Шукайте спершу Царство Боже
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 116

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 09:38

Головна » 2013 » Квітень » 30 » проповідь у Велику суботу
13:39
проповідь у Велику суботу

ПРОПОВІДЬ У ВЕЛИКУ СУБОТУ

        Возлюблені в Господі брати і сестри наближається час Воскресіння Христового. В сьогоднішній час страсної седмиці ми відчуваємо смуток і відраду, горе і радість, з трепетом очікуючи великої миті, коли бажаний піснеспів порадує серця вісткою про Воскресіння Христа Спасителя.

       Сьогодні тіло нашого Господа в Гробі, але Його безсмертна душа, котра віддана Ним у руки Отця сходить до аду. Ад не втримав душі Спасителя, тому, що вона була вільною від первородного гріха. Над нею не тяжіло клятвовідступництво прародичів, котре гнітило старозавітню людину. Божественне тіло Спасителя не відчуло тління, бо з ним досконало з’єдналося Божество. Перебуваючи на Престолі з Отцем, і Святим Духом, Своєю Божественною душею. Він був у раю з розбійником, і сходив до аду душею. І осінився ад дивним світлом, бо явився Вседержитель неба і землі. Божество Христа позбавило диявола колишньої могутності, відібрало в нього всяку владу над праведними душами заточеними в аді.

       До хресної смерті Спасителя душі всіх померлих потрапляли до аду. Цієї долі не уникнули навіть старозавітні праведники Авраам, Ісаак, Яків, Давид та інші. Спаситель зійшов до аду і переміг диявола. Від сьогодні душі померлих у вірі та благочесті християн більше не сходять до аду, а підносяться ангелами до блаженних осель Отця Небесного.

       Ми не раз чули розповідь Євангелія про біснуватих, яких страшно мучив диявол. Після переможного зішестя Христа до аду і славного Його Воскресіння, вплив диявола на людей значно зменшився.

       Хоч і нині диявол спокушає людей кидаючи їх у безодню гріха, але ми тепер не безсильні полонені, нам дане хресне знамення проти ворога. «Противтеся дияволу і він побіжить від вас» - говорить апостол Яків (Як.4.7). Християнин, що твердо стоїть під знаменням Хреста Господа нашого Ісуса Христа, противиться дияволу твердою вірою в розп’ятого і воскреслого Господа. «Іменем Моїм будуть виганяти демонів» (Мк.16.17) – таку обітницю дав Господь Ісус Христос.

       Ми стоїмо в храмі перед Святою Плащаницею – зображенням Пречистого Тіла Ісуса Христа, лежачого у гробі, і задаємо собі запитання який зв’язок смерті Христової з нашою смертю, Його Преславного Воскресіння із мертвих – з нашим загальним воскресінням?

       Святий апостол Павло навчає нас, що всі ми, що в Христа Ісуса хрестилися, в смерть Його хрестилися, щоб як Христос воскрес із мертвих славою Отця так і нам ходити у відновленому житті. Бо якщо ми з’єднанні і подобою Воскресіння, знаючи те, що старозавітня наша людина розіп’ята з Ним, щоб було переможене гріховне тіло, щоб ми вже не були рабами гріха (Рим.6.3-6). Більш за все ми повинні боятися духовної смерті, яка наступає внаслідок нашої гріховності. Гріх приводить нас до духовної смерті. Перемагаючи гріх благодаттю Відкупительної Жертви Христа, ми звільняємось від влади ворожої, відновлюємося і духовно воскресаємо вже тут на землі. Для успішного закінчення цього подвигу і повного духовного відродження ми і проходили Святу Велику Чотиридесятницю – знану в народі як Великий Піст.

       Возлюблені в Христі брати і сестри! Вже більше як дві тисячі років назад Христос Воскрес із гробу, але з того часу Він незмінно воскресає в серцях тих, хто вірує в Нього і очищає свою душу для співвоскресіння з Ним.

       Отже відкриймо наші серця назустріч духовному, прославленню Христа Спасителя і разом з небесами прославимо Воскреслого, як переможця аду і смерті, Котрий дарував нам життя вічне.

свящ. Іван Голуб. ІВикладач ЛПБА УПЦ КП

Переглядів: 704 | Додав: oivanholub | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz