Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 02:50

Головна » 2013 » Квітень » 5 » про любов
15:32
про любов

ЛЮБОВ ДО БОГА

Ти кажеш: "Я люблю Бога і маю Духа Святого". Однак досліди уважно, чи це насправді так? Чи відданий ти Господу вдень і вночі? Якщо маєш таку безперервну любов - ти чистий. Проте замислись, коли до тебе приходять земний клопіт та всілякі лихі та лукаві помисли, чи справді тоді ти не схильний перед злом, і чи захоче тоді душа твоя любити Бога і бути цілком відданою Йому? Адже мирські помисли, розважаючи помисли розум мирськими і тлінними предметами, перешкоджають людині любити Бога і завжди думати про Нього.

Буває, що нетямуща людина розпочинає молитву, стає навколішки - і її розум досягає спокою. І якою мірою вона підкопує стіну злоби та заглиблюється під неї, такою мірою і руйнується стіна так, що людина поступово досягає духовного збагачення і мудрості. Але цього ступення не досягають ані сильні світу цього, ані вчені, ані письменники...

Духи злоби зв'язують занепалу душу ланцюгами пітьми, через те вона не в змозі ані любити Господа, скільки бажає, ані вірувати, скільки б хотіла. Бо від часу падіння першої людини спротив добру укорінився в нас явно і таємно.

ДЕКАЛОГ ЛЮБОВІ ДО БЛИЖНЬОГО

Поважай кожну людину. Вмій побачити в ній Христа. Будь чуйним до ближнього, бо він - твій брат. "Хто не любить брата свого, якого бачить, той не може любити Бога, якого він не бачить" (1Ін.4,20). Думай добре про всіх. Погано не думай ні про кого. Старайся навіть у найгіршій людині знаходити що-небудь добре. "Малодушних підбадьорюйте, підтримуйте безсилих, супроти всіх будьте терплячі" (1Сол.5,14).

Стався до інших доброзичливо. Не говори про ближніх погано. Попроси вибачення, якщо скривдиш словом. Не вноси розладу у стосунки між людьми. "Лиши гнів, по1кинь пересердя; не палай гнівом, а то накоїш тільки лиха" (Пс.37,8).

Говори з кожним мовою любові. Не підвищуй голосу. Не вживай лайливих слів. Не ображай. Не будь причиною сліз. Заспокоюй і будь добрим. "Любов - довготерпелива, любов - лагідна, не гнівається, не задумує зла, все зносить, все перетерпить" (1Кор.13,4-7).

Прощай все і всім. Не тримай кривду в серці. Завжди роби перший крок до примирення. "Уважайте, щоб ніхто не віддавав нікому злом за зло, а старайтесь робити добро один одному і для всіх" (1Сол.5,15).

Роби все на користь ближньому. Чини добро кожному так, як хочеш, щоб чинили тобі. Думай не про те, що тобі хтось щось винен, а що ти перед іншими в боргу. "І як бажаєте, щоб вам чинили люди, чиніть їм і ви так само" (Лк.6,31).

Співчувай не тільки на словах, а й на ділах. Завжди спіши з утіхою, порадою, щирою розрадою. "Страждання нинішнього часу негідні майбутньої слави, яка має нам з'явитись" (Рим.8,18).

Працюй сумлінно. Пам'ятай, що плодами твоєї праці користуються інші, так як і ти сам користуєшся працею інших. "Як хтось не хоче працювати, хай і не їсть" (2Сол.3,10).

Допомагай своїм ближнім. Будь відкритий на потреби бідних і хворих. Ділись із ближніми. Старайся побачити навколо себе тих, що живуть у злиднях. "Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний" (Лк.6,36).

ПРО ТИХ, ХТО НЕ МАЄ В СОБІ ЛЮБОВІ

Бідолашний та гідний співчуття той, хто далекий від любові. Він проводить свої дні у сонній маячні. І хто не стане плакати про ту людину, котра далека від Бога, позбавлена світла і живе у темряві? Бо скажу вам, брати: у кому немає любові Христової, той ворог Христу. Правдиво сказано, що той, хто ненавидить брата свого - людиновбивця (Ін.3,15), і в пітьмі ходить (2,11), і потрапляє в тенета різноманітних гріхів.

У кому немає любові, той негайно дратується, скоро гнівається, швидко розпалюється ненавистю. У кому немає любові, той радіє про неправду інших, не співчуває тому, хто падає, не подає руку лежачому, не дає поради засмученому, не підтримує того, хто вагається. У кому немає любові, той засліплений розумом, той товариш дияволу, винахідник усякого лукавства, причина сварок, той друг злослівних, співбесідник донощиків, порадник тих, хто ображає, наставник заздрісників, робітник гордощів, ємність для пихи. Словом, хто не придбав любові, блукає манівцями і не знає, що в пітьмі ходить.

Преподобний Єфрем Сирін

Опрацьовано свящ. Іваном Голубом. За матеріалами газети «Світло Православ’я» №1, 2013 офіційного видання Львівської єпархії Української Православної Церкви.

Переглядів: 557 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz