Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 07.05.2024, 04:09

Головна » 2013 » Травень » 22 » роздуми про вдячність
20:42
роздуми про вдячність

ПРО ВДЯЧНІСТЬ

                                                        «Господи очисти гріхи наші, Владико прости беззаконня наші, Святий посіти і зціли немочі наші імени Твого ради».

(Молитва до Пресвятої Тройці).

       Звертаючись до Святої Тройці словами цієї молитви, ми часто починаємо наші молитви. І це зрозуміло, тому що головною умовою нашої близькості до Бога являється чистота наших думок, діл і слів, жаль за вчинені гріхи.

       Серед багатьох наших гріхів, котрі ми здійснюємо майже кожного дня і котрі ми умовно самі називаємо дрібними, є гріх який ми рідко помічаємо в собі, а часто і зовсім не підозріваємо про нього. А між тим більшість з нас ним заражені. І гріх цей не маловажний – навпаки, він один із найтяжчих за своїми наслідками. Це гріх невдячності.

       Наші молитви з котрими ми звертаємось до Бога і Його святих, в більшій частині говорять про наші потреби, невдоволення різними обставинами, котрих ми не хочемо терпіти. І лиш рідко на кілька хвилин, залишивши повсякденну стурбованість ми дякуємо Богові зате чи інше очевидне благодіяння. Але проходить ця мить, і наша думка знову стурбована суєтливим невдоволенням.

       А між тим всім, що ми маємо, ми зобов’язані Богові Творцеві всього видимого і невидимого творіння. Господь створив і нас самих, викликавши нас з небуття до небуття. Все що є в нас ми створили не самі, а отримали із оточуючого світу, сотвореного за словом Божим. «Нагим я вийшов із лона матері моєї», - говорить праведний Іов (Іов1,21). Кожен із нас прийшов у цей світ безпомічним дитям і світ Божий прийняв нас і дав нам все, що ми маємо. Однак ми рідко задумуємося над цим. Нам здається це звичним, що ми живемо, дихаємо, бачимо, нам здається що нічим особливим ми не володіємо. І тільки тоді коли щось втрачаємо, ми починаємо розуміти, що позбулися дару, котрого до того не цінили. Тільки тоді нам стає зрозуміло, що все – здоров’я, розум, наш стан у суспільстві, маєтки – це дари Божі, за які ми повинні бути вдячні Богові.

       Однак вдячність є не тільки акт відданості Творцю за Його благодійства, а також і свідчення нашої любові до Бога. На прикладі взаємовідносин одного з одним ми бачимо, що любов безперервно зв’язана із вдячністю. Якщо ми любимо людину, то вдячні їй за все, за кожну виявлену увагу. Невдячність – наприклад, дітей по відношенню до батьків, невдячність взагалі між близькими і знайомими говорить про відсутність любові. Навчитися дякувати – означає навчитися любити. І тому навчаючи нас любові до Бога, святий апостол Павло говорить: Завжди радійте, безперестанно моліться, за все дякуйте» (1Сол.5,16-18).

       Але як навчитися бути вдячними, де знайти слова вдячності Богові, Його святим нам, що живемо у світській суєті, обтяжені багато чисельними турботами? Хто нам допоможе? Відповідь одна – Свята Церква. В церкві ми молимося за наші потреби, але й підносимо хвалу до Бога і Його святих у чудових церковних піснеспівах. Але тільки в Церкві, але й в нашій домашній молитві, через все наше життя ми повинні звертатися до Бога і Пресвятої Богородиці, а також і святих із словами вдячності, тому, що вдячність – це жива нитка, котра зв’язує нас з Богом. Як і в будь-якій добрій справі, просімо в Бога допомоги, щоб ми були вдячними. Звертаймося до Бога словами псалмопівця Давида: «Господи, відкрий уста мої, і язик мій сповістить хвалу Твою» (Пс.50,17).

СВЯЩ. ІВАН ГОЛУБ. ВИКЛАДАЧ ЛПБА УПЦ КП,

Переглядів: 725 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Петро  
0
вміти бути вдячним Богові за все і щодня, робить нас вдячним один-одному!

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz