Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 05.05.2024, 13:04

Головна » 2019 » Листопад » 7 » СВЯТИЙ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРІЙ СОЛУНСЬКИЙ.
17:27
СВЯТИЙ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРІЙ СОЛУНСЬКИЙ.
ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРІЙ СОЛУНСЬКИЙ
Світлина від Ростислава Дідуха.До його гробу з року в рік з усіх країв йдуть сотні й тисячі паломників. Він допомагає в кожній біді та потребі. Воїни обирають його за свого опікуна.
8 листопада Свята Православна Церква відзначає пам'ять славного угодника Божого великомученика Димитрія Солунського. Короткі відомості про житіє, подвиг і чудеса святого мученика подаємо Вашій увазі.
Великомученик Димитрій народився у місті Солуні в Греції. Батьки, таємні християни, хрестили його і настановили у вірі. Батько його, римський проконсул, помер, коли Димитрій досяг повноліття. Імператор Максиміан Галерій, який вступив на престол у 305-му році, призначив Димитрія на місце батька володарем і воєводою Фесалонійської області. Головним обов'язком Димитрія було захищати свою область від зовнішніх ворогів, але імператор зажадав від нього також, щоб він винищував християн. Димитрій замість цього почав викорінювати язичницькі звичаї, а язичників навертати до християнської віри.
Звичайно, імператору незабаром донесли, що проконсул Димитрій – християнин. Повертаючись з походу проти сарматів (племен, які заселяли причорноморські степи), Максиміан зупинився у Солуні. Готуючись до смерті, Димитрій роздав своє майно бідним, а сам віддався молитві і посту. Імператор посадив проконсула до в’язниці і почав розважати себе і жителів Солуні гладіаторськими битвами в цирку. Християн розшукували і затягували на арену. Відомий серед гладіаторів завзятий Лій легко перемагав християн у битві і, при тріумфуванні озвірілого натовпу, скидав їх на списи воїнів.

Один юнак на ім’я Нестор, з числа християн, відвідав Димитрія у темниці, і Димитрій благословив його на єдиноборство з Лієм. Укріплюваний Богом, Нестор переміг гордого гладіатора і кинув його на списи воїнів. Нестора повинні були нагородити, як переможця, але замість цього його стратили, як християнина.

За наказом імператора в'язнична варта вбила Димитрія списами в 306-му році. Тіло великомученика Димитрія викинули на з’їдання звірам, але солуняни таємно поховали його. Слуга Димитрія Луп взяв криваву ризу і перстень мученика і почав ними зцілювати хворих. Його теж стратили. Під час правління імператора Костянтина Великого (324-337 рр.) над могилою великомученика Димитрія побудували храм, а через сто років були знайдені його нетлінні мощі. Біля гробу великомученика Димитрія відбувалися чудеса і зцілення. Під час правління імператора Маврикія авари, які жили біля річки Дон, обложили місто Солунь. Святий Димитрій з'явився на міській стіні, і 100-тисячне військо аварів втікли від Солуні. Іншим разом святий врятував місто від голоду. Житіє святого Димитрія розповідає, що він звільняв полонених з ярма невірних і допомагав їм добратися до Солуні.

З VII-го століття мощі святого Димитрія почали мироточити. У XIV-му столітті Димитрій Хризолог писав про нього: миро "за своєю властивістю не вода, але густіше за неї і не схоже ні на одну з відомих нам речовин... Воно дивовижніше за всі пахощі не тільки штучні, але і за єством створених Богом». З цієї причини великомученика Димитрія найменовували Мироточивим.
З ім'ям святого великомученика Дмитра Солунського пов’язані, сторінки Літопису Русі-України "Повісті врем’яних літ". Зокрема згадка 907-го року коли Віщий Олег розгромив греків під Константинополем, як повідомляє літопис, "убояшися греци і рекоша: ність се Олег, но св. Димитрій послан на ни от Бога" (убоялись греки і говорили: це не Олег, але святий Дмитро посланий на нас від Бога). Русичі завжди вірили, що вони перебувають під особливим заступництвом святого великомученика Дмитра. Більше того, у староукраїнських билинах великомученика Дмитра зображують русичем за походженням – настільки цей образ зливався із душею українського народу.
Пам'ять святого Дмитрія Солунського здавен пов'язували на Україні з військовим подвигом, патріотизмом і захистом Батьківщини. Князі та вояки віддавали себе св. Дмитрові в опіку. Захисту святих потребували мандрівники і вояки, які виїжджали в дорогу або ішли на війну. Тому з давнини на Україні існують замовляння для захисту від куль та зброї, скеровані до Святого Дмитра Солунського та інших святих. Святий зображується на іконах у вигляді воїна в пернатій збруї, зі списом і мечем у руках. На сувої (у пізніших зображеннях) писали молитву, з якої святий Дмитро звертався до Бога про порятунок рідного Солуня: “Господи, не погуби град і людей. Якщо град урятуєш і людей – з ними і я врятований буду, якщо погубиш – з ними і я загину”.
Нетлінні мощі святого Димитрія Солунського спочивають в базиліці у Салоніках.
Переглядів: 247 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz