Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 08:09

Головна » 2013 » Квітень » 1 » про молитву
09:07
про молитву

МОЛИТВА

Молитва – це прагнення людської душі до Бога, сердечна розмова людини з Богом. У Старому і Новому Завітах є безліч вказівок про необхідність молитви і про її високе значення. Це підтверджується прикладами Спасителя і Його апостолів, які проводили іншу частину свого життя в молитві і були впевнені, що молитва є піднесення розуму і серця до Бога. Вона являється вірною обороною проти всіх хитрощів ворога людського – диявола. Молитва – утвердження миру, просвічення розуму, руйнування печалі, утамування гніву, заступниця засуджених, відрада ув’язнених, спасіння тих, хто гине.

Із Святого Письма ми дізнаємося, що молитва спасла Ізекію від смерті, а Іон і- влаштувала пристановище в череві кита. Молитвою святою Ілля зачинив небо. Ілля був чоловік, подібний до нас і молився, щоб не було дощу «і не було дощу на землі три роки і шість місяців» (Як 5,17). Коли навіть і самі святі апостоли не могли вигнати нечистих духів, то Господь сказав їм: «Цей же рід виганяється тільки молитвою і постом» (Мф. 17, 21).

Немає нічого ціннішого молитви в житті людини, вона і неможлове робить можливим, важке-легким, незручне-зручним. Молитва необхідна для людської душі як повітря для дихання, або вода для рослини. Хто не молиться, той позбавляє себе спілкування з Богом, і таку людину можна порівняти з сухим, безплідним деревом, яке зрубають і придатне воно тільки для вогню. Хто не молиться, той не отримує благословення Божого на свої справи. Все це ми бачимо на прикладі Біблії.

Основні види молитв: славослів’я, подяка, прохання. Молива поділяється на зовнішню і внутрішню,  а також на домашню, суспільну і церковну.

Вищою із всіх молитв – по тексту Святого письма-є молитва «Отче наш», по-іншому називається молитвою Господньою. Вона являється зразком для всіх молитв, як виливаюча і з Пречистих уст Самого Спасителя. В цій молитві скорочено викладені всі потреби.

Молячись, ми спрямовуємо розум і помисли до неба і хочемо з’єднатись з Богом. В цей час ворог людський – диявол – стає недоступним для наших помислів. Спокуси ворожі під час молитви безчисленні, всі життєві турботи і негаразди наші – це якби стіна зла, що оточує нас, про що свідчить Святий Іоан Ліствичник. «Початок молитви – говорить він,  – полягає в тому, щоби відігнати помисли при самій їх появі, середина її є той стан, коли розум наш не розсіюється думками, а звершеність молитви полягає у вознесенні до Бога всього  нашого єства».

Вкрай необхідним для успіху молитви – прощення образ, навіть самих важких. Під час молитви треба мати смирення і сердечне упокореня за свої гріхи. Якщо ми у своєму серці не усвідомлюємо себе грішниками, то Бог не чує нас. Молитва, розчинена сльозами смирення і покаяння, неодмінно буде вислухана: «Будьте смиренні перед Господом, і піднесе Вас (Як. 4, 10), (Лк. 18, 14). Коли молився митар, він не смів навіть і поглянути на небо, але вдаряючи себе в груди, сповідуючи свої гріхи, смиренно просив помилування. Тоді як фарисей, перераховуючи свої добродійства, якби вимагав від Бога для себе нагороди. Митар був помилуваний Богом, а фарисей – осуджений. (Лк. 18, 10-14).

Під час молитви не потрібно високо мудрувати, вважати себе праведним, не займатися багатослів’ям, розмовляючи з Богом, щоби в словах не розсіювався наш розум, але із смиренням і сердечним упокоренням безперестанно взивати до Бога про помилування і допомогу на нашому важкому життєвому шляху. Одне слово митаря, яке сказане ним із глибини упокореного серця, умилостивило Бога, а багатослів’я фарисея – посоромило його. Це знаходить підтвердження в Книзі пророка Ісаї: «А ось на кого я спогляну: на смиренного і сокрушеного духом і на того, хто тріпоче перед словом Моїм». (Іс. 66,2). Перебуваючи у молитві довгий час, не можна не побачити результату, тобто плоду, молитви, тим більше утверджувати, що ми нічого не придбали і нічого не виправили, тому що перебування в молитві є вже придбання і виправдання. Адже кожен із нас розуміє: щоб  добитися (досягнути) чого-небудь в житті, необхідне терпіння і зусилля розуму і серця.

Щоб ми не робили, частіше потрібно призивати ім’я Боже і за все дякувати Богові – за радощі і скорботи, враховувати, що все посилається нам для нашої користі. Тоді освятиться наше життя і буде непристанною молитвою. Про це говорить апостол Павло: «Отже, чи ви їсте, чи п’єте, чи щось інше робите, все робіть на славу Божу» (Кор. 1, 10, 31).

Потрібно молитися не тільки тоді, коли є розположення до молитви, але і тоді, коли лінивство, сон, турботи і марнота віддаляють її від нас. Тоді молитва проходить небеса і предстає перед Престолом Господа. Із соборного послання апостола Якова: «Але нехай просить з вірою, нітрохи не сумніваючись, бо той, хто сумнівається, подібний до морської хвилі, яку вітер здіймає і розвіває. Нехай не думає така людина одержати що-небудь від Господа»  (Як. 1, 6-7) –  дізнаємось, що коли ми, молячись, просимо про що-небудь у Господа, потрібно здійснювати це з вірою. Тільки по мірі віри ми удостоюємося благодаті Божої. Все, чого тільки не попросимо у Господа з вірою, завжди отримаємо. Ці слова Христа Спасителя читаємо у Євангеліста Матфея: «і все, чого тільки не попросите в молитві з вірою, отримаєте» (Мф.21, 22).

Коли ми маємо якусь скорботу, то, звичайно, ділимось нею один з одним, якби втамовуючи її. Для людини, обтяженої турботами, немає кращої утіхи, як молитва. Скорбота приближує людину до Бога і спасіння. Про це говорить Святе Письмо: «І призови Мене в день скорботи: Я спасу тебе, і ти прославиш Мене» (Пс. 49, 15).

Митр. прот. Ігор Хай

За матеріалами сайту Φιλαδέλφεια http://uaoc-uk.org/ подано свящ Іваном Голубом.

 

Переглядів: 527 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz