не лише результати, а й сам зміст голосування. І навіть якщо комусь вона й принесе тимчасову «перемогу», то очевидно, не буде на ньому спочивати Боже благословення, а відтак плоди його будуть скороминущі. 
       У цей доленосний для Української держави час просімо Господа у молитві нехай Всемилостивий Господь Бог благословить нас і дасть нам мудрість кожному зробити добрий вибір щоб з Його допомогою ми привели до влади тих людей, які щиро будуть любити українську мову, українську культуру і будуть ревно служити Українській державі. 
      На завершення своїх роздумів хотів би поділитися із читачами двома молитвами які я знайшов переглядаючи різні релігійні інтернет ресурси. Це «Молитва за український народ» і «Молитва за справедливі і морально чисті вибори». 
МОЛИТВА ЗА УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД 
       Всемогучий Творче й Царю всесвіту, Господи Ісусе Христе! Ти цілим серцем любиш весь людський рід, а в Своїм безмежнім провидінню неустанно промишляєш про кожен народ: глянь милосердно і на наш нарід український, що з повною надією прибігає до Тебе, свого найліпшого Отця та премудрого Царя.
       Ми, діти українського народу, послушні Твоїй святій волі, любимо всі народи, що Ти викупив їх Своєю Кров’ю на хресті, а свій нарід український любимо передусім; тимто з любов’ю до Нього, а радше до Тебе, Боже наш, просимо: прости йому всі провини, поправ злі його нахили, а добрі скріпи, змилосердися над ним в його потребах, бережи його перед несправедливостями неприятелів, та пошли на нього Своє благословенство. 
       Благаємо Тебе також про особливу опіку і поміч для нього, щоб серед усіх досвідів та спокус диявола і його слуг, міг і небесне світло віри зберегти і своєю витривалістю в добрім поконати всякі труднощі і тим самим до благословенного Твого Царства належати. Пошли йому святих Своїх слуг, щоби прикладом і словом були його мудрими провідниками, дай йому численне та добре і ревне духовенство, заопікуйся його молоддю, щоби ласки хрещення не стратила, основне, християнське виховання отримала і на пожиточних дітей свого народу вийшла; благослови всі родини, щоб панувала в них згода й любов, щоб батьки були прикладними і ревними християнами, а матері визначалися побожністю і дбайливістю у вихованні дітей; заохоти з посеред нього многих до життя досконалого, поклич відповідних до стану монаршого, до апостольських праць, до геройських жертв за справи Церкви і народу. Просвіти всіх його синів і наклони їх серця, щоб якнайліпше пізнавали Віру Христову, а визнаючи її, щоб чулися щасливими, непохитно при ній стояли, хоч би треба було понести і мученику смерть, і щоби згідно з законами цієї Віри уряджували ціле своє життя. Благослови на добро наш народ, дай йому свобідно розвивати його природні, Тобою дані сили, обдаруй його просвітою правдивою і не зіпсованою, благослови його працям на всіх полях науки і добробуту, поблагослови всіх нас, щоби цей нарід, живучи мирно і щасливо, міг Тобі ліпше служити, а при Твоїй помочі вічну Небесну Вітчизну одержати.. 
       А Ти, Мати і Царице українського краю, Пресвята Богородице і святий Михаїле Архангеле і святий Володимире і всі покровителі українського народу, опікуйтеся тим народом завсіди, щоб став він народом гідним і сповнив своє післаництво Богом йому дане, передусім, спричинився до спільного добра роду людського, був поміччю і втіхою святої Христової Церкви, а вічному Царю приносив безперестанну славу, честь і поклоніння на віки вічні. Амінь. 
МОЛИТВА ЗА СПРАВЕДЛИВІ Й МОРАЛЬНО ЧИСТІ ВИБОРИ
       Милосердний Боже! Стою перед Тобою в покорі й надії, складаючи на порозі Твого храму всі марноти свого життя й омиваючи свою душу цією молитвою від усякого бруду, щоб постати перед Тобою чистим і гідним Твоєї любові. 
      Твої милосердя й любов потрібні мені повсякчас, але тим більше в ті вирішальні хвилини мого життя, коли мушу правильно скористатися Твоїм особливим даром – даром відповідальності за зроблений мною громадянський вибір. 
       У час, який «вагітніє безправ’ям і породжує неправду» (Пс.6,15), подай мені точку опори, щоб не хиталася моя душа між добром і злом – і в маловірстві щоб не тонула в морі неправди. 
      Ти, що так несхибно подолав спокуси, пошли мені здатність встояти перед їхньою притягальною силою й навчи розрізняти Твій тихий голос у гучному стоголоссі облуди. 
      Ти, що офірував своє життя за нас, грішних, пошли мені мужність пожертвувати моїм малим благом, щоб утвердилося в нашій державі спільне і справедливе благо для всіх. 
      Ти, чия душа також «жахалась і тривожилась» (Мк.14,33), прийди мені на поміч, коли я з тривогою в серці відмовлятимусь коритися лихій волі й не допускатиму, щоб моїм голосом і голосом мого ближнього маніпулювали на догоду чиїмсь корисливим інтересам. 
       У час, коли Ти, Спасителю, блукаєш з нагими й бездомними, терпиш муки з хворими та несправедливо ув’язненими, бідуєш зі спраглими та голодними (пор. Мф.25,35–36), дай мені духовну силу виконати свій обов’язок перед Тобою і думати не лише про себе, а й про тих, з ким Ти сьогодні переносиш незаслужену кривду. 
       Ти, що засіяв Царство Небесне з малого гірчичного зернятка (пор. Мф.13,31), пошли мені певність, що з мого маленького рішення, помноженого на правильне рішення моїх ближніх, зросте благодатне суспільство, оперте на правді, справедливості та моралі. 
      Ти, що сам зазнав чудо Преображення, благослови мене на такий крок, який допоможе Тобі здійснити чудо преображення всієї моєї землі. Амінь. 

       Р.S. Тож молімося, але пам’ятаймо, що Господь дав нам свобідну волю і вибір за нами. З Богом. Нехай вибори та голосування стануть для всіх періодом святкового піднесення, коли народні обранці складають свої обітниці служити народові вірою й правдою, а самі люди обдаровують своїх обранців шаною та довірою. Тоді й буде над нашою матір’ю Україною Боже благословення. 
 

 Свящ. Іван Голуб. Викладач ЛПБА УПЦ КП
Переглядів: 540 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz